Poreklo prezimena, selo Žunjeviće (Novi Pazar)

15. decembar 2017.

komentara: 4

Poreklo stanovništva sela Žunjeviće, Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Žunjeviće je na prisojnim stranama Žunjskog Brda i Javora.

Tip sela.

Kuće su grupisane po rodovima i čine naselje manje razbijenog tipa; donji kraj, kod vodenice, naziva se Barkovo, a gornji Žunjsko Brdo.

Vode.

Selo ima izvorsku vodu u izobilju: Rajovac, Vasiljevac, Bijele Vode, Čajir–Voda, Česma u Barkovu; korita za stoku su u Kućištu i na drugim manjim izvorima.

Zemlje i šume.

Njive i livade su slabe, prave „prljuše“ i na priličnoj nadmorskoj visini; one su pomešane s livadama na mestima: Donji Kun, Ornice, Rastovača, Ciganište, Stari An, Kurvin Grad (kod sastavaka), Rupe, J anjevac, Rovine, Slavkovo Brdo, Zapis, Petrovača, Zaluže niže Barkova, Zabeo, Prlovi, Vukov Do, Dugi Laz, Trešnje, Han, Njivetak, Lazovi, Vrelo, Rasadnik, Konopljište, Konjušac, Vrtovi, Koljeno, Krlje, Stup, Andrijaš, Vrtine, Borovače, Eljdište, Padalica, Jagnjilo, Golać, Šarenike, Čekrk, Selište, Buče, Prijelaz, Stonoga, Rakita, Zminjak, Staro G uvno, Vukena, Kite, Savina Voda, Novakova Bara, Višnjevo, Jalova Njiva, Jova, J ovanin Stan, Groište, Duvarine, Agine Njive, Kikovača, Naslon, Desetak, Odžina Njiva, utrina Svinjkovo; šume i paše: Čukara, Bimbirački Brijeg, Jezerište, Furin Potok, Rupski potok, Gaj, Brezovački Potok, Popovac, Mednici, Radovana, Perjanski Potok, Duboki Potok, Kuminac, Čardak, Beloš, Smrdljivac, Batke, Pogledača, Točilo; između sela i brda Tubretine je utrina Banji Laz.

Starine u selu.

Na Gradištu i Kurvingradu nema nikakvih vidnih ostataka od utvrđenja. Niže Gradišta je staro i današnje groblje, u kome su temelji od crkvine. Nedaleko od groblja su rovovi i zakoni od starih rudarskih zgrada. U Rupskom Potoku ima zatrpanih rudarskih okana.

Ostali podaci o selu.

Žunjeviće, Trnje i Šalinoviće imaju zajedničko groblje u Žunjeviću, u kome se kopaju Vesovići i Novičići iz Vojsalića.

Ime i postanak sela.

U prvoj polovini 15. veka spomenut je neki Šajin Žunjević iz Jeleča. Po tom starom srpskom rodu Žunjevićima se prozvalo selo Žunjeviće. Selo i crkva sv. Đorđa u njemu spomenuti su 1568, a selo i 1780. Današnje selo zaselilo se krajem 17. ili u početku 18. veka. Godine 1948. imalo je 220 stanovnika:

Poreklo stanovništva.

-Rajovići, Ćirkovići, 10 kuća, su od Kuča Rajovića u Šalinoviću.

-Lopaćani,  Petrovići, 1 kuća, Maksimović, 1 kuća, Sv. Jovan, su dosljeni iz Morače.

-Ojići, Aleksići, 2 kuće, Sv. Lesendra, s kućama u Barakovu, Vasojevići; isti rod s Ojićima u Znuši.

-Drobnjaci, Đošići, 5 kuća, Đurđevdan, bili u Veljem Brijegu, u ibarskom Kolašinu, pa ih „digao aga“: jedni otišli u Preseku kod Brnjaka, drugi u Dren na Ibru, treći u Toplicu oko 1880, a četvrti u Žunjeviće: oni su krvni rođaci Komatovićima.

-Mićovići, Josivljevići, 2 kuće, u Barakovu, od Rajovića.

-Pištolji, 3 kuće, u Barakovu,  preci slavili Sv. Alempija, krvni rođaci pravoslavnim Pištoljima u Radošiću i Rvatima u kopaoničkom Ibru.

IZVOR:  Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Dušanka

    Imate li podatke o Davidovićima iz Banata, imaju slavu Sv. Nikola i o Tadićima iz Gradiške sa istom slavom, u stvari čukundeda je bio iz Slavonije.

    • Milodan

      Dušanka!

      Ima dosta knjiga o Banatu i biblioteci Porekla. Preporučio sam jednu svom prijatelju i on je pronašao svoje poreklo, došavši do 1720. godine.
      Davidovići i Tadići su česta srpska prezimena – koji slave Nikoljdan, tako da, bez drugih detalja, se bilo šta precizno može pronaći.
      Pozdrav!

  2. Nemanja

    Postovani,imate li informacije o zaseoku Cvrnje?Spada pod Žunjevicima ali retko gde postoje informacije o ovom zaseoku.Unapred zahvalan

  3. N,V,

    Niste spomenuli Vulovice iz Žunjevica slave sv.Jovana?