Poreklo prezimena, selo Repince (Vladičin Han)

21. novembar 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Repince, opština Vladičin Han – Pčinjski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Repince je visinsko selo. Leži jugozapadno od Vladičinog Hana na temenima pojedinih zaravni i na stranama dolina. Okolna sela su: Kalimance, Kunovo i Suva Morava.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće iz izvora i bunara, kojih ima osam. Jači izvori su: Dulan i Češma.

Zemlje i šume.

Topografski nazivi potesa: Goleš, Kamena Čuka, Stajkoski Rid, Vitolište, Ćurina Čuka, Laz, Gnjilavica, Jagodarnik, Zli Dok (šuma), Slatina, Petrova Livada, Bara, Golomudovo, Grobište, Poljana, Golemi i Mali Krst, Selište i Dubrava.

Tip sela.

Repince je selo jako razbijenog tipa. Deli se na mahale: Selište, Gornja i Donja Dubrava i Jankoski Rid.

Repince je 1952. godine imalo ukupno 44 dumaćinstava.

Postanak sela.

Nekada su u susednom Kalimancu živela dva brata. Kasnije je jedan ostao u Kalimancu a drugi prešao u atar sela Repince, gde je osnovao današnje selo. Ovo se dogodilo krajem XVIII veka. Milan, 65 godina – Arsa – Mitar – Anta – Banko. Doselio se Banko ili njegov otac. Najstariji preci današnjih rodova živeli su na Selištu, u severozapadnom kraju atara. To naselje je pre oko 120 godina naraslo na 7 domova. Potom su odeljeni zadrugari prešli na mesta gde su se nalazila trla i na taj način je postalo razbijenog tipa. Na Selištu se danas nalaze tri kuće, poznaju se stari šljivaci, njive i jedna česma.

Seoska slsava je trećeg dana Duhova. To je stara slava „od vek i svet“. Tada u Repince kod pojedinih domaćina dolaze gosti. Posle ručka meštani i gosti skupljaju se kod krsta, gde se priređuju igranke i veselja.

Zavetina „za stoku“ je Sv. Petka – Petkovdan.

Repince ima groblje u koje se sahranjuju i umrli meštani iz susednog Kalimanca.

Poreklo stanovništva.

Srpsko stanovništvo Repinca potiče od doseljenika koji su došli iz susednih sela Kalimanca i Jovca.

Rodovi poreklom iz Kalimanaca su:

-Antinci, Bajčini, Stamenkovci, Lulinci, Stojkovci ili Pričarci, Miljkovci, Pešini, Popovci, Marinkovci, Petkovci i Džolinci. Svi ovi rodovi slave Sv. Petku.

Za ove stanovnike se priča da potiču od jednog pretka, koji je bio osnivač sela. On je u Kalimancu bio starinac.

Rodovi iz Jovca su:

-Ceninci i Jankovci. Slave Nikoljdan. Ranije su činili jedan rod. Doselili su se u XIX veku.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.