Порекло презимена, село Горњи Суви До (Косовска Митровица) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Горњи Суви До (по књизи Горњи „Српски“ Суви До), општина Косовска Митровица  – Косовскомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровић Порекло становништва села Горњи Суви До (по књизи Горњи „Српски“ Суви До), општина Косовска Митровица  – Косовскомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровић Rating: 0
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, село Горњи Суви До (Косовска Митровица)

Порекло презимена, село Горњи Суви До (Косовска Митровица)

Порекло становништва села Горњи Суви До (по књизи Горњи „Српски“ Суви До), општина Косовска Митровица  – Косовскомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан. 

Положај и тип села.

Горњи (,,Српски “) Суви До. — Село је у плиткој долини потока са кућама северозападно од Доњег Сувог Дола на Ибру. Оно се Дели на Горњу Малу и на Доњу Малу.

Постанак села.

Село је постало насељавањем беговских чипчија крајем прве половине 19. века и старије је од бившег черкеског насеља у Доњем Сувом Долу.

Воде.

Вода се захвата с три бунара.

Земље и шуме.

Њиве и ливаде су на местима која се називају Барица, Перало, Ливадак и Луг; паше су на Лужњачи, Лазу, Шанцу, Орлову Брду, Врби, Грнчарици (на том месту грнчари из Митровице узимају земљу за израду земљаног посуђа) и на Прескакалицама. Храстова шума је посечена и уништена.

Историјат и остали подаци о селу.

Назив „Суходо“ забележен је 1760, а као „Сухи Дол“ 1771. године. Оба записана назива показују, да је село 18. века било српско, које се у почетку 19. Века раселило, а на његово место су дошли чипчије мухамеданци. Одсељени хришћани имали су гробље на Кукавичком Брду код Митровице а сада је између Горњег и Доњег Сувог Дола. Мухамеданци имају гробље у Доњем Сувом Долу.

Порекло становништва.

Родови у Доњој Мали:

-Јакшићи, Петронијевићи, 3 куће и:

-Миливојевићи, 2 куће, слава Св. Петка, су Бјелопавлићи (зову их и Шућуријама), прадед из колашинског села Газивода; имају одељаке у Газиводама и Доњем Јасеновику y Колашину на Ибру.

-Сочани, 3 куће, су помухамедањени Хоти из околине Ђаковице, били неко време у селу Жабарима на десној страни Ибра, па дед прешао овамо.

Родови у Горњој Мали:

-Станковићи, 7 кућа и:

-Јевтићи, 6 кућа, слава Св. Стеван, су од два насељена брата из Црне Горе; по предању су од Пламенаца, одељаци су Тимотијевићима и Радовановићима у Доњој Кориљи.

-Бабовићи, 2 куће и:

-Васојевићи су досељени из Козарева 1946. године.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top