Poreklo prezimena, selo Gornji Suvi Do (Kosovska Mitrovica) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Gornji Suvi Do (po knjizi Gornji „Srpski“ Suvi Do), opština Kosovska Mitrovica  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrović Poreklo stanovništva sela Gornji Suvi Do (po knjizi Gornji „Srpski“ Suvi Do), opština Kosovska Mitrovica  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrović Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Gornji Suvi Do (Kosovska Mitrovica)

Poreklo prezimena, selo Gornji Suvi Do (Kosovska Mitrovica)

Poreklo stanovništva sela Gornji Suvi Do (po knjizi Gornji „Srpski“ Suvi Do), opština Kosovska Mitrovica  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan. 

Položaj i tip sela.

Gornji (,,Srpski “) Suvi Do. — Selo je u plitkoj dolini potoka sa kućama severozapadno od Donjeg Suvog Dola na Ibru. Ono se Deli na Gornju Malu i na Donju Malu.

Postanak sela.

Selo je postalo naseljavanjem begovskih čipčija krajem prve polovine 19. veka i starije je od bivšeg čerkeskog naselja u Donjem Suvom Dolu.

Vode.

Voda se zahvata s tri bunara.

Zemlje i šume.

Njive i livade su na mestima koja se nazivaju Barica, Peralo, Livadak i Lug; paše su na Lužnjači, Lazu, Šancu, Orlovu Brdu, Vrbi, Grnčarici (na tom mestu grnčari iz Mitrovice uzimaju zemlju za izradu zemljanog posuđa) i na Preskakalicama. Hrastova šuma je posečena i uništena.

Istorijat i ostali podaci o selu.

Naziv „Suhodo“ zabeležen je 1760, a kao „Suhi Dol“ 1771. godine. Oba zapisana naziva pokazuju, da je selo 18. veka bilo srpsko, koje se u početku 19. Veka raselilo, a na njegovo mesto su došli čipčije muhamedanci. Odseljeni hrišćani imali su groblje na Kukavičkom Brdu kod Mitrovice a sada je između Gornjeg i Donjeg Suvog Dola. Muhamedanci imaju groblje u Donjem Suvom Dolu.

Poreklo stanovništva.

Rodovi u Donjoj Mali:

-Jakšići, Petronijevići, 3 kuće i:

-Milivojevići, 2 kuće, slava Sv. Petka, su Bjelopavlići (zovu ih i Šućurijama), praded iz kolašinskog sela Gazivoda; imaju odeljake u Gazivodama i Donjem Jasenoviku y Kolašinu na Ibru.

-Sočani, 3 kuće, su pomuhamedanjeni Hoti iz okoline Đakovice, bili neko vreme u selu Žabarima na desnoj strani Ibra, pa ded prešao ovamo.

Rodovi u Gornjoj Mali:

-Stankovići, 7 kuća i:

-Jevtići, 6 kuća, slava Sv. Stevan, su od dva naseljena brata iz Crne Gore; po predanju su od Plamenaca, odeljaci su Timotijevićima i Radovanovićima u Donjoj Korilji.

-Babovići, 2 kuće i:

-Vasojevići su doseljeni iz Kozareva 1946. godine.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.


Komentari (4)

 • Ljubiša Simić (Stanković)

  Poštovani,
  molim Vas da mi ostavite kontakt telefon autora knjige Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine, a vezano za poreklo: Poreklo prezimena, selo Gornji Suvi Do (Kosovska Mitrovica).Ja sam jedan od retkih koji imaju zapise o selu Gornji Suvi Do kod Kosovske Mitrovice.
  Srdačan pozdrav!
  Ljubiša Simić(Stanković)
  kontakt telefon
  0658701546

  Odgovori
  • Milodan

   Ljubiša Simić (Stanković)!

   Podaci za gore pomenutu knjigu su su prikupljani od 1929. do 1937. godine a tvroac ove knjige je umro davne 1967. godine.

   Pozdrav!
   Milodan

   Odgovori
  • Milodan

   Ljubiša Simić (Stanković)!

   Podaci za gore pomenutu knjigu su su prikupljani od 1929. do 1937. godine a tvorac ove knjige je umro davne 1967. godine.

   Pozdrav!
   Milodan

   Odgovori
 • Ljubiša Simić (Stanković)

  Hvala i srdačan pozdrav!

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top