Капетановићи, Котор, Вељи Залаз, Његуши, слава св. Врачи

10. јун 2018.

коментара: 0

Хаплогрупа и подграна: I2-CTS10228>PH908

Род: PH908 Општи род

Из литературе: 

Опште предање Залажана, које је 1910. године забележио Јован Ердељановић, у делу „Стара Црна Гора“, држи да су сви становници Вељег Залаза старинци и да су им најдаљи преци за које знају, била три брата Рс (Хрс), Друг и Гач.

Од Хрса су „Хрсовићи“ од којих су до данас у Његушима остали родови Вукчевићи и Братићевићи (чује се и Братичевић). Изумрли и исељени Хрсовићи за које се зна су: Миљевићи, Милетићи, Дабовићи, Ивановићи.

Од Друга су „Друговићи“ од којих су у Вељем Залазу Николићи и Ђуровићи.

Од Гача је настало братство Гачовића, које се кроз векове изделило на Данчуловиће, Капетановиће, Лукреције, Падалице и Пророковиће. У ком периоду су се Капетановићи издвојили као засебан род из братства Гачовића је неизвесно.

Први Гачовић који се јавља у которском споменицима је Милоје Га(у)чевић из Његуша, који је 15. априла 1420. године, заложио Тому Бакојеву из Котора своју земљу у Језеру, покрај Валишта за 4 перпера которска, тако да се на новац не плаћа интерес, ни за земљу закупнина све док Милије не врати дуг.

О исељеним Капетановићима Ердељановић не говори. Међутим, наводи да постоји неколико братстава у Кавачу и суседном Мрчевцу, са крсним именом Св. Врачима, који су старином из Црне Горе и закључује да ће свакако неко од њих бити од залажанских Капетановића. Последњи Капетановићи су се из Вељег Залаза иселили у Котор у првој половини 20. века, где сада живи неколико огранака овог братства.”

Сродни родови: Данчуловићи, Лукреције, Падалице и Пророковићи; Николићи, Ђуровићи, Вукчевићи и Братићевићи

 

Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.