Порекло презимена, село Дојиновиће (Нови Пазар)

11. фебруар 2018.

коментара: 1

Порекло становништва села Дојиновиће, Град Нови Пазар – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

 Положај и тип села.

Дојиновиће је на присојној страни горње долине Ђонлијске Реке, с кућама ниже Маријичиног Брда. Засеоци Кулине и Вевер су ниже Дојиновића, са кућама ниже кречњачког Мрамора, а заселак Попе је ниже Рашћа са обе стране речице. Вевер има крајеве Мрамор према Страдову, Кременицу ниже Кулина и Раскршће до Павља.

Воде.

Сва насеља имају изворску воду: Велика Чесма усред Дојиновића, Чесма под Гај, Дреновац и Букова Вода; у Кулинама је Грозничавац и четири мања извора, у Веверу Врело, од којега постаје Чакор, десна притока Ђонлијске Реке. Врело је повише кућа у карсном кориту, али се карсна долина продужава даље од врела до Окошког Брда, која је лети суха. У Попама се вода узима са извора Црквине. На речици има неколико приватних воденица.

Земље и шуме.

Њиве и ливаде су доста слабе око кућа, у долинама и по странама побрђа. У Дојиновићу су на местима: Орнице, Гувниште, Велике Њиве, Гај, Ровача са воћкама, Копалиште, Црешњак, Лучина, Дуварине, Клечаре, Божандо, Кремениште, Алилов До, Громада, Калеми, Пуношева Бара, Белановац, Реџино Брдо, Стублина, Копар, Ражиште, Обуниће; шуме и ливаде су: Медвеђак, Груда, Пода, Орнице, Варине, Брезје, Ракова Ливада, Склад, Аниште, Прлине, Билалов До; њиве у Веверу: Зорињак, Забел, Јасике, Врело, Стаје, Локва, Прлине, Риљ, Копиште, Разлаз, Мурача, Луњевац, Плавуљи До, Воденичиште, Овчарица, Усовка, Осредак, Занога, Густи До, Кркача,  Мађар; испаше и шуме: Рудине, Буков Гај, Дебељак, Близанац, Кољено, Фејзин Гај, Бориковац у Кулинама, Чукара ниже Кулина; ниже Попа и суседног насеља Црног Врха је утрина Вареш; у Веверу су Црни Крш, Чакор, Црква, Грабов Врх, Брњица, Крље, Паљевине, Велика Г увништа, Добра Страна, Царево Буче, Вртача; приватне ливаде су Ј еленача, Дреновац, Стари Стан, Војиновица, Дубовик, Тресавица и Клековита Ливада.

Постанак, старине и историјат села.

Дојиновиће, са својим засеоцима, је старо насеље. О постанку имена ништа се не казује, па се не зна ни за агинске куле у Кулинама. Назив Дојиновиће је од личног имена Дојин. Вевер и Попе забележени су у Сопоћанском поменику. Црква у Попама подигнута је 1650. године. Из истог времена су Мариница или Блага Мара на врху Марионице, црквина Илиница у Дреноваку, са очуваним  зидинама до под кров, црквина Сређани или Млада Недеља у Попама, са очуваним зидинама до свода и темељи црквине Пателијинице на врху Војиновице у Веверу. У Дојиновићу је старо „грчко“ гробље у њивама. Старо Село је у сеоској шуми. На рту косе, код ушћа Чакора, је повелико мухамеданско гробље, а непосредно ниже њега је старо хришћанско гробље, а непосредно ниже њега је старо хришћанско гробље, оба  истог становништва, које је примило мухамеданство у Веверу. У хришћанском гробљу је црквина. Становништво, у селу и засеоцима, није старије од 18. века. Старо село заспустело крајем 17. века, а најстарији родови доселили су се у 18. веку. Године 1948.  у Дојиновићу је било 215 становника, у Веверу 13, у Кулини 54, у Попама 138.

Порекло становништва.

Родови у Дојиновићу:

-Ђекићи, Раковићи, 3 куће, Роглићи, Кућеровићи, 2 куће, Св. Петка, преци им се доселили из Колашина на Ибру.

-Џеноваре, Павловићи, 4 куће, Св. Јован, су Морачани, баба се родила у Сувом Долу на Пештеру; 1876. године били у бежанији y Старом Влаху, па се повратили 1890. године.

-Милетић, 1 кућа, Св. Јован, је досељен из Азана код Иванграда.

-Ђоковићи, 3 куће, су досељени из Бујца око 1890. године.  Они су од Ђоковића у Страдову.

-Филиповићи, 2 куће, Св. Никола, су Кучи, прешли из Попа.

-Џелат, Вукомановић, 1 кућа, је од Џелата у Попама.

-Шарци, 2 куће, су од Шараца у Штитара, прешли из Страдова.

-Профиловићи су се одселили у Нови Пазар.

Родови у Кулинама:

-Мурићи, Перуничићи, Прошевићи, 9 кућа, су од Никића у Тврдошеву.

-Исламовић, 1 кућа, је од Шараца у Пављу.

-Доловац, 1 кућа, су од Куча у Петрови, дошао одиви у кућу 1923. године.

Родови у  Веверу:

-Бишевци, 8 кућ. и 2 к у крају Врелу, су од Бишеваца у Јерки и Бобовику.

-Чековићи, 2 куће, су Шкриељи из пештерског Рамошева.

-Ђоковић, 1 кућа, Св. Никола, је из Дојиновића.

-Бешевић, 1 кућа, су од Бешевића y Попама.

-Милић, 1 кућа, је из Попа, непознате матице.

-Милетићи, 3 куће, су од Милетића у Дојиновићу.

-Османовићи су се одселили у Турску 1925. године.

У Попама су ови родови:

-Џелат, 1 кућа, Св. Алемпије, је старинац.

-Вишњић, 1 кућа, Св. Никола, непознате матице.

-Бешевићи, 3 куће, Св. Арханђео, су старији Досељеници, непознате матице.

-Пиловићи, 4 куће, су од Пиловића у Пурћу.

-Равићи, 2 куће, су од Лопаћана у Пурћу.

-Мајдаци, 2 куће, Св. Никола, су досељени из Павља око 1900. године.

-Продановић, 1 кућа, је од Матковића у Селцу.

-Нокић, 1 кућа, је од Нокића у Тврдошеву.

Одселили се у подибарска села:

-Поповићи у Драгосинце;

-Вељковићи у Отроцима изумрли, али их има у Вукушици у Подибру.

*

Порекло становништва насеља Ђонлије, сада у саставу села Дојиновиће.

Положај насеља.

Ђонлије су с кућама и потесом на развођу људске и Дежевке, заселак Пољице је у подножју Виника. Доњи крај Ђонлија назива се Обуниће.

Воде.

Ђонлије је оскудно водом; између кућа је чесма а под Острим врхом је устава У Пољицама су чесме Виновача и Сланица. Стока се поји у Клисури.

Земље и шуме.

Њиве су средње родности око кућа, на Равнинама, шуме и испаше су на Волујару, Равном Гају према Ковачеву, Грачици и Винику.

Старине у насељу.

Под Виником има дуварина од старог насеља, а у Ровинама је стари бунар. У селу су биле две агинске куле, једна усред села, друга у ливадама, обе порушене 1912. године. У натпису на каменој плочи, која је била узидана на цркви Св. Петра у Попама, забележен је 1650. ктитор „Велимир Чилонч“ с браћом.

Име и остали подаци о насељу.

Ђонлије се назвало по старом српском роду Ђонлићима, од којега је био ктитор Велимир с браћом. Крај Обуниће унето је као село Обине y Typски пописни списак села 1455. године. Заселак Пољице спаљен је 1912. године. Хришћанско гробље је у суседном Пустовлаху, а мухамеданци га имају поред пута који води из Ђонлија за Вевер. Године 1948. y Ђонлијама је било 123 становника.

Порекло становништва.

-Алибашић, 1 кућа, је турски род, досељен из Анадолије.

-Маврићи, 7 кућа и 3 куће у Обунићу, су Хоти.

-Бешевић, 1 кућа, је од старинаца Бешевића у Штитарима.

У Пољицама су ови роедови:

-Гојковић, 1 кућа, је од Гојковића у Мухову, старином из Моравица.

-Пантовић, 1 кућа, Лазарева субота, је из Брусника у Моравицама, прешао 1945. године. из Шавца.

-Ђоровић, 1 кућа, Ђурђиц, је Дробњак из Драмића.

Одселили се:

-Друштинци у Пожегу 1913. године;

-Колашинци, старином из Колашина на Тари, одселили се 1944. године у Доњу Трнаву, Шавце и у Симењачу под Ђурђевим Ступовима.

-Костовићи из Њуљца купили су земљу одсељених мухамеданаца, али се још нису населили.

ИЗВОР:  Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Milan Savic

    Zanima me poreklo Savic iz Popa. Po nekim pricama smo navodno iz Cene Gore, dzelati, slavili Djurdjevdan a sada sv. Alimpije. Otac je isao u selima oko Berana da trazi korene, ali bezuspeno.