Poreklo prezimena, selo Šaronje (Novi Pazar)

10. februar 2018.

komentara: 5

Poreklo stanovništva sela Šaronje, Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Šaronje je sa kućama na najnižoj terasi u dolini Dmitrove Reke, sa potesom između Gladnog Brda, Pološkog Polja, Čukara, Glavice, Gradine prema Kuzmičevu i potesa Luljca na zapadu.

Tip sela.

Položaj sela je izdužen prema pravcu pružanja doline.

Zemlje i šume.

Poviše kuća je više terasa s njivama na mestima: Vratla, Liješće, Babinac, Platije pod Gradinom, Bušovsko Brdo, Orište u donjem kraju sela, Vratnica, Osojište, Bucat, Joše, Paljevine, Buban, Molitva, Han, Šaronjsko Polje, Brdila; šume, livade i pasišta: Duboki Potok. Osoje, Babin Grob, Barice, Gornje Livade, Široki Put, Borovnjak, Božovica kod Brezove Ravni, Vlaška Livada, Velika Livada i Agina Livada.

Vode.

Upotrebljava se voda s bunara i ustava, koja presušuje, sem izvora Ključića i Stubline Čolomaća. Kroz selo protiču Burički Potok i Kuzmičevska Reka, na kojima se poji stoka. Na Gradini nema nikakvih ostataka. Jedno mesto do nje naziva se Krvavik.

Starine u selu.

U selu je poveliko staro groblje. Na jednom nadgrobnom krstu pročitao sam natpis „Lazar 1824“. Među grobovima poznaju se temelji crkvine. Kod drugog starog groblja je današnje. Na Grobiću ima kameni krst bez natpisa. Pored starog puta bio je han. Godine 1948. selo je imalo 271 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

-Čolomaći,  Vasiljevići, 4 kuće, Sv. Jovan, su starinci.

-Obućarovići, Pantovići, 2 kuće, Đulčići, Vlajkovići, 5 kuća, Profilovići, Jovanovići, 4 kuće, Đurđic, su Drobnjaci, znaju za petog zajedničkog pretka koji se doselio od Prijepolja.

-Vušovići, 6 kuća, Sv. Jovan,  su došli pre dva veka iz okoline Nikšića.

-Topalović, 1 kuća, je od Kuča Topalovića u podgorskom Svilanovu, došli oko 1890. godine.

-Vulićević je od Vulićevića u podgorskom Purću.

-Starovlasi, Sarići, 2 kuće, Tinović, 1 kuća, Radosavljević, 1 kuća, Sv.  Pantelija, su doseljeni iz podgorskog Buča 1903, drugi iz Gubareva 1915. godine, starinom su Kuči.

-Ćesići, 3 kuće, Sv. Stevan, otac doseljen iz podgorskih Okosa.

-Roglić, Samailović, 1 kuća, Sv. Petka, otac doseljen iz podgorskih Đurica.

-Radošević, 1 kuća, je Drobnjak, doseljen iz podgorske Trnave 1914. godine.

-Tataranović, 1 kuća, Sv. Jovan, je poreklom iz Štavice, ovamo došao iz Polokca 1927. godine.

Odselili se:

-Belići u Boturovinu, 1920. godine.

-Dženefendići u Novi Pazar i Sjenicu.

-Bankovići u kosmajsko selo Rogaču.

*

Poreklo stanovništva naselja Ljuljavac (po knjizi Ljuljac), sada u sastavu sela Šaronje. 

Položaj naselja.

Ljuljavac je na desnoj strani Dmitrove Reke, s kućama na osojima Vratla, Volujara i Glavice, a Gladno Brdo je prema Kovačevu.

Tip naselja.

Kuće su s leve strane potoka, osim jedne; one se dele na gornji Luljac, Donji Ljuljac i na kraj Bucat u Gornjem Ljuljcu.

Vode.

Imaju izvorsku vodu: Bucat u kraju Bucatu, Velika Voda i Mala Voda u Donjem Ljuljcu i česma Korita u planini; manji izvori nazivaju se po rodovima. Vodica je izvor u Blizancu.

Zemlje i šume.

Ispaše i šume su poviše sela, a njive i livade su okućnice, pored Dmitrove Reke i na mestima Usovini, Plandištu, Dubu, Torinama, Krivoj Njivi i kod Grabića; livade su u Kunevlju i Jakovljevom Dolu. Leti se stoka goni na pašu u Blizanac, Vinik, Vratlo, Gladno Brdo i po Volujaru.

Starine i ostali podaci o naselju.

Današnje groblje je kod starog, u kome se poznaju temelji crkvine. Kao „Ljuljac“ uneto je u turski popisni spisak sela iz 1455. godine. Današnje selo je iz početka 18. veka. Godine 1948. y njemu je bilo 267 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

-Ševardžija, 1 kuća, Vasiljević, 1 kuća, Sv. Luka, su doseljeni iz Crne Gore.

-Kostovići, 2 kuća, Sv. Vasilije, su Vasojevići.

-Jovanovići, Mojsilovići, 3 kuće, Đurđic, su Drobnjaci; Mojsilovići imaju odeljake u Kovačevu.

-Drmanci, Drmanići, 4 kuće, Sv. Jovan, su doseljeni iz Polaza.

-Vukomanovići, 4 kuće, Sv. Jovan, su doseljeni odnekud iz Crne Gore; imaju odeljake u Đuricama i Polazima.

-Vuletić, 1 kuća, Stevan, je doseljen iz Lozna.

-Smudije, 2 kuće, Sv. Jovan, su doseljeni iz Goševa kod Sjenice 1880. godine; od njih su Smudije u Osaonici i Smudići u Metikoškom  Podibru.

-Šušević, 1 kuća, Sv. Pantelija, je Kuč, uzeo ga ujak Majdak pod svoje.

-Božović, 1 kuća, Sv. Luka, je doseljen iz Okosa.

-Makojevići, Jaćovići, 3 kuće, Sv. Stevan, su Piperi, otac doseljen iz Tenjkova; imaju odeljake u Ribnici u Podibru.

-Mijaljević, 1 kuća, Sv. Nikola, je doseljen iz Pavlja, prizetio se u Starovlahe.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Vulovic

    Svaka cast na tekstu ali ima par gresaka, na primer nisu Vuletici vec Vulovici i nisu Šuševici vec Šućevići, pozdrav !!!

    • Dijana

      Za Samailovic prezime je tacno…Raska-Novi Pazar-Raški okrug .

    • Goran

      Vulovići su iz Vasojevića od Lopaćana,zovu ih i Varage.Prvo su doselili u Loznu kod Bijelog Polja,Bihor,odatle jedni odu prema Ivanjici,Stari Vlah a jedni odu u Šaronje.Promenili su slavu iz Vasojevića pa kod Ivanjice slave Đurđic,a u Šaronjama Stevanjdan.

      • Goran

        Vulovići iz Šaronja su od Vasojevića,poznati su kao Vulovići Varage.Ima ih iu Ivanjičkom kraju,iz Lozne su otišli u Šaronje.Slave Stevanjdan,tu slavu su počeli da slave u Lozni selo u Bihoru.Nikakvi Vuleševića se nepominju u Lozni nego Vasojevići.Iseljeni Vasojevići u Bihoru i Ivanjičkom Starom Vlahu su skoro svi promenili slavu Aranđelovdan,za neku drugu,uglavnom Stevanjdan i Sv.Nikolu ili Aleksandrovdan.Vulovići su u Moravički Stari Vlah došli pred prvi srpski ustanak pa su u selu Lozna moguće živeli i mnogo vremena pre Prvog Ustanka.

  2. Jaćović

    Selo je Ljuljac (ne Ljuljavac) uvek bilo.
    Ne postoji pouzdana informacija o poreklu Jaćovića iz plemena Pipera, pa molim autora članka da prosledi tačnu stranicu iz navedene knjige.