Poreklo stanovništva, selo Trnavica (Podujevo)

4. novembar 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Trnavica (po knjizi Gornja i Donja Trnovica), opština Podujevo  – Kosovski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je u dolini reke Trnovice, na prisojnoj strani doline. U međama naselja su: Trebinjsko preslo, Božanin laz, Goveđe brdo, Sojčina čuka, Grčki grob (Napomena: Pre rata 1877/78. ovde je poginuo neki Grk, pa je ukopan na mestu pogibije), Cigulin Kamen, Krkina čuka.

Vode.

Izvori su: Izvor na Guvništu, Rudni izvor, Izvor u K(r)ompirištu, Piskavac, Izvor u Trnovici. Vodom sa ovog izvora služi se celo selo. Na Goveđem brdu je Jezero (bara).

Zemlje i šume.

Šuma i ispaša je na Radenovcu. Utrina Trnovica bila je radna zemlja starijeg srpskog stanovništva. Po iseljenju Srba (posle rata 1877/78 u Toplicu), zaparložene njive behu ubrzo preobraćene u pašnjake. Njive i livade su u Reci. Na Guvništu, danas njive i livade, bilo je zajedničko guvno stanovnika Srba, sve do rata 1877/78. godine.

Poreklo stanovništva.

Rodovi.

Posle rata srpsko stanovništvo se iseljava u oslobođenu Toplicu, sela: Sagonjevo, Žuč, Dankoviće i dr. Otuda, iz navedenih i drugih sela, doseljavaju se muhadžiri, muhamedanski Arbanasi.

-Pavlovići (1 kuća, Lučin dan i Markov dan), su iz Dankovića kod Kuršumlije, doseljeni 1923. godine. Navedeni su u Gornjoj Trnovici.

U Trnovici su:

-Rača, iz Rače u Kosanici.

Starine u selu i groblje.

Na Guvništu je muhamedanske groblje, “staro srpsko” groblje je u Gornjoj Trnovici, u Reci, kod vodenice Pavlovića.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.