Порекло презимена, село Жижавица (Лесковац)

26. фебруара 2017.

коментара: 0

Порекло становништва села Жижавица, Град Лесковац – Јабланички округ. Према књизи Јована В. Јовановића „Лесковачко Поље и Бабичка Гора“ насталој на основу прикупљених података 1977. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

У низу села низводно на Туловској Реци настало је и село Жижавица недалеко од пута Лесковац – Власотинце са његове јужне стране.

Тип села.

Ово мало село је по типу као и остала села – збијено, али не онако гомилсато како умеју да буду нека села или махале поједних села ове области.

Име села.

Жижавица је добила име тако што се овде, на овом месту где се сада налази Жижавица, први населио неки Живко – Жика.

Воде.

Текућица кроз ово село је Туловски Поток, који је у овом ниском и равном делу Лесковачког Поља често излазио из свог плитког корита и плавио поље и село. Сада је Туловски Поток ограђена бедемом а корито непрестано чисти од наноса Водна заједница из Врања с’тим што приобална насеља учествују са 4% пореза за трошкове одржавања бране и чишћења корита.

Земља.

По величини атара Жижавица спада у најмања села ове  области. Његова површина износи само 109 хектара, од чега су њиве и баште 91 хектар. Преостало земљиште заузимају друге културе или је неплодно. У овом селу нема шуме.

Земља носи ове називе: До Село, Селиште, Валога, Крушке, Кратки Парчики, Преко Друм и Језеро.

Постанак села и прошлост.

У Турском сумарном попису села нахије Дубичица са почетка XVI века помињу се, између осталих села и село Жрвце (Изревце) и Жвањ – Ижник као тимарска насеља. Иако има неке сличности између имена села Жижавице и наведених села која данас не постоје – не може се са сигурношћи тврдити да је неко од поменутих села данашња Жижавица. Вероватно је Жижавица село новијег датума. Зна се да је под Турцима било господарско село. У Жижавици не знају име последњег господара, али је врло могуће да ми је био господар онај исти Турчин, који је потчинио село Бадинце, односно онај Алија са ким је Симонко из рода Симоноваца имао пријатељске односе.

Обзирон на непосредну близину важног интеррегионалног пута и Лесковца, село Жижавица има много услова да се брзо развија и расте.

Порекло становништва.

Село Жижавица је 1878. ходине имало само 10 кућа. По попису из 1953. године у њему јебило 26 домаћинстава са 149 становника а 1971. године 34 домаћинства и 151 становник. Пораст броја домаћинстава није велики али је константан.

У Жижавици данас живе ови родови:

-Каралејци су староседеоци.

-Крстинци су непознатог порекла.

-Стојановић Душан је из Разгојне од рода Лебанци.

-Кркиловци су непознатог порекла.

-Кумановци су из Куманова.

-Јанковци су дошли „из турско“ из околине Куманова.

-Обрадовић Теофил је пореклом из Бојеваца, живео је у Београду, одатле дошао у Лесковац а најзад се доселио у Жижавицу.

-Станковић Јован је из Скрапежа.

-Симоновци, Бадинчани.

Занимање становништва.

Основно занимање Жижовчана је земљорадња. Сеју пшеницу и кукуруз. Баве се баштованством. Производе паприку, парадајз, купус. Баве се и виногрдарством.

Од стоке имају око 50 оваца, говеда (краве) 2-3 у просеку. Млеко откупљује ПИК „Тома Костић“ из Лесковца. Сир продају на лесковачкој пијаци.

ИЗВОР: Према књизи Јована В. Јовановића „Лесковачко Поље и Бабичка Гора“ насталој на основу прикупљених података 1977. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.