Poreklo prezimena, selo Javorska Ravna Gora (Ivanjica)

3. jun 2018.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Javorska Ravna Gora, opština Ivanjica – Moravički okrug. Prema knjizi Ljubomira M. Markovića i Svetislava LJ. Markovića „Stanovništvo moravičkog Starog Vlaha“, izdanje 2002. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Ravna Gora se prostire na teritoriji između najviših visova Javora na jugu, Nošnice na istoku i severozapadu, a Zečki potok je odvaja od Kušića. U stvari, preko ovih prirodnih granica nalaze se: preko Javora i njegovih visova teritorije opština Sjenica i Nova Varoš, a sela Kladnica (u opštini Sjenica) i Lepojevići (u opštini Nova Varoš) se graniče sa Ravnom Gorom. Na istoku se nalaze sela Smiljevac, Rovine i Bratljevo, a preko Zečkog potoka Kušići i Deretin.

Vode i visovi.

Prostor koji zauzima Ravna Gora je y obliku trougla, gde dve strane čine reke, a treću visovi. Reke su Nošnica i Zečki potok, a visovi su Vasilijin vrh, Jankov krš i  Ograđenik.

Komunikacije.

Ravna Gora je udaljena od Ivanjice preko 30 km, a toliko je i od Sjenice. Najpogodnija veza sa svetom je Javorski put koji prolazi od Ivanjice preko Kušića prema Javoru, iznad sela. Na taj put se izlazi kada se ide iz Ravne Gore u druga mesta. Ovo selo ima nekoliko puteva, koji su kraći do Ivanjice, ali njima se može samo pešice ili na konju prelaziti. Jedan vodi preko Bratljeva, a drugi preko deretina prema Kušićima, koji na Badnjini izlazi na Javorski put. Bilo je pokušaja da se ovaj put proširi i uspostavi autobuski saobraćaj na relaciji Ravna Gora – Ivanjica.

Administativna i teritorijalna pripadnost sela.

Ravna Gora, administrativno je bila vezana jedno vreme za Kovilje i pripadala je kao kmetija smiljevačkoj opštini (zajedno sa Smiljevcem i Vasiljevićima), a sedište se nalazilo u Kovilju. Potom je pripala Kušićima, kao opštinskom centru i zajedno sa Deretinom i Maskovom činili su jednu – kušićku, odnosno javorsku opštinu.

Školstvo.

Sve do 1937. godine, kada je u selu otvorena osnovna četvororazredna škola, najpre y privatnoj kući, a posle oslobođenja y tek izgrađenom zadružnom domu, đaci iz ovog sela išli su u Milandžu i tamo se školovali, najčešće boraveći u internatu najstarije škole ovog kraja.

Migracije.

Selo se nalazi do same bivše granice, koja je postojala sve do 1912. godine i nekoliko puta su ga Turci palili. Naročito su to činili uoči Javorskog rata 1876. godine, a za vreme Drugog svetskog rata potpuno su spalili kolibe, kuće y gornjem delu sela i letinu, pa su stanovnici Ravne Gore, naročito Bradići i Popovići morali da se sele. Tako su se Popovići prvo odselili y ceno Svešticu blizu Ivanjice. Jedni od tih su se zadržali u Sveštici, i danas imamo istu familiju Popovića u tom selu, koja vodi poreklo od Popovića iz Ravne Gore. Drugi su se odselili prema čačanskoj kotlini i nastanili se y Goričanima, gde danas ima 7 kuća Popovića. Treći su se vratili y Ravnu Goru i kasnije su povremeno silazili – saseljavali se u Ivanjicu, Čačak i druga mesta.

Položaj rodova.

Ravnu Goru naseljava nekoliko velikih familija koje su raspoređene u vidu tri pojasa: u gornjem delu sela naselili su se:

-Popovići i Bradići, u srednjem:

-Kovačevići, Krivokuće i Vulovići, i y donjem:

– Lukovići i Kokanovići.

Zanimanje stanovništva.

Ravnogorci imaju bogate ispaše na Javoru gde se nalaze kolibe ovih familija. Počeli su stočari, koji preko leta napasaju stada na proplancima Javora, da preko zime sjavljuju svoja stada u dolinu Zapadne Morave, gde zakupe štalu u domaćina i preko zime čuvaju stada, tako ih hrane, izvodeći ih na pašu. Prodajom stoke i stočnih proizvoda neke zadruge su stekle bogatstvo i od tih para kupile imanja u čačanskoj kotlini. Tako su Krivokuće y Mršincima opstale i zauzele čitav prostor i danas ovde živi više Krivokuća nego što ih ima u Ravnoj Gori.

U poslednje vreme stanovnici Ravne Gore gaje semenski krompir, pšenicu i ovas. Bave se gajenjem voća i ratarskih kultura.

Poreklo stanovništva.

Najpoznatije familije su svrstane po zaseocima u kojima im se nalaze kuće.

Bradići

Bradići se nalaze na vrhu sela, na padinama Javora.

-Bradići, 13 K. (Jeremindan), poreklom su od Vasojevića (Kovačevića), a y srodstvu su sa Mijamanovićima, ‘Burkovićima i Stanićima. Iz ovog sela su se u poslednje vreme odselili i danas žive u: Beogradu (16), Čačku (8), Ivanjici (17), Novom Sadu (6), Padinskoj Skeli (3), Bukovici (Z), Kragujevcu (Z), Užicu (3). Pre rata imalo je nekoliko odseljenih y Ivanjici (3), Čačku (2), Beogradu, a ima Bradića i u topličkim selima. Za Bradiće R. Uskoković kaže da su dobili ime zato što je njihov predak nosio veliku bradu.

-Vulovići, 5 K. (Đurđic), došli su iz Vasojevića i zovu se Varage. Istog su porekla kao i Vulovići u Kušićima. Ima ih y Beogradu (2), Ivanjici (3) i Kušićima (2).

-Removići, 1 K. (Đurđic), poreklom su od iste familije iz Maskove. Od ovih Removića danas ima odseljenih y Beogradu (2) i Ivanjici.

Popovići

-Popovići, 8 k. (Jelesijevdan), vode poreklo iz Lijeve Rijeke, od Vasojevića (bratstva Vešovića). U poslednje vreme ima ih odseljenih u: Čačku (3), Ivanjici (10), Beogradu (3). Ranije su odseljeni u: Goričane (7), Svešticu (11). Za vreme Javorskog rata 1896. godine, zbog upada Turaka neki od Popovića su se saselili u Svešticu. Neki su tamo ostali a drugi su se vratili na roditeljska ognjišta.

-Cvetkovići,2 k. (Đurđic), su u samom vrhu sela. Ima ih odseljenih y Beogradu (2). Jedan se privenčao u:

-Popoviće u istom selu.

-Marić, iz Erčega uselio se u Cvetkoviće.

-Abazovići – Abazi, Z k. (Aranđelovdan), poreklom su iz Drobnjaka. Ima ih danas u Ivanjici (2) i Čačku. Istog su roda sa Abazima u Kušićima.

-Babići, 11 K. (Nikoljdan), vode poreklo od Šekularaca koji su došli y Vasojeviće, y Konjušu i u rodu su sa Davidovićima. Ima ih odseljenih u: Čačku (Z), Beogradu (4) i Ivanjici (7).

Kovačevići

-Kovačevići, 16 k. (Nikoljdan), brojna su familija. Od njih je i predak poznatog fudbalera Vladice Kovačevića. Danas ih ima odseljenih y Ivanjici (5), Beogradu (6), Novom Sadu (6), Čačku (2) i Kumanici.

-Roljevići, 1 k., doseljeni su iz Debelje (novovaroškog kraja).

Krivokuće

-Krivokuća, 12 k. (Jovanjdan), y srodstvu su sa Krivokućama u Bratljevu. Vode poreklo od Cuca, sa padina Lovćena i y srodstvu su sa Krivokapićima. Odseljeni su najviše y Mršince (15). Danas ih ima u: Čačku (2), Ivanjici (14), Sopoćanima (kaluđer). A iz Ivanjice su se mnogi članovi ove familije odselili y Beograd. Krivokuća ima u: Bapskom Polju (Z), Mrsaću i svi su y rodu sa Krivokućama u Ravnoj Gori i slave Jovanjdan. To je familija poznatih fudbalera.

Nošnica

-Lukovići, 11 K. (Aranđelovdan), zauzimaju donji deo sela, oko Nošnice. Odselili su se u Ivanjicu (3), Užice (2), Beograd (4) i na Ub (2).

-Kokanovići, Z K. (Stevanjdan), vrlo je retka familija, srećemo je na početku ovog veka y Javorskoj Ravnoj Gori. Danas ih ima odseljenih y Beogradu (2) i Ivanjici.

-Boškovići, 2 K. (Jeremindan). Ima ih danas u Beogradu (3) i Ivanjici (2).

-Mihajlovići, 1 k., javljaju se na početku 20. veka u ovom selu i bili su brojniji.

-Nikolići, Z K. (Alempijevdan), najverovatnije da su u srodstvu sa Nikolićima iz susednih Kušića. Ima ih danas u Ivanjici (2).

Kolibe, vodenica i seoska slava.

Stočari Ravne Gore imali su kolibe povrh sela i u Gaičevini. Tako su Krivokuće imale kolibe u Bojovom brdu, Ograđeniku i Gaičevini. Bradići i Vulovići · u Divaništu. Nedaleko od njih, takođe y Divaništu imali su kolibe i Abazovići, a Popovići u Lugovima. Lukovići su imali kolibe nedaleko od Gaičevine, na Javoru.

Sve vodenice su bile redovničke, a njima su se služili stanovnici Ravne Gore. Tako su Bradići i Vulovići imali 4 redovničke vodenice na Zečkom potoku. Popovići i Krivokuće na potoku, u mestu pod Gajevima. Kovačevići su takođe imali vodenice na Zečkom potoku, a Pukovići na Nošnici.

Seoska slava je Nedelja po Spasovdanu (kada i zavetina sela Sivčine).

IZVOR: Prema knjizi Ljubomira M. Markovića i Svetislava LJ. Markovića „Stanovništvo moravičkog Starog Vlaha“, izdanje 2002. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Vladimir Kovačević

    Kovačevići

    -Kovačevići, 16 k. (Nikoljdan), brojna su familija. Od njih je i predak poznatog fudbalera Vladice Kovačevića. Danas ih ima odseljenih y Ivanjici (5), Beogradu (6), Novom Sadu (6), Čačku (2) i Kumanici i Kraljevu.

  2. Goran

    Od ovih Popovića su Popovići u Komaranima u Starom Vlahu,slave Sv.Jeliseja.Od njih su Bogdanovići u istom selu.Poreklom su Popovići-Radulovići Lopaćani Vasojevići iz Lijeve Reke.

  3. VUKOTA

    Navodi da prezime Krivokuća vode porijeklo iz Cuca, sa padina Lovćena i da su u nekom srodstvu sa Krivokapićima, predstavlja neutemeljen i netačan podatak.Apsolutno, ne postoji niti jedan istorijski dokumenat, izvor iliti bilo kakav zapis koji bi argumentovao ove navode.
    Tačno je da Krivokuće iz okoline Ivanjice vode porijeklo iz Crne Gore ali njihova postojbina je u Dobrskom selu u Riječkoj nahiji, gdje se prvi put pod tim prezimenom i na tom mjestu pominju u 15 vijeku, u Gramati Ivana Crnojevića. Naime, čuveni gospodar Crne Gore, Ivanbeg, u osnivačkoj povelji iz 1485 god. između ostalog, pominje stasitog crkvenog kmeta Vukotu Krivokuću iz Gornjeg Dobra (današnje Dobrsko selo).
    I dan danas u ovom selu kao dokaz postojanja i prebivanja Krivokuća, postoji kućišta koja pripadaju ovom prezimenu, za koje Andrija Jovićević u knjizi “Riječka nahija” navodi toponim Krivokućina zidina.