Poreklo stanovništva, selo Ostra Glava (Vranje)

9. jun 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Ostra Glava, Grad Vranje – Pčinjski okrug. Prema knjizi Riste T. Nikolića „Poljanica i Klisura“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih 1902. i 1903. godine.   Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je na kosi, Ostroglavskome Ridu, koji je između Ostroglavske Reke i Ostroglavskoga Potoka. Na tom ridu se dve čuke, obe pod gustom šumom. Kuće su na padinama sa obe strane rida, nedaleko od seoskog puta.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće sa izvora i potoka.

Zemlje i šume.

Njive i livade su poglavito oko kuća, jer se vaćina stanovnika doselila na gotova arnautska imanja, koja i danas nose njihova imena: Jusenovo Kućište, Išljanova Njiva i dr. Osim toga njiva ima i na mestima zvanim: Selište, Kopotina, Žar, Baba-Noškin Rid (kosanica je Dupeljevskoga Rida), itd. Ostalo zemljište je pod šumom, koja je ili buka (Bukar na desnoj strani Alijine Doline) ili hrastovina (u izvorištu Ostroglavskoga Potoka) ili je „srčovina“ po ridu.

Zemlja je dosta slaba. Da jedna porodica od 10 članova može opstati potrebno je: 30 ralica zemlje, 100 komada sitne stoke (naročito zbog đubrenja-gnojenja zemlje), dva para volova i dva konja.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Podeljeno je na dve male; Ostru Glavu i Sinorski Deja. Ostra Glava se smatra kao mala – „zaseok“ Golemoga Sela. U zadruzi Živka Stojanovića ima oko 25 ukućana. U selu ima 10 kuća.

Kolibe.

Van kuća su svega tri kolibe sa trlima (jednog čoveka) na mestima Išljamovoj Njivi, Baba-Noškinom Ridu i Selištu. Na tim mestima stoka boravi naizmenično preko cele godine, te se tako đubre njive okolne.

Starine u selu.

U selu postoji staro Selište, koje su tako i Arnauti zvali. Do 1878. godine na njemu su bile dve arnautske kuće.

Postoji i Grobište, na kome danas nema nikakvih ostataka.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Priča se da je pre Arnauta, koji su u Ostroj Glavi živeli do 1878. godine, selo bilo naseljeno Srbima. Od njih je jamačno i zasotalo današnje Grobište i Selište i izgleda, da su Srbi najpre osnovali ovo selo i dali mu naziv Ostra Glava. Po dolasku Arnauta Srbi su, po pričanju, pobegli niz Veternicu, u unutrašnjost današnje Srbije. Zauzevši Ostru Glavu nasilnički, ti su Arnauti potom otimali zemlju od Golemo-seljana. Godine 1861. Ostru Glavu kao arnautsko selo pominje Han – Ostraglawa. Do 1878. godine u Ostroj Glavi je bilo oko 10 arnautskih kuća. Za vreme oslobođenja svi su Arnauti pobegli iz Ostre Glave a umesto njih su se doselili Srbi; oko 7 kuća iz Golemog Sela:

-Rečperski Marko*;

-Đokavski Stanko* i dr.

Doseljeno je četiri kuće iz Pčinje;

-Nedeljko* i Petko* iz Rusca i dr.

*Ne pominju se ni Krsne slave niti prezimena, op. Milodan.

IZVOR: Prema knjizi Riste T. Nikolića „Poljanica i Klisura“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih 1902. i 1903. godine.   Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.