Порекло становништва, село Трнавица (Подујево)

4. новембар 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Трнавица (по књизи Горња и Доња Трновица), општина Подујево  – Косовски округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“ написаној према прикупљеним подацима од 1934. до 1953. године – издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је у долини реке Трновице, на присојној страни долине. У међама насеља су: Требињско пресло, Божанин лаз, Говеђе брдо, Сојчина чука, Грчки гроб (Напомена: Пре рата 1877/78. овде је погинуо неки Грк, па је укопан на месту погибије), Цигулин Камен, Кркина чука.

Воде.

Извори су: Извор на Гувништу, Рудни извор, Извор у К(р)омпиришту, Пискавац, Извор у Трновици. Водом са овог извора служи се цело село. На Говеђем брду је Језеро (бара).

Земље и шуме.

Шума и испаша је на Раденовцу. Утрина Трновица била је радна земља старијег српског становништва. По исељењу Срба (после рата 1877/78 у Топлицу), запарложене њиве беху убрзо преобраћене у пашњаке. Њиве и ливаде су у Реци. На Гувништу, данас њиве и ливаде, било је заједничко гувно становника Срба, све до рата 1877/78. године.

Порекло становништва.

Родови.

После рата српско становништво се исељава у ослобођену Топлицу, села: Сагоњево, Жуч, Данковиће и др. Отуда, из наведених и других села, досељавају се мухаџири, мухамедански Арбанаси.

-Павловићи (1 кућа, Лучин дан и Марков дан), су из Данковића код Куршумлије, досељени 1923. године. Наведени су у Горњој Трновици.

У Трновици су:

-Рача, из Раче у Косаници.

Старине у селу и гробље.

На Гувништу је мухамеданске гробље, “старо српско” гробље је у Горњој Трновици, у Реци, код воденице Павловића.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.