Порекло презимена, село Топли До (Сурдулица)

25. јула 2016.

коментара: 0

Порекло становништва села Топли До, општина Сурдулица  – Пчињски округ. Према књизи Ристе Т. Николића „Крајиште и Власина“ насталој на основу података прикупљених од 1905. до 1909. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села.

Топли До је село у изворишту Врле Реке, а по косаницама, које су раздвојене дубоким долинама, међусобно удаљеним од четврт до сат пешачког хода. Тако су Дукини по Кривоме Риду, Дајчини по Бешлијском, Дебелоричани су по масивном и облом Дебелом Риду, који је између Виљокоштице и Дебеле Долине.

У селу има 30 кућа. До 1878. године Топли До је чинио једно село са оним (исто Топло До) у Бугарској (сада Топли Дол у Србији, оп. Милодан) и припадао је Врању.

Старине у селу.

Старо Селиште је са обе стране Врле Реке испод и изнад данашње цркве, та се и разликује као Горње и Доње Селиште. Код Доњег Селишта са десне стране утиче поток Криве Долине у Врлу Реку.

Постанак села и порекло становника.

О првом засељењу овога села не зна се ништа.

-Караџикови. За њих се зна да су бежали у Ржану, одакле су се повратили.

-Бешлијини, Јовањдан. За њих се зна да су били на Чемернику и у Божици.

-Дебелоричани или Пешићеви, Митровдан, су пореклом из Плоче, одакле су деда Пешу довели Караџикови. Има их у Топлом Долу (село Топли Дол, некада у Бугарској, данас у Србији, оп. Милодан).

-Драјчани су из Рајчиловца. Не каже се коју славу славе.

-Дукини. За њих се само зна да су бежали од Турака и поново вратили. Не каже се коју славу славе.

-Ирдини или Панџини, славе Св. Петку. Не каже се ништа о пореклу

-Живковић (Паун), Аранђеловдан. Његова породица је давнашња.

ИЗВОР: Према књизи Ристе Т. Николића „Крајиште и Власина“ насталој на основу података прикупљених од 1905. до 1909. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.