Poreklo prezimena, selo Topli Do (Surdulica)

25. jul 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Topli Do, opština Surdulica  – Pčinjski okrug. Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905. do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip sela.

Topli Do je selo u izvorištu Vrle Reke, a po kosanicama, koje su razdvojene dubokim dolinama, međusobno udaljenim od četvrt do sat pešačkog hoda. Tako su Dukini po Krivome Ridu, Dajčini po Bešlijskom, Debeloričani su po masivnom i oblom Debelom Ridu, koji je između Viljokoštice i Debele Doline.

U selu ima 30 kuća. Do 1878. godine Topli Do je činio jedno selo sa onim (isto Toplo Do) u Bugarskoj (sada Topli Dol u Srbiji, op. Milodan) i pripadao je Vranju.

Starine u selu.

Staro Selište je sa obe strane Vrle Reke ispod i iznad današnje crkve, ta se i razlikuje kao Gornje i Donje Selište. Kod Donjeg Selišta sa desne strane utiče potok Krive Doline u Vrlu Reku.

Postanak sela i poreklo stanovnika.

O prvom zaseljenju ovoga sela ne zna se ništa.

-Karadžikovi. Za njih se zna da su bežali u Ržanu, odakle su se povratili.

-Bešlijini, Jovanjdan. Za njih se zna da su bili na Čemerniku i u Božici.

-Debeloričani ili Pešićevi, Mitrovdan, su poreklom iz Ploče, odakle su deda Pešu doveli Karadžikovi. Ima ih u Toplom Dolu (selo Topli Dol, nekada u Bugarskoj, danas u Srbiji, op. Milodan).

-Drajčani su iz Rajčilovca. Ne kaže se koju slavu slave.

-Dukini. Za njih se samo zna da su bežali od Turaka i ponovo vratili. Ne kaže se koju slavu slave.

-Irdini ili Pandžini, slave Sv. Petku. Ne kaže se ništa o poreklu

-Živković (Paun), Aranđelovdan. Njegova porodica je davnašnja.

IZVOR: Prema knjizi Riste T. Nikolića „Krajište i Vlasina“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih od 1905. do 1909. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.