Poreklo prezimena, selo Ždeglovo (Lebane)

28. maj 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Ždeglovo, opština Lebane – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Donja Jablanica“.  Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Ždeglovo je podignuto na terasi reke Jablanice i to na njenoj desnoj strani u simbiozi sa selom Konjinom. Udaljeno je od Leskovca 18 a od Lebana 4 kilometra.

Tip sela.

Žgeglovo je selo zbijenog tipa i ravničrsko.

Ime sela.

Nasuprot selu Konjina, čiji je nazivi zoonim, naziv sela Ždeglova ostaje neobjašnjiv. Ždeglovo je nesumnjivo slovenska reč, ali kakav joj je značaj tek treba da se ustanovi. Među meštanima ne postoji bilo kakva legenda o tome.

Vode.

Glavna tekućica je Jablanica. Njen pritisak je tako jak da se izdan visoka i bunari se kopaju na dubini od 4 do 7 metara. Izdanska voda je zdrava i količinski znatna, što omogućava uspešno navodnjavanje svih useva, naročito povrtarskih.

Postanak sela i prošlost.

Ždeglovo je staro srpsko selo svakako nastalo u Nemanjino ili prednjemanino veme. Turci su ga zabeležili u tefteru 1516. godine kao timarsko selo nahije Petruš. Kakva je sudbina sela bila posle refoorme turskog carstva od 1839. godine ne zna se ništa. Moguće je da je selo zadržalo svoju slobodu, a možda ga je neko od moćnih Turaka ili Arbanasa iz susednih arbanaških sela u Gornjoj Jablanici podvlastio. U toponiji sela nije se sačuvao nikakv trag na turski period; ni na vreme spahijskog sistema, niti na vreme nakon njegovog ukidanja. Kao da Turci nisu u ataru ovoga sela nisu imali direktne svojine na ma kom delu seoskog atara. Sve bi to govorilo da je selo posle đulhanskog hatišerifa ostalo slobodno selo. Ždeglovo je posle oslobođenja od Turaka imalo 20 kuća i 36 poreskih glava. Ne zna se da su Ždeglovo plaćali agrarni dug ili nije. Sve to ostaje da se naknadno ispita i obradi.

Zemlje i šume.

Ždeglovo ima atar veličine 50o hektara, od čega na oranice i bašte spada 258 hektara.

Zemlja nosi ove nazive: Jasenje, Tetreb,  Kozarska Dolina, Klisura, Smuge, Ječmenke. Kaskavica, Rid, Kusa Dolina i Progon.

Poreklo stanovništva.

I pored toga što je selo veoma staro, Ždeglovo ne spada u velika sela. U rečnoj dolini, gusta seoska naselja se nisu mogla razvijati u velika sela. Po statističkimpodacima Ždeglovo je 1948 godine imalo 408 stanovnika; 1953 – 504; 1961 – 509; 1971 – 551 i 1981 godine 576 stanovnika u ukupno 103 domaćinstva.

U selu žive ovi rodovi:

-Trnoselci (Nikolići) su starosedeoci.

-Nisini su starosedeoci.

-Smiljkovi su starosedeoci.

-Vezelci su starosedeoci.

-Terzici su starosedeoci.

-Brdari su starosedeoci.

-Mišini su starosedeoci.

-Kupusarovi su starosedeoci.

U Ždeglovu živi velika romska grupa:

-Durmišivići su nepoznatog porekla.

-Macići su nepoznatog porekla

-Asanovići su nepoznatog porekla.

-Sulejmanovići (Ševko i njegova tri sina) su doseljeni iz Grgurovca.

Zanimanje stanovništva.

Glavno zanimanje je zamljoradnja. Seju pšenicu i kukuruz. Iako ima uslova sa povrtarstvo, ova kultura je u povoju. Uvodi se i uzgoj jagoda.

Nekada je bilo mnogo koza i ovaca. Čuvali su i bivole. Sada koza i bivola nema, ovaca vrlo malo. Poljoprivreda je mehanizovana. Neka domaćinstva čuvaju konje za vuču. Volova nema ali krava ima raznih vrsta. Mleko prodaju Zadruzi a sir na pijaci u Lebanu.

Omladina se ne oredeljuje za zemljoradnju, već za školovanje i razna zanimanja u privredi, trgovini i industriji. Sada oko 75% domaćinstava ima bar po jednog člana van poljoprivrede. Imaju radnike i u inostranstvu.

Romi su poljoprivredni radnici. „Da nije njih, kaže Luka Nikolić, ne bi imao ko da okopa polja ždeglovska i obere kukuruz u jesen.

IZVOR: Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Donja Jablanica“.  Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.