Порекло презимена, село Козница (Александровац)

21. јул 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Козница, општина Александровац– Расински округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Куће овог малог села су високо на странама уске а дубоке долине истоимене речице, десне притоке реке Расине.

Воде.

Потоци су: Ковачевићки, Јовковићки и Видојевићки поток. Познатија вода је Видојевићка чесма.

Земље и шуме.

Поједини делови атара се називају: Селиште, Баре, Њиве и Ливаде код Чесме, Нерађа Градска коса, Репиште, Космача, Караула, Лиса Пољана, Старо село. Бачије – “летњиковци” су на Нерађи.

Тип села.

Селоје разбијено на кућне групе појединих родова и оне су 200–500 м удаљене једна од друге. Два гробља овога села су “На Бара” и у Старом селу.

Године 1837. село Козница има 14 кућа са 16 и ¾ пореских глава; 1844 – 16 кућа са 137 становника; 1874 – 22 куће; 1922 – 32 домаћинства са 190 чланова; 1948 – 39 домаћинстава са 306 чланова.

Старине и историјат.

У Дубравама су кућишта предака данашњих Вујовића. Виде се неравнине и улегнућа – “рупе од кућа”, на местима негдашњих кућа и зграда. У Потесу Барма под Градом (Козником) стоји разорена напуштена црква. Код цркве се купио сабор о Благовестима. Једне године кад о Благовестима напада велики снег па од хладноће настрадаше многа мала деца које мајке беху донеле на сабор.

Једне године, опет о празнику Благовестима, гром је ударио у цркву па су многи у цркви изгинули. После ове несреће црква није поправљана.

Порекло становништва.

Родови су:

-Вуковићи (3 куће, Св. Јован зимски). Издају се за старинце.

После 1750. године из Плоче, од Вукићи, долазе у село:

-Видојевићи (12 кућа, Св. Алимпије Столпник и Ђурђевдан).

-Јовковићи (3 куће, Св Никола зимски) су из Осредака.

-Ковачевићима (5 кућа, Св. ап. Лука и Марковдан) доселио се Стеван, прадед Веселину – Веси, старцу од 87 година из Трнаваца у Александровачкој Жупи. После рата 1876/78. неке породице Ковачевића одселиле су се у Блаце, у Топлицу.

-Добричићи (6 кућа, Митров дан и Св. Пророк Јеремија) су из Паљевштице од Попадића. Њихови крвни сродници су: Угринићи у Јелакцу јошаничком и Добричићи (и друга презимена) у Грчаку.

После 1900. године долазе призети:

-Рајчићи (Рајичићи) – 2 куће, Томиндан и женина слава Св. Никола зимски, из Јабланице, “на мираз” у Јовковиће;

-Карабеговићи 1 кућа, Св. Алимпије и Ђурђев дан) дошао је отац из Плоче “на женино имање”.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.