Порекло презимена, села Топли Дол (Сурдулица)

25. јула 2016.

коментара: 0

Порекло становништва села Топли Дол*, општина Сурдулица  – Пчињски округ. Према књизи Ристе Т. Николића „Крајиште и Власина“ насталој на основу података прикупљених од 1905 до 1909. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села.

Топли Дол је село у горњем сливу Топлодолштице, десне притоке Божичке Реке. Централни део села не постоји (нема „Село“), већ само махале, које су по странама долине: Николчина, Беркови, Лазарови, Пешићева, Мутавина, Самарџијина, Чипилова, Велкова и Стамболијина. Мутавини су знатно издвојени од осталих, куће су им са леве странеТоплодолштице. Једна махала овог села, Весина Мала (Весини – 20 кућа) је ван долине Топлодолштице, већ у долини Ржанске Реке.

У селу има око 90 кућа.

Земље и шуме.

Њиве, ливаде, паше и шума су на местима званим: Страње, Камик, Градиште, Скривеница, Предел, Борје („имало борина“-борова), Столове, Длга Занога, Големо Равниште, Мечид и Претвор.

Порекло становника.

-Мусини, су пореклом из Бабине Пољане, у сливу Пчиње, одакле су им дошли преци одавно. Некада су били најбогатији у селу.

-Ћосини су, са претходнима, најстарији у селу, којих је данас најмање у селу, од Мусиних је остала једна кућа а од Ћосиних је остао само један старац. Не зна име се порекло.

-Самарџијини, старо презиме Чипилови, су од Кочана, одакле су им дошли преци због зулума.

-Пржини или Пржљаци су „од куде скопачко“, одакле су им дошли преци старији од прадедова. Од њих су:

-Николчини, Велкови, Стамболијини и др. Њих је највише у селу.

-Пешићеви су из Самокова.

-Беркови (Доганови) су пореклом од Берковице.

-Мутавини. За њих се на зна одакле су.

-Карданови су, изгледа, са Варденика.

Неки су се призетили и посинили:

-Пејча из Доње Љубате и;

-Стојча из Дуката (посињен).

*НАПОМЕНА: По Николићевој књизи ово село се налази у Бугарској под именом Топли До. Недвосмислено је утврђено да је дотично село у општини Сурдулица под називом Топли Дол.

ИЗВОР: Према књизи Ристе Т. Николића „Крајиште и Власина“ насталој на основу података прикупљених од 1905 до 1909. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.