Порекло презимена, село Жуњевиће (Нови Пазар)

15. децембра 2017.

коментара: 3

Порекло становништва села Жуњевиће, Град Нови Пазар – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Жуњевиће је на присојним странама Жуњског Брда и Јавора.

Тип села.

Куће су груписане по родовима и чине насеље мање разбијеног типа; доњи крај, код воденице, назива се Барково, а горњи Жуњско Брдо.

Воде.

Село има изворску воду у изобиљу: Рајовац, Васиљевац, Бијеле Воде, Чајир–Вода, Чесма у Баркову; корита за стоку су у Кућишту и на другим мањим изворима.

Земље и шуме.

Њиве и ливаде су слабе, праве „прљуше“ и на приличној надморској висини; оне су помешане с ливадама на местима: Доњи Кун, Орнице, Растовача, Циганиште, Стари Ан, Курвин Град (код саставака), Рупе, Ј ањевац, Ровине, Славково Брдо, Запис, Петровача, Залуже ниже Баркова, Забео, Прлови, Вуков До, Дуги Лаз, Трешње, Хан, Њиветак, Лазови, Врело, Расадник, Конопљиште, Коњушац, Вртови, Кољено, Крље, Ступ, Андријаш, Вртине, Бороваче, Ељдиште, Падалица, Јагњило, Голаћ, Шаренике, Чекрк, Селиште, Буче, Пријелаз, Стонога, Ракита, Змињак, Старо Г увно, Вукена, Ките, Савина Вода, Новакова Бара, Вишњево, Јалова Њива, Јова, Ј ованин Стан, Гроиште, Дуварине, Агине Њиве, Киковача, Наслон, Десетак, Оџина Њива, утрина Свињково; шуме и паше: Чукара, Бимбирачки Бријег, Језериште, Фурин Поток, Рупски поток, Гај, Брезовачки Поток, Поповац, Медници, Радована, Перјански Поток, Дубоки Поток, Куминац, Чардак, Белош, Смрдљивац, Батке, Погледача, Точило; између села и брда Тубретине је утрина Бањи Лаз.

Старине у селу.

На Градишту и Курвинграду нема никаквих видних остатака од утврђења. Ниже Градишта је старо и данашње гробље, у коме су темељи од црквине. Недалеко од гробља су ровови и закони од старих рударских зграда. У Рупском Потоку има затрпаних рударских окана.

Остали подаци о селу.

Жуњевиће, Трње и Шалиновиће имају заједничко гробље у Жуњевићу, у коме се копају Весовићи и Новичићи из Војсалића.

Име и постанак села.

У првој половини 15. века споменут је неки Шајин Жуњевић из Јелеча. По том старом српском роду Жуњевићима се прозвало село Жуњевиће. Село и црква св. Ђорђа у њему споменути су 1568, а село и 1780. Данашње село заселило се крајем 17. или у почетку 18. века. Године 1948. имало је 220 становника:

Порекло становништва.

-Рајовићи, Ћирковићи, 10 кућа, су од Куча Рајовића у Шалиновићу.

-Лопаћани,  Петровићи, 1 кућа, Максимовић, 1 кућа, Св. Јован, су досљени из Мораче.

-Ојићи, Алексићи, 2 куће, Св. Лесендра, с кућама у Баракову, Васојевићи; исти род с Ојићима у Знуши.

-Дробњаци, Ђошићи, 5 кућа, Ђурђевдан, били у Вељем Бријегу, у ибарском Колашину, па их „дигао ага“: једни отишли у Пресеку код Брњака, други у Дрен на Ибру, трећи у Топлицу око 1880, а четврти у Жуњевиће: они су крвни рођаци Коматовићима.

-Мићовићи, Јосивљевићи, 2 куће, у Баракову, од Рајовића.

-Пиштољи, 3 куће, у Баракову,  преци славили Св. Алемпија, крвни рођаци православним Пиштољима у Радошићу и Рватима у копаоничком Ибру.

ИЗВОР:  Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Dušanka

  Imate li podatke o Davidovićima iz Banata, imaju slavu Sv. Nikola i o Tadićima iz Gradiške sa istom slavom, u stvari čukundeda je bio iz Slavonije.

  • Милодан

   Душанка!

   Има доста књига о Банату и библиотеци Порекла. Препоручио сам једну свом пријатељу и он је пронашао своје порекло, дошавши до 1720. године.
   Давидовићи и Тадићи су честа српска презимена – који славе Никољдан, тако да, без других детаља, се било шта прецизно може пронаћи.
   Поздрав!

 2. Nemanja

  Postovani,imate li informacije o zaseoku Cvrnje?Spada pod Žunjevicima ali retko gde postoje informacije o ovom zaseoku.Unapred zahvalan