Порекло презимена Неранџић

30. април 2016.

коментара: 6

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Бранко Тодоровић

    Чувена личност пореклом од Неранџића био је и генерал руске царске војске Симеон Зорић, син Гаврила Неранџића и Стефаније Зорић, кћерке Јована Зорића, и унуке чувеног Максима Зорића, опеваног у песми Тиса се мути, али пошто није имао мушког потомства, Симеон је понео дедино презимен, док је његов брат Давид Неранџића наставио презиме свог оца.

    Био је потомак Срба граничара и житељ младе Славеносербије, вешт ратник и хусар, дипломата, и царски великодостојник, који је допринео успону царства.

    Рођен је у потиском граничарском шанцу у Бачкој 1. септембра 1743. године, у сељачкој српској породици са војничком граничарском традициом.

    Својим витештвом стекао је славу међу војницима и офоцирима, те га је 1775. године у Петрограду царица Катарина лично одликовала тек установљеним орденом Светог Георгија IV степена, након чега је постао ађутант кнезу Григорију Потемкину, другој најважнијој личности читаве Русије.

    Царица је толико била опчињена генералом Зорићем да је на дан крунисања 22. септембра поклонила му је дијамантски прстен, звезду украшену брилијантима, сабљу и перјаницу, па затим земљу у Сесвегену, у Лифландији, вредну 200 000 рубаља и дворац у Петрограду. Примио је Малтешки орден Светог Јована, а пољски краљ Станислав Август одликовао га је Орденом Светог Станислава и Орденом белог орла.

    Умро је 6. новембра 1799. године, а његов презадужени посед наследио је његов брат Давид Гаврилович Неранџич, а после његове смрти наследио га је сестрић Симеон Павлович Чарнојевич.

    Више о животу ове знамените личности може се прочитати на страницама Српска.ру.

  2. Miks

    Mi smo Miladinovići ali smo poreklom iz Deževe kod Novog Pazara.Moj pradeda je vrođen u Deževi i promenio je prezime u Miladinović po svom ocu Miladinu.Inaće čuvena srpska dinastija Nemanjić je iz Deževe.Slavimo Svetog Pantelejmona.