Poreklo prezimena Nerandžić

30. april 2016.

komentara: 6

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Branko Todorović

    Čuvena ličnost poreklom od Nerandžića bio je i general ruske carske vojske Simeon Zorić, sin Gavrila Nerandžića i Stefanije Zorić, kćerke Jovana Zorića, i unuke čuvenog Maksima Zorića, opevanog u pesmi Tisa se muti, ali pošto nije imao muškog potomstva, Simeon je poneo dedino prezimen, dok je njegov brat David Nerandžića nastavio prezime svog oca.

    Bio je potomak Srba graničara i žitelj mlade Slavenoserbije, vešt ratnik i husar, diplomata, i carski velikodostojnik, koji je doprineo usponu carstva.

    Rođen je u potiskom graničarskom šancu u Bačkoj 1. septembra 1743. godine, u seljačkoj srpskoj porodici sa vojničkom graničarskom tradiciom.

    Svojim viteštvom stekao je slavu među vojnicima i ofocirima, te ga je 1775. godine u Petrogradu carica Katarina lično odlikovala tek ustanovljenim ordenom Svetog Georgija IV stepena, nakon čega je postao ađutant knezu Grigoriju Potemkinu, drugoj najvažnijoj ličnosti čitave Rusije.

    Carica je toliko bila opčinjena generalom Zorićem da je na dan krunisanja 22. septembra poklonila mu je dijamantski prsten, zvezdu ukrašenu brilijantima, sablju i perjanicu, pa zatim zemlju u Sesvegenu, u Liflandiji, vrednu 200 000 rubalja i dvorac u Petrogradu. Primio je Malteški orden Svetog Jovana, a poljski kralj Stanislav Avgust odlikovao ga je Ordenom Svetog Stanislava i Ordenom belog orla.

    Umro je 6. novembra 1799. godine, a njegov prezaduženi posed nasledio je njegov brat David Gavrilovič Nerandžič, a posle njegove smrti nasledio ga je sestrić Simeon Pavlovič Čarnojevič.

    Više o životu ove znamenite ličnosti može se pročitati na stranicama Srpska.ru.

  2. Miks

    Mi smo Miladinovići ali smo poreklom iz Deževe kod Novog Pazara.Moj pradeda je vrođen u Deževi i promenio je prezime u Miladinović po svom ocu Miladinu.Inaće čuvena srpska dinastija Nemanjić je iz Deževe.Slavimo Svetog Pantelejmona.

    • Hristina

      Takodje poreklo Nerandzic, takodje sveti Pantelejmon

      • Miks

        Hristina,da li znate nešto više o vašim precima?,ako ste bili Nerandzic i ako slavite Pantelejmon ,velike su šanse da smo rođaci ili zemljaci.

        • Hristina

          nazalost sve sto znam jeste da je moj deda u svadji sa bratom promenio prezime iz Nerandzic u Narandzic. Pantelejmon je idalje slava moje bake, ali on je umro pre nego sto ga je moj otac upoznao. Sanse da smo rodjaci ustvari su velike! Moj fejsbuk profil je Hristina Narandzic, javite mi se slobodno!

        • Svetlana Nerandžić

          Živim u Kuršumlija, otac mi je iz Pupavca kod Prolom banje. Deda je rođen 1886 god., a njegovi roditelji su doseljeni iz Deževe. Slavim sv. Pantelejmona