Kapetanovići, Kotor, Velji Zalaz, Njeguši, slava sv. Vrači

10. jun 2018.

komentara: 0

Haplogrupa i podgrana: I2-CTS10228>PH908

Rod: PH908 Opšti rod

Iz literature: 

Opšte predanje Zalažana, koje je 1910. godine zabeležio Jovan Erdeljanović, u delu „Stara Crna Gora“, drži da su svi stanovnici Veljeg Zalaza starinci i da su im najdalji preci za koje znaju, bila tri brata Rs (Hrs), Drug i Gač.

Od Hrsa su „Hrsovići“ od kojih su do danas u Njegušima ostali rodovi Vukčevići i Bratićevići (čuje se i Bratičević). Izumrli i iseljeni Hrsovići za koje se zna su: Miljevići, Miletići, Dabovići, Ivanovići.

Od Druga su „Drugovići“ od kojih su u Veljem Zalazu Nikolići i Đurovići.

Od Gača je nastalo bratstvo Gačovića, koje se kroz vekove izdelilo na Dančuloviće, Kapetanoviće, Lukrecije, Padalice i Prorokoviće. U kom periodu su se Kapetanovići izdvojili kao zaseban rod iz bratstva Gačovića je neizvesno.

Prvi Gačović koji se javlja u kotorskom spomenicima je Miloje Ga(u)čević iz Njeguša, koji je 15. aprila 1420. godine, založio Tomu Bakojevu iz Kotora svoju zemlju u Jezeru, pokraj Vališta za 4 perpera kotorska, tako da se na novac ne plaća interes, ni za zemlju zakupnina sve dok Milije ne vrati dug.

O iseljenim Kapetanovićima Erdeljanović ne govori. Međutim, navodi da postoji nekoliko bratstava u Kavaču i susednom Mrčevcu, sa krsnim imenom Sv. Vračima, koji su starinom iz Crne Gore i zaključuje da će svakako neko od njih biti od zalažanskih Kapetanovića. Poslednji Kapetanovići su se iz Veljeg Zalaza iselili u Kotor u prvoj polovini 20. veka, gde sada živi nekoliko ogranaka ovog bratstva.”

Srodni rodovi: Dančulovići, Lukrecije, Padalice i Prorokovići; Nikolići, Đurovići, Vukčevići i Bratićevići

 

Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.