Poreklo prezimena, selo Ćurkovica (Surdulica)

25. jul 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Ćurkovica, opština Surdulica  – Pčinjski okrug. Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905. do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Ćurkovica

Položaj i tip sela.

Ćurkovica je selo pored reke, u ravni doline Vrle Reke i po stranama njene doline od ušća Ćurkovičkog Potoka, leve pritočice Vrle Reke, pa uz Vrlu Reku do ušća potoka Studenca u nju. Ravan doline je negde uža a negde šira. Sa leve strane put vodi do ušća potoka Studenca po ravni, koja se terasasto diže. Kuće sa leve strane ima u blizini nasipa i oko ušća Ćurkovačkog Potoka, a nedaleko od imanja. Mahala Jasen je na desnoj strani duboke Jasenske Doline, na jednoj ravni, po kojoj su kuće raspoređene duž seoskih puteva, a blizu njiva i šume. Neke kuće ove male sa leve strane Gruačke Doline. Mala Deda-Krstinci nalazi se na desnoj strani Ćurkovačke Doline, blizi Deda-Krstinske Čuke, koja je pod gorom. Kuće su raspoređene pojedinačno ili u  grupama, udaljenih 3-5 minuta. Iznad ovih su Mašinci, visoko iznad doline, nisu dolinskog položaja a dalje od njih su Đorđinčani, koji čine deo Gornjih Romanovaca. Krajnje kuće uz Vrlu Reku su sa leve strane Manastirskog Potoka, u čijem početku je Kalimanski Rid i na njemu jedna kuća.

Od sela u ravni doline do Deda-Krstinaca ima pola sata hoda a od ovih do Jasena 45 minuta hoda.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće sa reke i kladenaca, kao što su: Cvetkov Kladenac, Dva Kladenca i dr.

Zemlje i šume.

Njive, livade, paše i šuma se nalaze na mestima, koja nose ove nazive: Trnica, Kaldrma, Jaz, Bare, Jazbina, Ružina Dolina, Cremuš, Široka Padina, Jankova Livada, Kozarnik, Vučja Rupa, Drvenska Dolina, Mečo Ramnište, Meče Dupke, Poljanče, Bačevište, Pčeničište, Kitke, Držaljski Rid, Saorski Rid, Mrtvica, Prisoje i Zlatolska Dolina.

Starine u selu.

U početki manastirskog Potoka, gore u Grlu, bio je manastir, po kome je potok i nazvan. Tu su i ranije bile „zidine“. Golemo Ramnište, koje je u zaleđu Manastirskog Potoka, bilo je manastirsko.

Poreklo stanovništva.

-Čulejanci* su starinci, prešli su, vele, 15 pojaseva, ovde su od pre 500 godina. Oni su najstariji rod uselu. Bili su kada je samokov radio. Slabo se množe, imah ih svega pet kuća.

Ostali su se posle njih naselili:

-Deda-Krstini* su iz Stajovca je došao sa detetom, kada je samokov radio, Doselio se sa detetom i bio kozar, pa ga beg oženio. Kod današnje Deda-Krstine Čuke, koja je po njemu nazvana, imao je pojatu i imanje. Okolo je bilo sve pusto a dole samokov.

-Boškovići, Petrovdan, su iz Božice. Živeli su najpre u Mašincu – gde su sada Mašinci (razume se i kao selo), a u Jasenu, gde su sada, bila su trla Mlađinskih. Usejin Paša naredi Bošku, koji se rodio u Božici, da bude ugljar u naseli ga u Jasenu. Od njega vode poreklo Boškovići. Oni su najpre došli u Gornje Romanovce sa Mihajlom. Njegodi su potomci u Gornjem Romanovcu bili Strahinja, Petko i drugi, koji su ista porodica sa Boškovićima.

-Pavlovci ili Vučidelčani, Nikoljdan i Petrovdan, su iz Vučidelaca. Doselio se njihov deda Pavol. Kada je samokov zapusteo Turčin je postavio Pavla da čuva majdan i on se tako naselio.

-Jovanovski* (Mita) je od Vlasine, došao kao prizetko pre 50 godina.

-Marković* (Đorđin), Nikoljdan, je došao iz Ržane pre 40 godina.

-Stanojković* (Koca) je iz Božice, odakle je sošao pre 1878. godine kao prizetko.

-Mašinci* (Cvetković Miloš) je „iz Banjsko“, odakle im je došao predak Novko; neki vele da su iz Gložja. Nazvani su po nekom Cvetku Maši.

-Milošević (Petar), Aranđelovdan, je iz Manajla, bio je čivčija, pa tu i ostao.

-Rančilović Kostadin, Nikoljdan, je stariji doseljenika, ne zna se odakle.

-Bogdanović* (Janko) je iz Donjeg Romanovca.

-Parapudini, Jovanjdan i Nikoljdan, su iz Vučidelaca.

-Cvetkovići ili Grujići, Jovanjdan, su iz Klisure, odakle im se doselio praded, koji je bio kovač.

-Marković (Đorđin) je u mali Jasen. Ne kaže se njegovo poreklo ni koju slavu slavi.

-Marković (Kosta) je iz Toplog Dola (tada u Bugarskoj). Doselio se na kupljeno imanje. Ne kaže se koju slavu slavi.

-Jovanovići, Aranđelovdan. Ne kaže se odakle su doseljeni.

-Cvetković (Miloš) je iz Crnoštice. Ne kaže se koju slavu slavi.

*Ne kaže se kaoju slavu slave.

IZVOR: Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905. do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.