Порекло презимена, село Грачане (Нови Пазар)

23. децембра 2017.

коментара: 2

Порекло становништва села Грачане (по књизи Грачани), Град Нови Пазар – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај  села.

Грачани су на присојној страни реке Рашке, повише манастира Сопоћана. Оно је у склопу Мехмедова Брда, Локве, Карадола, Голадије и Велике Пчане.

Тип села.

Куће су по странама брда с десне стране Грачанске Реке.

Воде.

Употребљавода са извора: Устава, Спасојевића Извор, Лутовац, Недовићева Чесма, Бубац, Милићева Чесма, Деспотовићева Стублина и чесма Бисер–Вода у потоку ниже брда Јушца; чесма Корита у планини је појило за стоку. Грачанска Река постаје од извора Лутовца.

Земље и шуме.

Њиве су слабе око кућа, у Подјушцу и по новим  крчевинама. Пасишта су на Боровњаку, Кршу, Равном Брду, Великој Плани, Малој Плани, Просеченици и Голаћу; у Великој Плани су: Велика Вртача,Томин Рас(т), Јасење, Дријенови и Вијенац. Вучја Рупа је старо рударско окно под Голаћом; Суви Поток тече само зими ниже Мале Плане. По Оџеву има ситне шуме. Под Јушцом има пет плитких пећина, највећа Козја Пећина; све пећине су једна испод друге, постале спуштањем подземне воде у карсту.

Старине у селу.

На Јушцу („Ј’жац, њиве у Подј’жцу“) били су, по предању, „двори Југ  Богдана“, по коме се брдо назвало. Код пећине под Јушцом познају се темељи порушене црквице, вероватно испоснице Сопоћана. Око црквине има остатака старог гробља. Друго старо и данашње гробље је на северној падини Јушца. И у овом се гробљу познају темељи порушене црквице. Напуштено мухамеданско гробље је северно од Јушца.

Постанак и историјат села.

Име села забележено је у Сопоћанском поменику. Старо село било је код Мехмедова Брда, па се, због удара студених ветрова, поместило на данашње, ближе потоцима. Његово становништво раселило се у почетку 19. века, а њихова места населили мухамеданци, који су се одселили 1912. године у Нови Пазар и у Турску.

Порекло становништва.

Данашњи родови су:

-Кудре, Вучинићи, 3 куће, Недовићи, 6 кућа, Павловић, 1 кућа, Јанковићи, 2 куће, Спасојевић, 1 кућа, Радосављевићи, 4 куће, Петровићи, 3 куће, Деспотовићи, 4 куће, су од Ровчана Вељовића у Слатини.

-Бојовићи, 3 куће, Велимировић, 1 кућа, Св. Јован,  су из пештерских села.

-Вукотићи, 2 куће, Матовић, 1 кућа, Ђурђиц, стара слава св. Пантелија, су Кучи.

-Нешовићи, 3 куће, Милић, 1 кућа, Св. Никола (кумују Младеновићима у Дољанима), су Кучи, досељени однекуд из Сјеничког Поља.

-Вукићевић, 1 кућа, Лесендра, је Васојевић.

-Миљковићи, Нешовићи други, 2 куће, Св. Арханђео, су Васојевићи из Сувог Дола на Пештер, досељени 1918. године.

-Етемовић, 1 кућа, је помухамедањена српска породица из Новога Пазара доселили се 1920. године.

Одселили су се:

-Грачанци у Матаруге, у Подибру после 1809. године.

-Грачани у Нови Пазар:

-Лекићи, по натпису на надгробном камену из 1864. године. Не каже се куда су отишли.

-Ђекићи, св. Лука, су изумрли.

ИЗВОР:  Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

 1. zoran radosavljević

  poštovani‚‚moji Radosavljevići sa slavom sveti arhandjel‚‚žive u Topličkpm kraju‚‚na padini planine Kopaonik u selu gornja Mirnica u Opštini Kuršumlija‚‚od davnina pa i dan danas zovu nas Radosavljevići Boljarci po selu Boljare Opština Sjenica‚‚vidim dau selu Gračane Opština Novi Pazar žive Radosavljevići‚‚dali smo poreklom od istih Radosavljevića‚‚pradeda mi se zvao Vuka‚‚deda Milutin i otac Drago

  • Милодан

   Зоран Радосављевић!

   Према расположивој литератури не може се утвридти веза Радосављевића из Горње Мирнице и “презимењака” у селу Грачани, посебно што су они пореклом од Ровчана Вељовића у Слатини. У књигама, изузев у ретким случајевима, се не пише родослов родова.

   Поздрав!
   Милодан