Poreklo prezimena, selo Slatina (Novi Pazar)

23. decembar 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Slatina, Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Slatina je stočarsko selo u gornjoj dolini istoimene Reke.

Tip sela.

Kuće su podignute po srodničkim grupama. Drumsko naselje Bagra je kod ušća Slatinske Reke, Lelotiće su niže pošumljenih brda Baćura i Bauvara, kod Lazina je kraj Rajčiće, na desnoj strani reke je kraj Dobreši, a na levoj Bapskog Potoka je Prvenoviće.

Vode.

Upotrebljava se voda sa česama: Kraljevac niže Baćura, Slana Voda kod rečnog korita, izvor Grabovik, odakle je sprovedena voda za seosku školu. Između Prvenovića i Crnoče je česma Studenac. Reka izvire iz Ćorlasa. U nju utiče desna pritoka Bagra, koja postaje od izvora u Mokrom Lazu. Kroz Prvenoviće protiče Babin Potok.

Zemlje i šume.

Njive su slabe. One su u okućnicama i u dolinama potoka; šume i ispaše su u Mokrom Lazu, Bauvaru, Baču, Baćuru, Ledini, Crkvenicama i po Debelom Brdu.

Postanak sela, nazivi, starine i ostali podaci.

U Lelotiću je staro i današnje groblje, u kome su temelji crkvine. U Bagri, između reke i puta, ima nadgrobnog kamenja napuštenog muhamedanskog groblja. Među kućama Pavlovića je stara aginska „kula“, kuća na „čardak“ od tesanog kamena. Nazivi Lelotiće, Prvenoviće i Rajčiće postali su od prezimena starih srpskih rodova, od kojih sada ima samo Prvenovića. Selo se zaselilo u početku 18. veka. Godine 1948. y Slatini je bilo 181 stanovnik a Prvenoviće 118 stanovnika:

Poreklo stanovništva.

-Prvenovići, Aksovići, 5 kuća, Milosavljevići, 2 kuće, Simovići, 3 kuće, Milojević, 1 kuća, Filipović, 6 kuća, Mitrović, 2 kuće, Sv. Mrata, preci posrbljene Kulize došli odnekud iz Staroga Vlaha.

-Kulize, 4 kuće, Sv. Arhanđeo, predak doseljen iz Polaza u Deževi; krvni rođaci Kulizama u Pnuću.

-Despotovići,  Veljovići, 7 kuća, u Rajčiću 2 kuće, Sv. Luka, preci doseljeni od Budimlje, starinom Rovčani; imaju odeljake Veljoviće u Supnju i Svilanovu i Ratkoviće u podbukovičkom Orahovu.

-Tiganji, 3 kuće, Sv. Stevan, Kulize, izdaju se za Klimente iz okoline Rožaja; imaju krvne rođake pomuhamedanjene Tiganje u Banji Novoga Pazara i u podgorskom Selcu.

-Radunovići, Filipovići, 3 kuće, Pavlovići, 4 kuće, Vuletići, 3 kuće, Đurđevići, 2 kuće, Luković, 1 kuća, Marković, 1 kuća, Sv. Jovan; doselili se tri brata (Radun, Pavle i Vuleta) iz Bukovice kod Rožaja 1880. godine, bili u pešterskom Suvom Dolu i u Azanju y beranskom Hasu, starinom iz „Jove“ u Crnoj Gori; imaju odeljake Pavloviće u Bubregoviću i u varošici Lapovu u Pomoravlju.

-Ćurčići, 2 kuće, Đurđevdan,  su Drobnjaci u Dobrešima a iz Graca u Starom Vlahu, doseljeni 1913. godine.

-Dramićanin, 1 kuća, Sv. Stevan, u Dobrešima, doseljeni iz starovlaških Moravica.

-Pantovići, 2 kuća, Lazareva Subota, su doseljeni iz Graca kod Ivanjice, 1913. godine.

-Bajovići, 2 kuće, Petrović, 1 kuća, Lesendra, Vasojevići iz Srednje Rijeke u Starom Vlahu, doseljeni 1923.

-Novović, Jakovljević, 1 kuća, Lesendra, Vasojević, otac došao iz Znuše, ušao odivi u kuću.

Pomuhamedanjeni srpski rodovi:

-Đerleci, 2 kuća, su iz Đerekara na Pešteru.

Gusinjci, kuća y Dobrešima, 2 kuće  u Lelotiću, su Kuči doseljeni iz Gusinja.

-Husići, 2 kuće, su Škrielji y kraju Husićima.

*

Poreklo stanovništva naselja Crnoča u sastavu sela Slatina.

Položaj i tip naselja.

Crnoča je južno i nedaleko od Sopoćana, sa obe strane glavnog puta, opkoljeno brdima Golaćom, Kršićom, Kršom, Krstcom i Siječem Brdom.

Vode.

Ima dobru izvorsku vodu: česma kod hana (tu su i korita za stoku), Grletova Stublina i drugi manji izvori.

Zemlje i šume.

Njive i livade su pomešane kod kuća i po stranama brda na mestima: Staro Selo, Stolare, Piskavci, Barice, Jagnjilo, Lanište, Dubovi, Lisnici i pod Kršićem. Oko kuća ima šljiva i jabuka; ispaše su po Golaću, Halugama, Vračevcu i  Ograđu.

Postanak, istorijat i ostali podaci o naselju.

Ime sela zabeleženo je u Sopoćanskom pomeniku. Ne zna se kada se raselilo  to staro selo, a po njegovim ostacima to nije bilo davno. Ima dva stara hrišćanska groblja, jedno na Glavici, drugo na Ćafi. U narodu se kazuje, da se na Stolarima, pod Golaćom, vadila i topila bakarna ruda i da se i sada poznaju zidine starih samokova. Sadašnje muhamedanske groblje je kod hana. Naselje se zaselilo u prvoj polovini 18. veka. Godine 1948. u njemu je bilo 239 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

-Mojkovići, 2 kuće, su Klimente, predak od Đerleka u ibarskom Kolašinu.

-Ljekovići, 4 kuće, su Klimente, doseljeni od Gusinja; imaju krvne rođake u pešterskim selima Reževiću, Arapoviću i Gujiću.

-Murić, Murović, 1 kuća, je apbanaški rod, predak doseljen iz Lomnice kod Rožaja, oko 1860. godine.

-Đerekarci, 2 kuće, su Škrielji, doseljeni iz pešterskih Đerekara; imaju odeljaka y Slatini.

-Šuljina, 1 kuća, je Škrielj, došao odivi y kuću 1910.  godine.

-Murići drugi, 4 kuća, su iz Mypa y kopaoničkom Ibru; krvni rođaci Murićima, Grahovcima u Postenju na Raškoj.

-Bogućanin, 1 kuća, je doseljen iz okoline Sjenice, ovamo došao iz pešterskog Melaja.

-Husići su se odselili za Tursku 1925. godine.

IZVOR:  Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.