Poreklo prezimena, selo Kalimance (Vladičin Han)

26. novembar 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Kalimance, opština Vladičin Han – Pčinjski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Kalimance leže na padini u neposrednoj blizini Vladićinog Hana. Zbog dolova i kosa potrebno je 20 do 30 minuta hoda da bi se došlo iz jednog kraja u drugi.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće iz izvora i bunara.

Zemlje i šume.

Nazivi potesa su: Rosulje, Golemi Rid, Suvo  Drvo, Rajčiki, Karadžine, Mrtvice, Orljak, Kula, Donja Morava, Kostanjovac, Poljana, Preslop, Bačevište, Trač, Dluge Njive i Krivi Vir.

Tip sela.

Kalimance je selo razbijenog tipa. Deli se u pet mahala: Bojčinsku, Markosku, Golemo Ridsku, Šikansku i Rekari. U nekim delovima sela kuće su blizu jedna drugoj a u drugom one su razbacane.

Kalimance su 1952. godine imale ukupno 54 domaćinstava.

Postanak sela i prošlost.

Po njivama oko kuća pripadnika roda Stevanovci nalaženi su delovi starih, tankih cigala. Na lokalitetu Straža video je Kanic ostatke koji pripadaju rimskom kastelu.

Kalimance se računa u stara sela u ovom kraju. Po narodnom predanju nekada su ovde živela dva brata. Kasnije oni razdvojili; jedan je otišao u susedno Repince, drugi je ostao u Kalimancu. Od prvog pretka potiču današnji rodovi koji slave Aranđelovdan. Najstarije mahale su Bojčinska, Markoska i Golemo Ridska. Ostale mahale su mlađe.

Kula je mesto severno od sela, na granici prema Grdeličkoj Klisuri. Tu je za vreme Turaka „sedeo buljukbaša“.

Seoska slava „za polje“ je Đurđevdan. U sredini sela je krst.

Poreklo stanovništva.

Kao starinački rodovi smatraju se:

-Bojčinci, Markovci, Golemo Ridci, Šikanci, Rekari, Stevanovci i Džukerci. Svi slave Aranđelovdan. Nekada su činili jedan rod. Sada su se razrodili i međusobno sklapaju bračne veze.

Doseljeni su:

-Karadžinci, Nikoljdan, su se doselili iz susednog Balinovca u Grdeličkoj Klisuri.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.