Poreklo prezimena, selo Podrimce (Leskovac)

21. mart 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Podrimce, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo Podrimce se nalazi među neogenim brežuljcima u zapadnom obodu Oblasti i to na mestu gde se rečica Šaranica formirala kao jedinstven potok i stvorila dolinicu među bregovima.

Tip sela.

Na obemama obalama rečice podignute su kuće i staje, zbijene u dvorištima koja su jedna do drugog.

Ime sela.

U selu neme legende o imenu ovog sela. Narod naziva selo Podrimce a negde je zabeleženo Podrince. Od velike je važnosti za pojašnjenje imena sela Podrimca leksičkom analizom Podrimca i Podrinca koja se međusobno dosta razlikuju.

Analizirajući reč Podrimce, mišljenje je da je prihvatljiva teorija o postanku naselja stvorenom od iseljenika iz Metohije pokraj Drima, koji su se, u toku seobe Srba pod Arsenijem Čarnojevićem, izdovjili od matične struje izbeglica i naselila blizu Leskovca, koji nije bio zahvaćen ovim narodnom pokretu. Na ovaj zaključak upućuje u činjenica da Podrimca nema kao naselja u turskim popisima iz XVI veka u nahiji Dubočica.

Vode.

Kroz Podrimce protiče rečica Šaranica. To je mala tekućica ali dovoljna da zadovolji potrebe sela u tekućoj vodi. U ataru sela postoje ovi kladenci: Čardakinja, Kladenac kod škole. Dva izvora sa privatnih imanja kaptirana su za vodovod  u Gornju Mahalu. U selu ima i bunara, i to gotovo svaka kuća. Neki su doboki samo 3 do 4 metra ima ih od 13-14 metara. Kažu da voda iz bunara nije dobra za piće.

Zemlje i šume.

Selo Podrimce ima atar koji zahvata 575 hektara od koje površine na njive i bašte spada 310, voćnjake 5. vinograde 16, livade 19, pašnjake 45, šumu 159 dok je neplodno 22 hektara.

Zemlja nosi ove nazive: Čardak, Donje Polje, Široka Arnica ili Divlji Lan, Rasputine, Crna Zemlja, Manastirište, Pode, Trtorce, Donji i Gornji Izvor.

Postanak sela i prošlost.

Na mestu današnjeg Podrimca postojalo je antičko naselje. Lokalitet nije istraživan ali je pronađena jedna metalna ruka koja se nalazi u narodnom muzeju u Leskovcu. Svi su izgledi da je ruka ženska sa neke statue koja, možda, leži u blizini nađene ruke dublje pod zemljom.

O prvom slovenskom naselju na mestu današnjeg Podrimca nema bližih podataka. Pretpostavlja se da je ono zaseljeno krajem XVII veka, a muguće je da je i starije. Sa pouzdanošću može se pratiti istorija sela od kraja XVIII veka, od kada su se počeli doseljavati Arbanasi. Ti događaji pamte se i prenose s kolena na koleno u onim rodovima koji su u ovom selu živeli za vreme Turaka.

Pred oslobođenje u Podrimcu je bilo 12 arbanaških kuća. Bile su čatmare pokrivene ćeramidom a dvorišta ograđena ogradom od trnja. U selu je postojala džamija pored koje je bio čardak u kome je živeo hodža sa porodicom. Džamija je bila u Donjoj Mahali, ispod puta.

Srpskih čifčijskih kuća bilo je sedam. Za razliku od arbanaških ove su bile straćare.

Srbi nastanjeni u Podrimcu nisu imali zemlju, već su kod Arbanasa radili za hranu i odelo.

Popisom stanovništva od 1878. godine konstatovano je da je u Podrimcu bilo 12 arnautskih kuća a srpskih samo četiri.

Poreklo stanovništva.

Oslobođenje od Turaka dočekale su tih pet – prema popisu – odnosno sedam kuća – kako kažu Podrimčani. Kao takvo ušlo je u sastav vinaračke opštine kao najmanje selo. U slobodnoj državi selo je postepeno raslo i razvijalo se. Prema popisu iz 1900. godine imalo je 29 domaćinstava i 184 žitelja, 1948. – 81 domaćinstvo sa 484 žitelja, 1953. godine 84 domaćinstva i 398 stanovnika a 1971. godine 111 kuća sa 503 stanovnika.

U selu danas žive ovi rodovi:

Đermanovići su živeli u selu pd Turcima.

Milosajci su doseljeni iz Svođa.

Jovini su doseljeni iz Svođa.

Živkini su ovde živeli pod Turcima.

Blizanci su doseljeni iz Duplja za vreme Turaka.

Velkovci su doseeljeni iz Priboja za vreme Turaka.

Vranjanci su doseljeni iz okoline Vranja.

Petkovići su doseljeni iz Mankićeve – Vlasotince.

Conići su doseljeni iz okoline Vlasotinca.

Krstići su iz Mankićeve.

Dinini (Stefanovići) su doseljeni iz Bošnjaka za vreme Turaka zbog ubista Turčina. Deda Tihomira Stefanovića bio je sluga kod Arbanasa.

Brankovski rod je iz Zlatićeve.

Zlatkovci su iz Mankićeve.

Pudini su iz Svođa.

Gajtaninci su živelo ovde za vreme Turaka.

Jovići. Ovom rodu pripadaju:

Antanasovci, Bliznanci – već pomenuti. Bili su ovde pod Turcima.

Kostadinovići su iz Svođa.

Ćosinci (Anđelkovići) su iz vranjskog Stubla.

Bratinci (Pešići) su iz Stubla.

Cvetkovci su iz okoline Vlasotinca.

Lazarevići su iz Dejana.

Potokari (naseljeni pored reke) su iz Crvene Jabuke (Ristići).

Mitrović Milutin je iz Ramnog Dela.

Kokozovci su iz Stubla.

Ivankovići ne znaju za svoje poreklo.

Suknarci (Mladenovići) su iz Dejana.

Ilići su iz Dejana.

Jovanović Petar Jastreb je iz prokupačkog Jastrepca.

Dimitrijević Dragutin Sinidor je iz Zlatićeve.

Zanimanje stanovništva.

Podrimčani se bave zemljoradnjom. Seju pšenidu i kukuruz kao glavne useve. Dobri su proizvođači jagoda vreste zenga-zengana. Od stoke čuvaju krave i to u proseku po dve po domaćinstvu. Prave sir i prodaju na leskovačkoj pijaci. Odlaze na rad van sela, u Leskovac i druga mesta.

U selu imaju četvororazrednu školu, kao istureno odeljenje škole u Vinarcu. Ovu školu pohađaju i đaci iz Dušanova.

IZVOR: Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.