Poreklo prezimena, selo Slatina (Leposavić)

21. septembar 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Slatina, opština Leposavić  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je severozapadno od Ceranje, na desnoj strani Ceranjske reke, na kosama brda Česte.

Vode.

Pored Ceranjske reke su potoci: Acin potok i Potok u Zriči – Zrički potok. Izvori su: Izvor u Nastića, Vodica i Buban. Pije se voda s izvora i iz bunara.

Zemlje i šume.

Potesi su: Gornje i Donje polje, Staro selo, Cerjak, Gradac, Lipova čuka, Čardačine, Golo brdo, Groblje. Bačije su na Brestovu.

Tip sela.

Selo sastavljaju mahale: Trnje – Trnjovci, Staro Selo i Nastići. Pored puta i pruge Raška – Kosovska Mitrovica je drumski deo sela Slatine. Ovde je Sudnica Slatinske opštine, stanica “Ibarska Slatina”, trgovačke i zanatlijske radnje.

Groblje je na G robljanskom brdu, u potesu Groblje.

Istorijat.

U Devičkom katastihu pominje se 1766. Ibar Donji i u njemu selo Slatina. Godine 1921 – 23 domaćinstva sa 178 članova; 1948 – 50 domaćinstava e 298 članova.

Starine u selu.

Na mestu današnjeg sela bilo je naselje u antičko doba. U seluje nađen nadgrobnik s natpisom na latinskom jeziku, a y crkvini Sv. Petke čuva se rimska statua, upravo samo njen deo. Oko crkvine su veliki otesani okovi stena. Ostaci porušene crkve stoje, ili su položeni na grobovima oko crkve. Na jednom kamenu urezan je mali krst. Na istočnoj strani razorene crkve, uz apsidu je mali krst od belog mermera. Po predanju, krst je na grobu onoga popa koji je, po redu, poslednji služio crkvu Sv. Petke.

Na Čardačinama je “prlina od rude”. Ovde su iskopavali gvozdene čekiće i kotlove. Kod Duba na Gracu su tragovi naselja. U livadi Smajinici tragovi naselja “duvarine” i ulegnuća.

Poreklo stanovništva.

Rodovi.

Posle Velike seobe spustili su se iz Belog Brda preci:

-Minića, Mladenovića i Jankovića. Danas ih ima 15 kuća i slave Spasov dan.

U isto vreme i iz istog mesta su došli:

-Nastići i Markovići (5 kuća, Sv. Nikola zimnji).

Protekao je čitav vek pa se u selu nastaniše:

-Mitići – Jovanovići (7 kuća, Sv. Nikola). Prešli su iz susedne Ceranje, zbog nasilja Arbanasa, a u Ceranju su bili došli iz Dedinja. Po prelasku iz Ceranje u Slatini su krčili trnjak pa pogradini kuće na krčevini. Jedini su stanovnici u mahali Trnjovci. Njihovi srodnici u Sočanici su Lazići).

Novi doseljenici (posle 1900. g.):

-Vasović (1 kuća, Sv. Arhanđeo u novembru) iz Grižana na Rogozni i:

-Radičević (1 kuća, Spasovdan), iz belog Brda su “domazeti” u kućama Staroseljana.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.