Poreklo prezimena, selo Brestovo (Vladičin Han)

21. novembar 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Brestovo, opština Vladičin Han – Pčinjski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Brestovo je planinsko selo. Leži na neravnom zemljištu visokom od 800 do 1000 metara, raščlanjenim dolovima. Okolna sela su: Jagnjilo, Kunovo i Donje Jabukovo.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće iz izvora i nekoliko bunara. Poznatiji izvori nose ove nazive: Skavica i Studenik.

Zemlje i šume.

Oko sela  se nalaze ovi potesi: Gradište, Klokočak, Garvanica, Slatina, Virovi, Šugarnik, Đurđin Kamen, Kosmatica, Jazbine, Bačevište, Selo, Crkvište, Slanište, Trševina, Ložište, Gradište, Ilićev Laz, Jaričište i Staro Bačevište.

Tip sela.

Brestovo je najpre bilo malo zbijeno naselje. Kuće su se nalazile na mestu zvanom Selo. Kada je ovo selo naraslo tada su osnovane tri udaljene mahale – Donja, Gornja i Gola Čuka. Tako je pre oko 100 godina naselje postalo razbijenog tipa.

Brestovo je 1952. godine imalo ukupno 49 domaćinstava

Postanak sela, starine i prošlost.

Gradište je uzvišenje na granici sa susednim selom Jagnjilom. Na temenu uzvišenja  stanovnici su iskopavali cigle i zemljane ćupove. Neki današnji meštani kažu da su na Gradištu živeli Rimljani. Više podataka izneto je u opisu sela Jagnjilo.

Narodna predanja navode da je ne mestu današnjeg Brestova nekada postojalo neko drugo srpsko selo. To selo je za vreme Turaka raseljeno. Od starog sela ostala je samo crkvina. Ona se nalazi na mestu Crkvište u sredini današnjeg sela. Crkva je sagrađena u položaju istok-zapad i do skoro jesno su se poznavali ostaci od njenih zidova. Na dan Sv. Jovana stanovnici se okupljaju oko ruševina i pale sveće. Pored Crkvišta nalazilo se groblje ranijih stanovnika; tu se ukopovaju i današnji umrli meštani ovog sela.

Današnje Brestovo je osnovano pre više od 130 godina. Tada su se iz susedne Poljanice doselili preci današnjeg roda Deda Jovinci. Da ne bi živeli „bez komšija“, oni su odmah u Brestovo pozvali i pretke današnjeg roda Deda Miloševci. Oni su se doselili iz susednog Jagnjila. Ostali stanovnici su došli nešto kasnije.

Na ataru postoji potes Selo sada pod njivama i voćnjacima. Kako je rečeno, tu su bile prve kuće kada je osnovano Brestovo. Kasnije su stanovnici „iskočili iz Sela“ po padinama susednih brda gde su osnovali nove krajeve.

Seoska slava je prvi četvrtak posle Duhova.

Poreklo stanovništva.

U Brestovu žive ovi rodovi:

-Deda Jovinci ili Durkovci, Aranđelovdan i Nikoljdan, su prvi doseljenici i osnivači sela. Doselili su se pre oko 130 godina iz Trstene u Poljanici. Pojasevi unazad: Milan, 73 godine – Tasa – Mitar – Jovan, koji se doselio. Deda Jovan u Trsteni „utepaja pašu turskog“,  jer je hteo „da mu ženu drži na nedelju“. Odatle je sa porodicom prešao u poljaničko selo Vlase. Tu su ga Turci iz osvete ranili u ruku zbog čega Jovan prebegne sa decom i stokom kod sestre u Beliševo. Odatle je došao u Brestovo, gde je sva zemlja bila „pustelija“. Kuće su im u Donjoj Mahali.

-Deda Miloševci, Jovanjdan. Osnivač roda je deda Miloš, koji je došao, kako je pomenuto, iz Jagnjila po pozivu deda Jovana, koji je hteo da ima komšiju. Kuće su im u Donjoj Mahali.

-Deda Stevanci, Nikoljdan, su doseljeni posle prednjih rodova iz nekog sela, desno od Južne Morave. Dele se na:

-Mišince i Golo Čukince. Kuće su im u mahali Gola Čuka.

-Milutinci, Aranđelovdan, su doseljeni kada Deda Stevanci. Poreklom su Crvenog Grada u Gornjoj Pčinji. Kuće su im u Gornjoj Mahali. Doselio se otac Ilija sa pet sinova. Četiri sina su ostala u Brestovu a jedan je prešao niže u Kacapun, gde je osnovao rod Đelići.

Iseljenici.

-Stojanovići, četiri kuće žive u Kukavici. Oni su grana roda Deda Stevanci.

-Deda Spasini, dve kuće žive u Kukavici.

-Stankovići su prešli u Kukavicu pa se odatle odselili u neku drugu oblast.

-Stankovići, jedna porodica živi u Letevici kod Preševa.

-Lingurci žive u susednom Jagnjilu.

-Mišići su se iselili u Vladičin Han.

-Kolarevi žive u Gradnji – Poljanica.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.