Poreklo prezimena, selo Kutleš (Leskovac)

11. mart 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Kutleš, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Na mestu gde se neogeni brežuljci, koji se protežu od Kremena severoistočno od Lebana do Dobre Glave, završavajui nastaje aluvijalna ravnica Južne Morave, gde se u davnašnjoj prošlosti ulivala Pusta Reka u Južnu Moravu, nalazi se selo Kutleš. Selo nejvećim delom leži u aluvijalnoj ravnici. Nekoliko domova, uključujući i osnovnu školu, leži u severnim padinama završnice Dobre Glave na čijoj je krajnjoj severoistočnoj tački kutleška crkva.

Tip sela.

Kutleš je selo zbijenog tipa.

Ime sela.

Po kazivanju meštana Kutleša, selo je dobilo ovo i me po tome što se zaselilo u kunovoj šumi.

Vode.

Na oko 300 metara severno od sela teče Pusta Reka, najveća tekućica u ovom selu. Kladenci u ovom selu nose ove nezive: Kod Creevni Breg, Kod Uši i Ramnov Kladenac. Bunari su u selu na dubini od 7 do 9 metara. Nekada je najbolju vodu u selu imao crkveni bunar, sada zapušten i neupotrebljiv. Voda iz seoskih bunara je teška – krečnjačka, nepogodna za pranje a nije dobra za piće jer je nezdrava. Mnoge kuće u selu koriste hidrofor za uzimanje vode iz svojih bunara.

Zemlje i šume.

Atar sela Kutleša graniči se sa atarima ovih sela: Pukovca, Draškovca, Međe, Šarlinca, Čekmina, Lipovice i Brestovca. Prostire se na 505 hektara, od koje površine njive i bašte zahvataju prostor od 211, voćnjaci 4, vinogardi 57, livade 1, pašnjaci 15, šume 81 dok je neplodno 25 hektara.

Zemlja nosi ove nazive: Poterka, Selište u okviru koga su Adžinidže i Ašanke, Preko Reke, Livade, Staro Selo, Ardže, Paraspur, Šumske Livade, Drenjak, Uši, Šarlinski Potok, Glože, Lisičji Potok,  Trajkov Potok, Orlovo Gnezdo, Mirin Potok, Crveni Breg, Čuka i Trševine.

Postanak sela i prošlost.

Kutleš je u XVI veku bio timarsko selo što potvrđuje njegovo postojanje još iz doba srpske srednjevekovne države. Breg iznad sela, na kome se nalazi crkva podignuta posle oslobođenja od Turaka, sa svojim starim kunovima, kao da je bilo kultno mesto i pre hrišćanstva. U crkvenoj porti i danas postoji ogroman kameni spomenik, za koga se ne zna čiji je. Narod poštuje ovaj kamen, o praznicima ga posećuje, pali sveće i kiti cvećem, kako pišu prethodni hroničari ovog sela.

Posle reforme turskog carstva 1839. godine, Kutleš nije uspeo da očuva svoju slobodu. Daleko od Leskovca i Niša kao centra turske vlasti, koje su mogle, ako su htele, da pruže zaštitu srpskim selima koja se htela da se odupru počitlučavanju, a u blizini Puste Reke, nastanjene Arbanasima, ono je podleglo nekom Romanu, verovatno pustorečkom Arbanasu, koji ga je počitlučio. Trag o imenu ovog gospodara sela Kutleša očuvao se u imenu kladenca u blizini Crvenog Brega, koji se zove Romanov Kladenac.

Poreklo stanovništva.

Kutleš je odmah posle oslobođenja od turaka imao 30 kuća. Kada je osnivač Dragovačkog roda došao iz Dragovca, pod pritiskom Arbanasa koji su se u masama naseljavali u Pustoj Reci, bilo je u selu samo 12-13 kuća. Bilo je to otprilike pre 150 godina. Prema rezultatima popisa iz 1953. godine u Kutlešu je te godine bilo 134 domaćinstava i 752 stanovnika a 1971. godine 178 domaćinstava sa 772 stanovnika.

U Kutlešu žive ovi rodovi:

-Dragovački doseljeni iz pustorečkog Dragovca.

-Južarci su starosedeoci.

-Pridvoričani (Stefanović) su iz pustorečke Pridvorice.

-Parakatinci su starosedeoci.

-Lipovčani (Nedeljkovići) su iz Lipovice  – Vlasotince.

-Jovini su starosedeoci. (“K’d Ktleš naselija Jova imaja vodenicu na Pustu Reku“)

-Jovinci su starosedeoci.

-Spasinci (Jovanovići) su starosedeoci.

-Bojničani (Jovići) su doseljeni iz Bojnika za „tursko vreme“.

-Jovići su nepoznatog porekla.

-Kitanovići su doseljeni iz Šopluka.

-Bojišovi su iz okoline Kruševca.

-Dupljanci su iz Dupljana – sadašnje Živkovo.

Zanimanje stanovništva.

Kutlešani su zemljoradnici. Seju na njivama pšenicu, kukuruz i ostale osnovne kulture. Od povrća sade lubenice – bostan. Proizvode krompir sa tržnim viškom. Imaju vinograde na dosta velikom prostoru. Vino prave za svoje potrebe. Voće gaje po baštama. Imaju jabuke i drugo voće, od čega nešto prodaju ali uglavnom od toga peku rakiju.

Poznati su kao izvrsni odgajivači pčela. Imaju najveći broj pčelara i košnica u celoj oblasti. Proizvode med i vosak.

Kutlešani čuvaju krave, u proseku po dve po domaćinstvu

Svinje tove za jesen dok prasiće prodaju na leskovačkoj i pukovačkoj pijaci.

IZVOR: Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.