Poreklo prezimena, selo Šainovac (Leskovac)

7. april 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Šainovac, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana Jovanovića „Leskovačko Porečje“.   Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Nešto više od jednog kilometra južno od sela Presečine, na najnižoj terasi Rudarske Čuke, i to na mestu gde Šainovački Potok nepušta pobrđe i ulazi u ravnicu, nalazi se selo Šainovac, najmanje selo Porečja.

Ime sela.

Po predanju selo je dobilo ime po Ciganinu Šainu, koji se ovde prvi naselio.

Postanak sela i prošlost.

Iznade sadašnjeg sela postoji lokalitet Selište, na kome je nekdada bilo selo pod imenom Novo Selo. Kasnije se ovo selo premestilo, spustilo gde je i sada, ali pod novim imenom – Šainovac.

Šainovac je bio gospodarsko selo strojkovačkog gospodara Jašara, odnosno njegove kćeri Fatime. Prema drugim kazivanjima ne radi se o Jašaru već Rašit-begu. Pre nego što je potčinjen Šainovac je pripadao spahijskom lenu Derviš-spahije, čiji je čardak bio na sadašnjem placu Slavka Đokića. I sada postoji na istom mestu Dervišov Bunar a kula ovog spahije porušena je krajem prošlog, XIX veka.

Prema pričanju meštana, po legendi, Rašit-beg kao gospodar sela Strojkovca i Šainovca bio je veoma blag čovek. Naročitom blagošću odlikovala se njegova kćer Fatima, kojoj je on ustupio Šainovac, kao njen čitluk. Fatima je kao plemenita žena bila velika zaštitnica srpskih devojaka i maldih žena. Prilikom upada turskih siledžija u sela Strajkovce i Šainovac ona je primala mlade Srpkinje u svoj konak i  tako ih spasavala od odvođenja i nasilja neobuzdanih Turaka.

Kao gospodarsko selo, posle oslobođenja, Šainovac je plaćao agrarni dug. Jedan od meštana, Stevan Stošić, nije mogao da otplaćuje dospele rate pa mu je celokupno imanje prodato na javnoj  licitaciji. Kupac je bio iz Leskovca.

Zemlje i šume.

I po veličini svog atara Šainovac je najmanje selo u Porečju, jer ima ukupno 250 hektara zemlje, od čega 105 pod oranicama, što po dmaćinstvu pripada u proseku po 2,7 hektara.

Atar sela Šainovca nalazi se između sela Strojkovca, Presečine i Nakrivnja. Zemljište njegovog atara se prostire delom po pobrđu a delom u aluvijalnoj ravni reke Veternice. Ona u pobrđu nosi ove nazive: Cerak, Krušjar-Kruče, Staro Branište i Trlište. Sve ove parcele su pdo šumom. Na Padinu i Nad Livade su vinogradi.

U ravnici su njive, bašte i livade pod ovim nazivima: Kaldrma-Kaldrmarke, Spasenke, Mrštanke, Goleme Njive, Trnice, Drenjar, Zaludnjikovo-Zapis, Menjaci i dr.

Vode.

Kroz selo Šainovac protiče Šainovački Potok koji izvire iz potesa Dedin Dol, u ataru sela Nakrivnja. Ovaj potok skuplja vodu iz dolina. Kada se topi sneg ili padnu jake kiše, ume silovito na nadođe i tada njegovo korito ne može da prihvati svu vodu, već se ona izliva i plavi ogromne prostore livada i njiva sve do jugoistočne periferije Leskovca. Osim ovog potoka, zapadno od sela, pored druma Leskovaac – Vučje, teče Bara koja ima svoj akvadukt kod mesta gde se seoski put za Šainovac odvaja od glavnog puta za Porečje. Osim toga, ceo teren ima bliske izdanske vode, pa su česti bunari u selu i polju za domaće potrebe i navodnjavanje bašta u sušnim periodima.

Dalje, na zapadu od Bare, nedaleko od  glavnog puta, teče reka Veternica do kojih dopiru njive Šainovčana.

Zaniamnje stanovništva.

Šainovčani se bave zemljoradnjom. Seju pšenicu, kukuruz, pasulj, tikve, krompir a po baštama papriku, luk i ostalo.Čuvaju stoku: krave, ovce svinje.

Poreklo stanovništva.

Selo po popisu iz 1959. godine ima 38 domaćinstava, te je,  i po tome, najmanje selo u Porečju.

Selo Šainovac naseljavaju ovi rodovi:

-Stajinci su poreklom iz okoline Kruševca.

-Blagodarci su iz Korbevca kod Vranja.

-Petrovci ili Deli-Jankovci su starosedeoci.

-Mijajlovci su starosedeoci.

IZVOR: Prema knjizi Jovana Jovanovića „Leskovačko Porečje“.   Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.