Poreklo prezimena, selo Lalince (Vranje)

9. jun 2016.

komentara: 2

LalincePoreklo stanovništva sela Lalince, Grad Vranje – Pčinjski okrug. Prema knjizi Riste T. Nikolića „Poljanica i Klisura“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih 1902. i 1903. godine.   Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je pod Brezovićem (1120 m) sa desne strane Veternice a po kosama, kosanicama i ponegde po stranama dolina, koje se od Brezovića prema Veternici pružaju i to između Gradiške i Crcavačke Reke, desnih pritočica Veternice. Samo je nekoliko kuća u ravnici pored Veternice sa desne strane reke. Te su kuće u ravnici, gde je drugo proširenje doline Veterničine od ulazu u Klisuru iz Poljanice. One su prema selu Mijovcu. U Lalince spadaju i dve kuće Đorđijine u ravnici u Golemim Lukama. Neke su na utrini. Najviši vrh je Brezović, gotovo sav prema Lalincu pod šumom, samo je mestimično pod papratom. Znatno su od njega niži; čukica Crešnja i brdašce Rogje, odakle nastaju doline istog imena, oboje su pod šumom. Kose su po površini i po stranama, izuzev delova prema Veternici, većim delom obrađene.

Deo sela između Gradiške Reke i Gruačke Doline jeste Lalince, a između Gruačke Doline i Crcavačke Reke je Prekobrdce, koje se smatra kao ma(ha)la sela Lalinca. Kuće Lalinca sa desne strane doline Gradiške Reke su bliže putu, koji vodi vodi donekle i desnom stranom doline, koja je duboka i većim delom pod šumom.

Kuće Prekobrdca su po kosama sa obe strane doline Rogja, koja je pod visokom bukovom šumom, a samo mestimično viđa po koja njiva i livada. Kosa sa desne strane se zove Glog, većim je delom po površini obrađena a samo je njen krajnji deo prema Veternici pod šumom. Sa desne strane Glog je Jezerska Dolina, čiji je donji deo, kao i njena desna strana, šumovitiji za razliku od leve strane – gde ima dosta njiva.

Kuće pored Veternice su na mestima zvanim: DŽvrifez ili Žarifez – na desnoj strani i Golema Luka – na levoj strani Veternice. Kuće na utrini su na Jezerskoj Mrtvici.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće sa kladenaca i potoka. Kladenaca ima gotovo blizu svake kuće. Poznatiji su: Baljin Kladenac, Ljuljin Kladenac, Loš Kladenac, Kladenac u Smrdanu, Ajdučki Kladenac, u Rogju, Lugu, Bunatovac, Prepljište, Preka Voda i dr. Većina ovih kladenaca je dalje od kuća.

U Golemoj Luci postoji blatnjav izvor slanište kao i slanik.

Zemlje i šume.

Veći deo njiva je oko kuća seoskih a ima je i dalje na mestima zvanim: Beli Kamen, Mečkina Padina, Zekino Selište, Lug, Lezerska Mrtvica, Trn, Ljomino Priče, Gumnište, Selište, Glog, Južine Njive, Žarifez, Lom, Gruač, Fira, Ravna Šuma, Rosulja, Čeprnjak, Spasovica, Malićevo, Kusa i Golema Luka.

Ispaše i šume ima na mestima zvanim: Devojkin Kamen, Strulja Ornica, Nedino Gumno, Brezović, Smrdan, Crešnja, Rogje, Kuso Priče, Balnik, Ljomino Priče ili Gumnište, Trn, Gradište, Šilovske Kočine, Ječmište, Crna Travica, Majkin Vir i dr. Šuma je gotovo sva državna, samo su mestimično zabrani u vlasništvu pojedinaca.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Pravih ma(ha)la nema. Deo Lalinca od Gruačke Doline prema Kaluđercu – Prekobrdce – jedino se može smatrati kao mala sela Lalinca. Kuće su međusobno udaljene od 150 do 200 koraka, a ima ih i u grupama; neke su na većem rastojanju, razdvajaju ih duboke doline ili kose, koje su pod šumom.

U selu ima oko 40 kuća.

Starine u selu.

U selu se zna za nekoliko starih srpskih grobalja, gde su se ukopovali stanovnici ovoga sela, koji su ovde živeli pre Arnauta. Jedno je na desnoj strani doline Gradiške Reke. Na njemu nema sada ostataka, ali se zna, da su se u istome sahranjivali Ćosinci, koji u Lalincu žive pre nego što su došli Arnauti; to je Ćosinsko Groblje. Drugo je Brzačko Groblje, kde su se ukopavali Brzaci, koji su ovde stariji od Arnauta. U Prekobdcu ima 2-3 takva groblja. Neka su srpska groblja bila na mestima zvanim Trn i Jezersko prema Golemim Čukama, na levoj strani Veternice.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Kada je ovo selo prvi put zaseljeno, nije poznaro. Zna se da je, najpre bilo srpsko selo. Od porodica, koje su onda živele u Lalincu, za neke je poznato prezime, kao za: Brzake, Ćosince i Markovce. Kada su se počeli doseljavati Arnauti, sve su se srpske porodice postepene razbegle iz Lalinaca. Od Brzaka su se neki odselili u Vranje, neki u Kostolomicu i druga sela po poljanici. Neki od Ćosinaca i Markovci prebegli su u Studenu i druga u Poljaanici.

Arnauti, koji su najpre došli u Lalince bili su iz obližnjeg sela Okruglice. Jedni su se zvali Beinci. U mnogo čemu su se vladali kao hrišćani (slavili su slavu, gajili svinje, čuvali košulje vežene krstovima, palili sveće na raniku na Sv. Nikolu i dr).

Neki od Arnauta u Lalincu bili su iz obližnjeg sela Melova a bilo je doseljenika iz Novog Brda i dr. I onda je Prekobrdce bilo kao mala sela Lalinca. Arnauti, koji su u njemu živeli, došli su takođe kao poturčenjaci. To su bili Osmanovci, koji su došli iz Okruglice. Pri dolasku doterali su šarene svinje i, vele, da su palili voštane sveće kao i prethodni. Neki pričaju da su oni Prekobrdce kupili od Doinaca, za 70 groša, a prethodno su tu imali kolibe sa stokom. Na Zekinom Selištu kolibe su imali Arnauti iz Lipovice (Jablanički srez).

Tako je Lalince bilo naseljeno Arnautima, koji su možda bili Arnautaši, jer su imali druge običaje – iste kao i kod današnjih stanovnika Poljanice. Njih je, po Hanu, 1861. godine bilo oko 16 kuća, 14 u Lalincu i dve u Prekobrdcu. Godine 1878. Arnauti su pobegli iz Lalinaca i kratko vreme posle toga počeli su se doseljavati Srbi iz obližnjih srpskih sela, poglavito iz Poljanice i Vinogoša.

Najstariji po vremenu doseljavanja je:

-Ilić Kostadin (u Prekobrdcu) je doseljen iz Tumbe pre 40 godina i još za vreme Arnauta živeo u Lalincu kao čivčija i momak arnautski.

Ostali su se doselili posle 1878. godine:

-Đorđević Novko (u Prekobrdcu), Aranđelovdan, se doselio iz Studene.

-Jović Ilija (u Prekobrdcu) se doselio iz Studene;

-Ilić Đorđe – iz Studene;

-Stanković Miloš – iz Studene;

-Rašić Stevan – iz Studene;

-Stevanović Joca (u Prekobrdcu) se doselio iz Gradnje;

-Ilići (Stevan i Stanko) – iz Gradnje;

-Ristić Ivko – iz Streška:

-Ilić Stanko (U Prekobrdcu) – iz Streška;

-Ristići (Mile i Novko – u Prekobrdcu) – iz Golemog Sela;

-Janjić Vidosav (u Prekobrdcu) – iz Smilovića;

-Milošević Nastas (u Prekobrdcu) – iz Smilovića;

-Pešić Ilija (u Prekobrdcu) – iz Tumbe;

-Živković Dimča (u Prekobrdcu) – iz Tumbe;

-Ilić Milutin – iz Tumbe;

-Stevanović Anta (u Prekobrdcu) – iz Obličke Sene;

-Ristić Dimitrije (u Prekobrdcu) – iz Tumbe a starinom je iz Kacapuna.

-Stevanović Đorđe (u Prekobrdcu) – iz Golemog Sela;

-Veličkovići (Stojan, Stoilko i Mita) – iz Tumbe;

-Stanković Anta – iz Beliševa;

-Kostić Stojko – iz Beliševa;

-Dodić Živko  – iz Beliševa;

-Dimitrijević Petar – iz Belanovca;

-Milojin Mikail – iz Kruševe Glave;

-Milojin Stevan – iz Kruševe Glave;

-Jović Stanko – iz Studene;

-Jović Sava – iz Studene;

-Stošić Novko – iz Studene;

-Ilić Mikail – iz Studene;

-Đorđević Atanas – iz Studene;

-Jović Stojko (u Prekobrdcu) – iz Beliševa;

-Đorđević Milisav – iz Studene;

-Ristić Milutin (u Prekobrdcu) – iz Kacapuna;

-Stevanović Stoša (u Prekobrdcu) – iz Gradnje i;

-Jović Ilija (u Prekobrdcu) – iz Studene.

Ne kaže se, osim kod jedne, koju slavu slave.

IZVOR: Prema knjizi Riste T. Nikolića „Poljanica i Klisura“ nastaloj na osnovu podataka prikupljenih 1902. i 1903. godine.   Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Dragana

    Nađoh mog pradedu ❤️

  2. Dragana

    Nađoh mog pradedu Mikaila ❤️