Poreklo prezimena Micić

19. maj 2016.

komentara: 12

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (12)

Odgovorite

12 komentara

  1. Branko Todorović

    Ovo prezime je nosio i naš čuveni pesnik, prozni pisac, književni kritičar, glumac i osnivač srpskog avangardnog pokreta zenitizma, Ljubomir Micić. Rođen je u Sočicama, tadašnjoj Opštini Jastrebarsko 1895. godine, a umro u Pančevu 1971. godine.

    Najznačajniji segment njegovog rada predstavlja pokretanje i uređivanje časopisa Zenit, mesečne internacionalne revije za umetnost i kulturu, koji je izlazio od februara 1921. do aprila 1924. u Zagrebu, potom od 1924. do decembra 1926. u Beogradu.

    Lep pregled biografije i bibliografije ovog spisatelja objaljen je na stranicama Riznice srpske.

  2. Predrag Grkovic

    Velika Hoca i Orahovac Kosovo i Metohija ….

  3. Dragomir

    Ponekad razmišljam o raznim prezimenima, o poreklu prezimena, šta u osnovi znači, kako bi ga “primenili” na neki drugi pojam.
    Međutim, dugo nisam mogao da “preimenujem” svoje.
    U stvari, vuklo me je na žensko ime Milica, pa joj se tepalo Mica, pa je bila neka dobra i poznata, toliko da su njeni potomci čak dobili prezime … Micić.
    Ali, nekako sam prezime počeo “naslanjati” na prezime grčkog političara Micotakisa. Zapravo, Grci ga pišu kao – Mitsotakis (ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΣ). Pa sam, tom linijom, na pretraživaču, napisao Mitsis (ΜΗΤΣΙΣ) i dobio zanimljivu listu uglednih Grka: Jednog hotelijera u Atini (Konstas Mitsis), jednog svetski poznatog stomatologa Vasileos Mitsis), jednog matematičara – univerzitetskog profesora na Kritu, (Themis MItsis), pa jednog rock muzičara u Atini, (Jorgos Mitsis), pa nedavno preminulog novinara i izdavača (Konstantinos MItsis)…
    Pa, eto, dotle sam dobacio, a još nisam siguran odakle zaista ovo moje prezime potiče.
    Imate li Vi neku ideju?
    Dragomir Micić

    • Branko Todorović

      U ovakvoj dilemi, Dragomire, genetičko testiranje muške loze dalo bi odgovora. Vaše razmišljanje ima osnova, iako bih i ja prvo rekao da je nastalo od mila za Milicu, ali nije isključeno da je i grčka opcija prava, jer je sličnost više nego očigledna.

    • Ljubinka Micić

      I mene muči ta nepoznanica o poreklu prezimena. Moj čukun deda se zvao Micko pa je velika verovatnoća da je njegov unuk Petar -moj deda dobio prezime po svom dedi Micku, ali moj otac Nije dobio prezime Jaković po svom dedi Stojanu nego je dobio prezime Micić po pradedi Micku i tako je ostalo do dana današnjeg. od poznatih ličnosti znam samo košarkaša Vasilija Micića ali ne verujem da smo u nekom srodstvu.

      • Miroslav

        Poštovana Ljubinka, moj pradeda se zvao Petar a njegov deda Micko. Pradeda Petar je imao (četvoro dece) a jedno od te dece je bio i moj deda Lazar. Živeo je u okolini Vlasotinca. Ako vam je nešto poznato molim Vas da me kontaktirate preko mail-a ([email protected]). Veliki pozdrav.

  4. Dragomir

    Genetičko testiranje muške loze? Ako bih se opredelio za ovaj metod utvrđivanja porekla prezimena, morao bih da se sa njegovim dometima i posledicama prilično upoznam. A o tom metodu još ništa ne znam.
    Relativno lakši metod bio bi “čeprkanje” po pravoslavnim crkvenim knjigama – roždestvenicima, u kojima su upisani svi rođeni, kršteni i preminuli. Uz upotrebu Interneta, nađem web adresu crkve u mestu gde je rođen moj pokojni ćale, pa zamolim sveštenika protu da mi potraži ko mi je bio deda, kad i gde je rođen. Pa, dalje, do pradede, čukun dede, do …
    Što se Grka tiče, treba se prisetiti da smo i mi i Grci, ali i Bugari i mnogi drugi, sve do Balkanskih ratova, živeli u jednoj državi – Evroazijskoj Uniji, koja je sebe zvala Tursko Carstvo. Kroz takvu državu se, takođe, putovalo “bez pasoša i viza”, u toj državi se, vekovima, proizvodilo, prevozilo i trgovalo, živelo, pa nije isključeno da je neki Grk, Cincarin ili neko iz tog govornog prostora, negde, među Serbima posejao svoje semenke. A možda se neki vispreniji Micić zaustavio u Solunu, na primer, pa to isto uradio Grcima!
    Kad smo već kod Grka, pre par nedelja, u poseti Narodnoj Skupštini Srbije, bio je predsednik Grčkoga Parlamenta Aleksis Vutsis! Pa sam počeo, onako, usput, da razmišljam o poreklu još jednog našeg prilično poznatog prezimena. A do tada sam pomišljao da to prezime potiče od malog vuka…
    Eto, reč o ovom, reč o onom, još ću, najzad, uz vašu pomoć, doći do odgovora “oklen” mi prezime.
    Pozz,
    Dragomir

    • Branko Todorović

      Dragomire, rad na ozbiljnom istraživanju porekla podrazumeva i jedno i drugo, genetika nije nikakva čarobna metoda koja bi izlistala nečije pretke i nečije poreklo poput fiskalnog računa, već pomoćna nauka koja igrom slučaja pomaže i kod rodoslovlja.

      U tom smislu, radi se i jedno i drugo, i ja sam prvo odradio posete crkvama, i popis stvariju iz matičnih knjiga, popisa, drugih izvora, to je zaokruženo negde na početku 19. i sredini 18. veka… dakle, knjige uglavnom ne mogu dalje, bar kad je direktna loza u pitanju, istorijska literatura može. A njenu verodostojnost potvrđuje genetička geneologija.

      Tako da, testirati se u svakom slučaju vredi, i Grci i Cincari se u genetici razlikuju od Srba, ako ste jedno od tog dvoje (troje), genetika će reći tačno koje.

      Da znate, u slučaju da budete radili testiranje, da se ne zaletite… članovi porekla imaju pravo na popust od 50%, a pošto to nije jeftina stavka, svakako ovakav popust valja iskoristiti. 😉

      • Dragomir

        Eto mene opet! Ne prođe ni deset dana.
        Ako ovim tempom nastavim, moraću baš da poživim…
        Probao sam malo, u smeru preko crkvenih knjiga, pa je odmah zapelo. Crkva koju sam nanišanio nema nikakvog kontakta, niti znam ko joj je starešina.
        Ostaje mi da lično svratim, kad budem putovao na tu stranu.
        Jedino znam da crkva ima takve knjige i da je utemeljena već 1752. Nije paljena, nije pljačkana. Ni u vreme turske Carevine, a pogotovo ne u vreme austrougarskog Carstva. Za Drugog rata tu su bili Nemci i nad stanovništvom nije bilo genocidnih radnji…
        Nadam se da ću imati sreće i naći osnovne podatke bar o delimičnom kretanju mojih predaka.
        Pozz.
        P.S. A što se tiče genetike, ako me ovo istraživanje “povuče”, doći će i ona na red!

  5. Vekoslav Micić

    VELIKA HOČA,MICINA MAHALA.Nekada je polovinu sela Velike Hoče činila porodica Micić ,među njima je bilo vrlo uglednih građana

  6. Moje prezime je Micic moj deda Josif Micic nije menjao prezime kao sto je to bio obicaj. On je po poreklu Vranjanac. Porodica kaze da prezime potice od od naseg pretka koji je bio Rus i zvao se Dmitri. Nekako je zavrsio u Vranju i posto mu je nadimak bio Mitja Vranjanci su ga zvali Mica.