Poreklo prezimena, selo Tenkovo (Novi Pazar)

11. februar 2018.

komentara: 1

Poreklo stanovništva naselja Tenkovo (po knjizi Tenjkovo), Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Tenkovo i njegovi zaseoci Potoke, Joše, Buče i G uberovo su u dolini Đuričkog Potoka, pritoke Dmitrove Reke, a u sklopu brda Krsta, Đorave Glavice, Đurđeva Brda, Vražice i Berja.

Tip sela.

Selo se deli na Gornje i Donje Tenkovo. Kuće zaseoka Potoka su u dolini Joškog Potoka, između Krsta i Vražice, zaselak Joše je u osoj noj strani Joškog Potoka, neposredno do Krsta a između Molitve i Vražice, zaselak Guberovo je u osoju Bučanske Gravice (1113 m) sa kućama u uvalama i po tektonski razdrobljenom terenu na desnoj strani Đuričkog Potoka. Kraj Gubereva naziva se Buče.

Vode.

Selo i zaseoci imaju izvorsku vodu i nekoliko bunara. U Gornjem Tenjkovu su česme Čekić–Voda, Kovačica i Brekovac u šumi; u Donjem Tenjkovu su Bajina Voda i Kopanja a Vujisić ima bunar; u Guberevu su česma Bucat, Studenac, Milićevska Voda i Jovanovska Voda; u Buču su Mala Česma, Kapavac, Velika Voda, Majdačka Voda i Petrina Špilja; u Potokama je česma Petkovac, u Jošu Radovska Korita, od koje postaje rečica Štitarka. Na Pašinoj Česmi se leti poji stoka Između Gubereva i Buča je Suva Česma, koja presušuje.

Zemlje i šume.

Njive su u svim naseljima neplodne, jer su na visinama. One su na mestima: Paljevine, Drum, Piskavice, Jarčeva Glavica, Izvori, Brdo, Očargije, Ravan, Ograđe, Solila, Vrelo c voćkama, Ravna Njiva, Velika Bakča sa voćkama, Danguba u severnom delu sela, Brestovo, Breštani, Kapavac kod tesnaca istog imena, Pavlov Krš, Mali Krš, Žuti Krš, Rakita, Prline, Orlujača, Grablje; u Guberevy su: Kovačica, Rovine, Dolovi, Dolja, Kulice i Godenje; u Buču su: Brda, Dubovi i Mršići; ispaše u šume: Goševsko Polje, Mađerovac, Dubiće, Pećine, Pavlovo Buče, Bučanska Glavica, Golo Brdo, Šib, Veliko Buče, Gaj; senokosne livade: Begova Livada, Bare, Ravnice, Rastovac, Voznik u Guberevu; privatne: Rovine, Dužice, Trnovača, Potrenice, Ćerana (crepana?), Osredak, Paljevine, Joše. Njive u G uberevu: Dolovi, Jagnjilo, Jakšin Bop, Brezje; livade i šume: Stan, Lisičije Rule, Popova Livada, Đurička Reka, Kulice. Na svim brdima se dobro održala listopadna šuma, najbolja bukova na Vučanskoj Glavici. U svim naseljima ima kamenoloma sivog i crvenkastog andezita.

Istorijat, starine i ostali podaci o selu.

Zaselak Buče zabeleženo je oko 1316, a Gornje Tenjkovo uneto je u Turski popisni spisak sela 1455. Na Breštanima u Donjem Tenjkovu ima crkvina.. Anište, Ćerana i Vodeničište su ostaci starijeg naselja. U Gornjem Tenjkovu je „grčko“ groblje, na Dubovima u Buču je drugo staro groblje s grubo klesanim nadgrobnim pločama. Na Kovačici ima starih rudarskih okana, a u Jošu poznaju se na Molitvi vidni ostaci temelja od crkvine, Današnje groblje u Gornjem Tenjkovu je na mestu Kovačici niže Vujskog Brda, nedaleko od Vrela. Donje Tenjkovo, Buče, Potoke i Guberevo imaju zajedničko groblje u strani brda prema Buču, a Joše u Gornjem Kuzmičevu. Današnja naselja zaselila su se u početku 18. veka. Ime sela zabeleženo je u Sopoćanskim pomeniku.

Poreklo stanovništva.

Rodovi u Tenkovu:

-Makojevići, 1 kuća, Jaćovići, 2 kuće, Sv. Stevan, su Piperi, došli pre „pet stotina i kusur godina“ iz beranskog Hasa; naselili se u Potokama, pa prešli ovamo; od njih su Miladinovići u Batnjiku, Veljovići i Ristovići u deževskom Kovačevu i Jaćovići u Ljuljcu.

-Vujisići, 2 kuće, Sv. Arhanđeo, su Moračani, praded bio s Karađorđem, pa se od Karanovca vratio; od njih su Đokovići u Pačevini i Poleksići u podgorskom Goševu.

-Kulize, Biševci, 10 kuća, Sv. Dimitrije, su doseljeni iz Biševa kod Berana (piše Ivangrada).

-Babići, 3 kuće, Sv. Nikola; baba se preudala iz sela Deževe za Savatijevića, dovela sina od prvog muža, oca Babića.

-Radivojevići, Koškovci, 3 kuće, Savatijević, 1 kuća, Sv. Alempije, su doseljeni iz Koškova; u Koškovu bili „kmetovi“ preko sto godina, pa su se usled aginog nasilja raselili u Crčevo, Lijevu Rijeku, Tenjkovo; starinom iz Velike kod Gusinja, bili u Stupu kod Sjenice.

-Kundakavići, Maksimović, 1 kuća, Spasojevići, 2 kuće, Sv Jovan, su doseljeni iz Tvrđeva 1910. godine, bili u Rogatcu, starinom iz Crne Gore; imaju odeljake u Novom Pazaru, Kraljevu, Kuršumliji i po kopaoničkim selima.

Iz Tenkova odselili su se u početku 19. veka:

– Ilići u Vitanovac u Donjoj Gruži.

Rodovi u Buču:

-Starovlasi, Sarići, 4 kuće, Sv. Pantelija, su doseljeni odnekud iz Starog Vlaha; od njih su Sarići u Šaronjama i Polokcu.

-Jevremovići, 4 kuće, Sv. Nikola, su Kuči iz Lijeve Rijeke u Vasojevićima; oni su krvni rođaci Janićijevićima u Dedilovu na Rogozni.

-Majdaci,  4 kuće, Sv. Nikola, su Kuči, doseljeni iz Graca kod Sjenice.

Rodovi u Guberevu:

-Veljkovići, 2 kuća, su od Makojevića u Donjem Tenjkovu; od njih su Jaćovići u Ljuljcu.

-Milićevići, 2 kuće, su od Starovlaha u Buču.

-Jovanovići, 2 kuća, su od Zagorčića u Okosama.

-Šarac, 1 kuća, je od Šaraca u Štitarima, došao odivi u kuću 1928. godine.

Rodovi u Potokama:

-Makojević, 1 kuća, je od Makojevića u Tenkovu.

-Koškovci, 2 kuće, su od Radivojevića u Tenkovu.

Rodovi u Jošu:

-Jovanovići, Jovović, 1 kuća, Vuković, 1 kuća, Đurđevdan, preci s Kosova pobegli od „arnautskog zuluma“.

-Leškini, 4 kuće, su od Leškina u Gornjem Kuzmičevu.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Aleksandar

    Babići 1 kuca. Baba je dosla iz Crne Gore i dovela Vasilija, koga su u selu zvali Vasilije babin i tako su ostali Babići. A baba se kada je dosla udala za Milivojević.
    Biševci slavi Mratindan