Poreklo prezimena, selo Žižavica (Leskovac)

26. februar 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Žižavica, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

U nizu sela nizvodno na Tulovskoj Reci nastalo je i selo Žižavica nedaleko od puta Leskovac – Vlasotince sa njegove južne strane.

Tip sela.

Ovo malo selo je po tipu kao i ostala sela – zbijeno, ali ne onako gomilsato kako umeju da budu neka sela ili mahale pojednih sela ove oblasti.

Ime sela.

Žižavica je dobila ime tako što se ovde, na ovom mestu gde se sada nalazi Žižavica, prvi naselio neki Živko – Žika.

Vode.

Tekućica kroz ovo selo je Tulovski Potok, koji je u ovom niskom i ravnom delu Leskovačkog Polja često izlazio iz svog plitkog korita i plavio polje i selo. Sada je Tulovski Potok ograđena bedemom a korito neprestano čisti od nanosa Vodna zajednica iz Vranja s’tim što priobalna naselja učestvuju sa 4% poreza za troškove održavanja brane i čišćenja korita.

Zemlja.

Po veličini atara Žižavica spada u najmanja sela ove  oblasti. Njegova površina iznosi samo 109 hektara, od čega su njive i bašte 91 hektar. Preostalo zemljište zauzimaju druge kulture ili je neplodno. U ovom selu nema šume.

Zemlja nosi ove nazive: Do Selo, Selište, Valoga, Kruške, Kratki Parčiki, Preko Drum i Jezero.

Postanak sela i prošlost.

U Turskom sumarnom popisu sela nahije Dubičica sa početka XVI veka pominju se, između ostalih sela i selo Žrvce (Izrevce) i Žvanj – Ižnik kao timarska naselja. Iako ima neke sličnosti između imena sela Žižavice i navedenih sela koja danas ne postoje – ne može se sa sigurnošći tvrditi da je neko od pomenutih sela današnja Žižavica. Verovatno je Žižavica selo novijeg datuma. Zna se da je pod Turcima bilo gospodarsko selo. U Žižavici ne znaju ime poslednjeg gospodara, ali je vrlo moguće da mi je bio gospodar onaj isti Turčin, koji je potčinio selo Badince, odnosno onaj Alija sa kim je Simonko iz roda Simonovaca imao prijateljske odnose.

Obziron na neposrednu blizinu važnog interregionalnog puta i Leskovca, selo Žižavica ima mnogo uslova da se brzo razvija i raste.

Poreklo stanovništva.

Selo Žižavica je 1878. hodine imalo samo 10 kuća. Po popisu iz 1953. godine u njemu jebilo 26 domaćinstava sa 149 stanovnika a 1971. godine 34 domaćinstva i 151 stanovnik. Porast broja domaćinstava nije veliki ali je konstantan.

U Žižavici danas žive ovi rodovi:

-Karalejci su starosedeoci.

-Krstinci su nepoznatog porekla.

-Stojanović Dušan je iz Razgojne od roda Lebanci.

-Krkilovci su nepoznatog porekla.

-Kumanovci su iz Kumanova.

-Jankovci su došli „iz tursko“ iz okoline Kumanova.

-Obradović Teofil je poreklom iz Bojevaca, živeo je u Beogradu, odatle došao u Leskovac a najzad se doselio u Žižavicu.

-Stanković Jovan je iz Skrapeža.

-Simonovci, Badinčani.

Zanimanje stanovništva.

Osnovno zanimanje Žižovčana je zemljoradnja. Seju pšenicu i kukuruz. Bave se baštovanstvom. Proizvode papriku, paradajz, kupus. Bave se i vinogrdarstvom.

Od stoke imaju oko 50 ovaca, goveda (krave) 2-3 u proseku. Mleko otkupljuje PIK „Toma Kostić“ iz Leskovca. Sir prodaju na leskovačkoj pijaci.

IZVOR: Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.