Poreklo prezimena, selo Stolac (Višegrad) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovištva sela Stolac, opština Višegrad – BiH (RS). Prema knjizi „Višegradski Stari Vlah“ sveštenika (popa) Stjepa Trifkovića. Priredio saradnik Porekl Poreklo stanovištva sela Stolac, opština Višegrad – BiH (RS). Prema knjizi „Višegradski Stari Vlah“ sveštenika (popa) Stjepa Trifkovića. Priredio saradnik Porekl Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Stolac (Višegrad)

Poreklo prezimena, selo Stolac (Višegrad)

Poreklo stanovištva sela Stolac, opština Višegrad – BiH (RS). Prema knjizi „Višegradski Stari Vlah“ sveštenika (popa) Stjepa Trifkovića. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Stolac se nalazi na brdu iznad sela Bijele. Kuće su rasturene po jednoj visoravni.

Vode.

U selu su ovi izvori: Blizanci, Revenik, Mutnica i Voznik.

Zemlje i šume.

Zemlja za obrađivanje je sva grupisana oko kuća i srednje je rodnosti. Livada imaju u velikom Janču preko brda za Stocem; to je mesto od sela na sat hoda daleko. Ispaše su seoske u okolnim šumama, u: Razdolini, Stocu, Češljaru, Rioču i Bjeluši. Tu su šume blizu, te se stoka ne udaljava više od sat do sat i po od sela. Oko sela su svuda unaokolo šume, koje se zovu: Razdoline na pola sata hoda i Češljari na 1 sat hoda od sela daleko.

Tip sela.

Kuće su rasturene po jednoj visoravni i ne čine nikakve grupe. Sve su deljenjem postale od jedne, pa su novi izdvojenici gradili kuće na zemljištu, koje im je u deo palo i kome su dodavali zemlje dobijene krčenjem šuma. Danas u selu ima osam kuća, te se ipak zove selom.

U selu jedna porodica je pod tri različita prezimena: Lazarevići (5 kuća), Radovanovića (1) i Milovanovića (2).

Ime sela.

Selo je dobilo ovo ime po jednoj velikoj steni iznad sela, koja izgleda kao stolac – sto.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Meštani pričaju da su im preci na ovom mestu još od „feta“ (pada Bosne).

Porodice su:

-Lazarevići;

-Radovanovići;

-Milovanovići i:

-Šimšići.

Sve ove porodice su postale od jedne. Ne znaju kada su se odvojili niti kako se su pre zvali. Starosedeoci su, kao što je rečeno, ovde još od „fete“. Slave Jovanjdan.

Groblje im je u Dolu.

IZVOR: Prema knjizi „Višegradski Stari Vlah“ sveštenika (popa) Stjepa Trifkovića. Priredio saradnik Porekla Milodan.


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top