Poreklo prezimena, selo Koznica (Aleksandrovac)

21. jul 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Koznica, opština Aleksandrovac– Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Kuće ovog malog sela su visoko na stranama uske a duboke doline istoimene rečice, desne pritoke reke Rasine.

Vode.

Potoci su: Kovačevićki, Jovkovićki i Vidojevićki potok. Poznatija voda je Vidojevićka česma.

Zemlje i šume.

Pojedini delovi atara se nazivaju: Selište, Bare, Njive i Livade kod Česme, Nerađa Gradska kosa, Repište, Kosmača, Karaula, Lisa Poljana, Staro selo. Bačije – “letnjikovci” su na Nerađi.

Tip sela.

Seloje razbijeno na kućne grupe pojedinih rodova i one su 200–500 m udaljene jedna od druge. Dva groblja ovoga sela su “Na Bara” i u Starom selu.

Godine 1837. selo Koznica ima 14 kuća sa 16 i ¾ poreskih glava; 1844 – 16 kuća sa 137 stanovnika; 1874 – 22 kuće; 1922 – 32 domaćinstva sa 190 članova; 1948 – 39 domaćinstava sa 306 članova.

Starine i istorijat.

U Dubravama su kućišta predaka današnjih Vujovića. Vide se neravnine i ulegnuća – “rupe od kuća”, na mestima negdašnjih kuća i zgrada. U Potesu Barma pod Gradom (Koznikom) stoji razorena napuštena crkva. Kod crkve se kupio sabor o Blagovestima. Jedne godine kad o Blagovestima napada veliki sneg pa od hladnoće nastradaše mnoga mala deca koje majke behu donele na sabor.

Jedne godine, opet o prazniku Blagovestima, grom je udario u crkvu pa su mnogi u crkvi izginuli. Posle ove nesreće crkva nije popravljana.

Poreklo stanovništva.

Rodovi su:

-Vukovići (3 kuće, Sv. Jovan zimski). Izdaju se za starince.

Posle 1750. godine iz Ploče, od Vukići, dolaze u selo:

-Vidojevići (12 kuća, Sv. Alimpije Stolpnik i Đurđevdan).

-Jovkovići (3 kuće, Sv Nikola zimski) su iz Osredaka.

-Kovačevićima (5 kuća, Sv. ap. Luka i Markovdan) doselio se Stevan, praded Veselinu – Vesi, starcu od 87 godina iz Trnavaca u Aleksandrovačkoj Župi. Posle rata 1876/78. neke porodice Kovačevića odselile su se u Blace, u Toplicu.

-Dobričići (6 kuća, Mitrov dan i Sv. Prorok Jeremija) su iz Paljevštice od Popadića. Njihovi krvni srodnici su: Ugrinići u Jelakcu jošaničkom i Dobričići (i druga prezimena) u Grčaku.

Posle 1900. godine dolaze prizeti:

-Rajčići (Rajičići) – 2 kuće, Tomindan i ženina slava Sv. Nikola zimski, iz Jablanice, “na miraz” u Jovkoviće;

-Karabegovići 1 kuća, Sv. Alimpije i Đurđev dan) došao je otac iz Ploče “na ženino imanje”.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.