Порекло презимена, село Корбул (Врање)

14. октобра 2016.

коментара: 0

Порекло становништва села Корбул, Град Врање – Пчињски округ. Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Врањска Котлина“, насталој на основу података прикупљених од 1951. до 1955. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља.

Корбул је мало планинско село; лежи на земљишту високом око 1200 метара. Налази се у близини насеља Старог Глога, Стере Брезовице и Црног Врха.

Воде.

Мештани користе воду за пиће из чесама званих Долина, Поза Чукар и др.

Земље и шуме.

Потеси око села носе ове називе: Мала и Голема Чука, Китке, Миличино Гумно, Пинџур, Вирови, Страна, Голема Гарина и Говедарница.

Тип села.

Корбул је село разбијеног типа и подељен је на махале: Присоја, Кашкала, Доња, Џокинци и Село Махала.

Корбул је 1953. године имао укупно 18 домаћинстава.

Постанак села, старине и прошлост.

На месту Говедарница западно од Корбула у њивама становнци су изоравали црепове и нашли један жрвањ. Говори се да су то остаци из времена „када су владали Еимљани“.

До 1951. године Корбул се рачунао као махала суседне Старе Брезовице. Он је основан крајем XVIII века. Оснивач је био предак Јован, пореклом из Тиквеша или околине Кочана. Он је тамо живео као овчар са мајком и сестром. Једном је неки Турчин пољак дошао у његову кућу „при жене не конак“. Јован је убио Турчина и добегао у врањском селу Ратаје „код паше“. Њега је паша упутио да се насели у Стару Брезовицу на месту Попртљавица. Ту се Јован оженио и од прве жене добио четири сина. Када му је прва жена умрла он се оженио другом и добио још три сина. Касније је Јован синове од прве жене оставио у Старој Брезовици, од којих има данас 13 кућа – род Попртљивци, а он је са синовима од друге жене дошао у данашње насеље: Бошко, 80 година – Митар – Миајло – Стојко – Јован.

Мештани Корбула причају о неком срадању од куге. Тада су мештани бежали из кућа и живели привремено у колибама.

Сеоска слава је Мали Спасовдан, први четвртак после Спасовдана. До пре 40 година славио се Спасовдан исто као и у Старој Брезовици.

Бугари су 1944. године запалили Корбул и починили разна недела над женама, децом и старцима. После рата мештани су подигли нове куће и и привредне зграде.

Порекло становништва.

У Корбулу живе ови родови:

-Миленкови, Велика Госпојина;

-Стојкови – Аранђеловдан и Никољљдан – и:

-Атанасови – Аранђеловдан и Никољдан – потичу од браће Миленка, Стојка и Атанаса. Они су били синови оснивача села Јована, који се доселио крајем XVIII века. Старина име је, како је већ речено, у Тиквешу или Кочанима.

-Деда Мишини или Присојаци, Никољдан и Аранђеловдан, су се доселили пре око 110 година из Црвеног Града у Горњој Пчињи. Овде су најпре купили нешто земље од деда Стојковог сина а затим су „трсили и направили коџа њива“.

Исељени и изумрли родови.

У Каравукову у Бачкој живи око 10 породица насељених посе Другог светског рата из Корбула. Те породице су гране данашњих родова.

-Симоновци су изумрли. Били су „трећа крв“ у овом селу.

ИЗВОР: Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Врањска Котлина“ насталој на основу података прикупљених од 1951. до 1955. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.