Poreklo prezimena, selo Pljačkovica (Vranje)

18. septembar 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Pljačkovica, Grad Vranje – Pčinjski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“, nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnika Porekla Milodan.

Položaj sela.

Pljačkivica je malo selo na masivu planine Pljčkovice oko 5 kilometara severno od Vranja.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće sa izvora i bunara. Glavniji izvor zove se Mamutovica.

Zemlje i šume.

Potesi na ataru su: Grašište, Repatica, Karaulski Rid i Čuka.

Tip sela.

Pljačkovica leži u jednoj manjoj depresiji („rupče“)  i zbijenog je tipa. Ne deli se na mahale, jer je selo malo.

U selu je 1951. godine bilo svega 10 domaćinstava.

Postanak sela.

Do oslobođenja od Turaka zemljište sela Pljačkovice bilo je pod pašom. Paša je pripadala nekom muslimanu Šehu iz Vranja. Pomenuti vlasnik na ovoj paši je leti napasao oko 200 ovaca. Ovce su noćivale na trlima u kojima se prerađivalo mleko. Kada je ovaj deo vranjske Kotline oslobođen, tu je dobegao iz Gornje Pčinje neki Stanojko sa šest sinova i dve kćeri. On je kupio atar današnjeg sela od pomenutog vlasnika. Potom je na njemu osnovao naselje i iskrčio pašu za njive.

Ime selu.

Ime sela je nastalo po planini na kojoj se nalazi. U blizini Pljačkovice od 1878. do 1912. godine vodila je granica između Srbije i Turske.

Poreklo stanovništva.

-Stanojkovići, 10 kuća, Aranđelovdan. Svi stanovnici ovog malog sela pripadaju ovom rodu. Prezime su dobili po osnivaču roda Stanojku. On se doselio, kako je već rečeno, iz sela Stajevce u Gornjoj Pčinji. Tamo je pripadao rodu Anđelinci. Današnje porodice potiču od Stanojkovih sinova – Ilije, Krste, Marka, Milosava, Ante i Vojina. Jedna grana ovog roda prešla je niže u Bresnicu, koji sada imaju prezime Pljačkovci.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Vranjska Kotlina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1951. do 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.