Poreklo prezimena, selo Stara Brezovica (Vranje)

17. oktobar 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Stara Brezovica, Grad Vranje – Pčinjski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je izrazito planinsko; leži na zemljištu visokom od 1000 do 1100 metara, na ivici Vranjske Kotline i Gornje Pčinje. Susedna naselja su: Korbul, Stari Glog, Nova Brezovica, Sveti Ilija (Gornja Pčinja). Od 1878. do 1912. godine bila je pokraj srpsko-turske granice.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće iz čestih izvora.

Zemlje i šume.

Topografski nazivi za potese: Čovečka Glava, Crkvište, Crkvena Livada, Igrište, Delijina Čuka, Preštip i Rusaliska Groblja.

Tip sela.

Stara Brezovica je selo razbijenog tipa i podeljena je na šest mahala. Mahale su: Prisoja, Čorčinska. Jasikovac, Plavilo, Čukar i Poprtljivica.

U Staroj Brezovici je 1953 godine bilo ukupno 68 domaćinstava.

Postanak sela, starine i prošlost.

U sredini sela, blizu sadašnje škole, postoji crkvina. Na površini zemlje vide se ostaci od zidova. Pložaj crkvine je istok-zapad. Za tu nekadašnju crkvu u narodu se ništa ne priča.

Potes Rusaliski Groblja leži na granici između Stare i Nove Brezovice (koja je u Gornjoj Pčinji). To je ledina na kojoj se poznaju ostaci grobova. Ni za ta groblja u selu se ništa ne govori.

Današnje selo potiče od kraja XVIII veka. Tada su doseljenici iz okoline Kumanova (Deda Đorini) osnovali mahalu Prisoja a doseljenici iz Tikveša ili okoline Kočana (Poprtljivci) osnovali su mahalu Poprtljivicu. Ostali rodovi doselili su se posle pomenutih osnivača sela.

Do 1878. godine naselje Stara Brezovica u slivu Južne Morave i susedna Nova Brezovica u slivu Pčinje činili su jedno selo pod imenom Brezovica. Pomenute godine između Srbije i Turske preko atara Brezovice bila je povučena državna granica. Ona je naselje podelila na dva dela; na deo u Srbiji, tada nazvan Srpska Brezovica i na deo pod Turskom, tada nazvan Turska Brezovica. Od 1912. godine oba pomenuta naselja ostala su i dalje zasebna sela, ali sa novim imenima. Srpska Brezovica nazvana je „Stara“ a Turska Brezovica „Nova“.

Seoska slava je  Spasovdan.

Poreklo stanovništva.

Kako je već napomenuto, svi stanovnici su doseljeni.

Rodovi su:

-Deda Đorini ili Kumanovci, Aranđelovdan i Nikoljdan, žive u mahali Prisoji. Poreklom su iz okoline Kumanova.

-Poprtljivci, Aranđelovdan i Velika Gospojina, žive u istoimenoj mahali. Poreklom su iz Tikveša ili Kočana. Doselili su se krajem XVIII veka. Više podataka o njihovom poreklu izneto je u opisu susednog Korbula, jer tamo živi njihova glavna rodovska grana.

-Cvetkovi, Aranđelovdan, žive u Čorlinskoj Mahali. Ne znaju za svoje poreklo.

-Stojanovi, Aranđelovdan, žive u mahali Jasikovac. Na znaju za svoje poreklo.

-Deda Zlatanovi, Velika Gospojina, žive u mahali Plavilo. Ne znaju za svoje poreklo.

Mladenovi, Aranđelovdan, žive u mahali Čukar. Na znaju za svoje poreklo.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.