Порекло становништва, село Остра Глава (Врање)

9. јун 2016.

коментара: 0

Порекло становништва села Остра Глава, Град Врање – Пчињски округ. Према књизи Ристе Т. Николића „Пољаница и Клисура“ насталој на основу података прикупљених 1902. и 1903. године.   Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је на коси, Остроглавскоме Риду, који је између Остроглавске Реке и Остроглавскога Потока. На том риду се две чуке, обе под густом шумом. Куће су на падинама са обе стране рида, недалеко од сеоског пута.

Воде.

Мештани користе воду за пиће са извора и потока.

Земље и шуме.

Њиве и ливаде су поглавито око кућа, јер се ваћина становника доселила на готова арнаутска имања, која и данас носе њихова имена: Јусеново Кућиште, Ишљанова Њива и др. Осим тога њива има и на местима званим: Селиште, Копотина, Жар, Баба-Ношкин Рид (косаница је Дупељевскога Рида), итд. Остало земљиште је под шумом, која је или бука (Букар на десној страни Алијине Долине) или храстовина (у изворишту Остроглавскога Потока) или је „срчовина“ по риду.

Земља је доста слаба. Да једна породица од 10 чланова може опстати потребно је: 30 ралица земље, 100 комада ситне стоке (нарочито због ђубрења-гнојења земље), два пара волова и два коња.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Подељено је на две мале; Остру Главу и Синорски Деја. Остра Глава се сматра као мала – „засеок“ Големога Села. У задрузи Живка Стојановића има око 25 укућана. У селу има 10 кућа.

Колибе.

Ван кућа су свега три колибе са трлима (једног човека) на местима Ишљамовој Њиви, Баба-Ношкином Риду и Селишту. На тим местима стока борави наизменично преко целе године, те се тако ђубре њиве околне.

Старине у селу.

У селу постоји старо Селиште, које су тако и Арнаути звали. До 1878. године на њему су биле две арнаутске куће.

Постоји и Гробиште, на коме данас нема никаквих остатака.

Постанак села и порекло становништва.

Прича се да је пре Арнаута, који су у Острој Глави живели до 1878. године, село било насељено Србима. Од њих је јамачно и засотало данашње Гробиште и Селиште и изгледа, да су Срби најпре основали ово село и дали му назив Остра Глава. По доласку Арнаута Срби су, по причању, побегли низ Ветерницу, у унутрашњост данашње Србије. Заузевши Остру Главу насилнички, ти су Арнаути потом отимали земљу од Големо-сељана. Године 1861. Остру Главу као арнаутско село помиње Хан – Ostraglawa. До 1878. године у Острој Глави је било око 10 арнаутских кућа. За време ослобођења сви су Арнаути побегли из Остре Главе а уместо њих су се доселили Срби; око 7 кућа из Големог Села:

-Речперски Марко*;

-Ђокавски Станко* и др.

Досељено је четири куће из Пчиње;

-Недељко* и Петко* из Русца и др.

*Не помињу се ни Крсне славе нити презимена, оп. Милодан.

ИЗВОР: Према књизи Ристе Т. Николића „Пољаница и Клисура“ насталој на основу података прикупљених 1902. и 1903. године.   Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.