Poreklo prezimena, selo Crveni Breg (Bela Palanka)

27. april 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Crveni Breg, opština Bela Palanka – Pirotski okrug. Prema knjizi dr Mihaila Kostića „Belopalanačka oblast (kotlina)“, izdanje 1970. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Geografsko topografske prilike.

Selo leži na Nišavskoj Terasi od 120 (380 m) i na strani terase Dela od 160 (420 m) pod višim donjim jezerskim podom Krsta (500 m). Glavnina naselja je zapadno od doline Malca a samo nekoliko kuća izmešteno je istočno od te doline, na desnu stranu seoskog puta, koje naselje izvodi i spaja sa nišavskim drumom. Pružajući se lučno, pretežni deo Crvenog Brega okrenut je istoku i zauzima prisojan položaj u neogenom pobrđu južnog oboda kotline.

Vode.

Meštani se vodom snabdevaju sa izvora: Malac i Vir. U naselju su 3 bunara, dubokih od 8 do 15 metara, koji tokom sušnih leta gotovo svi presuše. Jedna pumpa crpi izdansku vodu sa dubine od oko 8 metara.

Granice atara, zemlje i šume.

Granice atara povučena je na mestima: tok Crvene Reke i Lice – sa Špajom; crkva i škola – sa Crvenom Rekom; Polje i Nišava – sa Vrandolom; Nišava, Slivnica, Dindarica, Ciganska Bara – sa Krupcem; Ciganska Bara, Bara, Ljubin Lug, Zabel, Popov Dolac i Lice – sa Tamnjanicom.

Topografska imena za obradive površine su: Valožje, Kojina Padina, Zabel, Ljubin Lug, Malac, Ogranja, Ciganska Bara, Selište, Polje i Sadovina. Utrina je na mestima: Kamenjak i Lice. Šume obuhvataju: „blad bagrenjak“ u dolini Malca.

Tip sela.

Crveni Breg je zbijeno naselje sa kućama nešto razređenim u perifernim krajevima oko potoka Malaca. Razlikuju se: Pešinska Mala, Zdravkovska, Mitrovska, Palakatska, Rekaliska, Stojinska, Spasinska i Pižinska Mala, Palilula i Čivlik.

Starine u selu.

Na mestu Rači Bara nalazi se crkvište Sv. Ilije. Meštani to crkvište zovu „Latinska Crkva“.

Poreklo stanovništva.

Doseljenici su:

-Petkovci (Petkovići), Nikoljdan, su iz Znepolja, doseljeni u tursko doba.

-Pešinci i Spasinci (Cvetkovići, Radivojevići, Nikolići, Manići, Ilići i Spasići), Jovanjdan, su iz Vave u Lužnici. Doselio se Peša, najstariji doseljenik, do koga rod broji 5-6 kolena, pre 180 godina (Milan – 73 godine, Aleksam Cvetko, Janko i Peša).

-Stojinci (Stojići i Veselinovići), Nikoljdan, su iz Vave, doseljeni pre 160 godina.

-Zdravkovci (Lazarevići, Todorovići i Stojanovići), Sv. Petka, su iz Vran Dola, doseljeni pre 150 godina.

-Pižinci (Đorđevići i Milenkovići), Aranđelovdan, su iz Vran Dola, doseljeni 150 godina.

-Novakovci (Radivojevići), Aranđelovdan, su iz Laništa, doseljeni pre 150 godina.

-Jovanovići, Sv. Vrači, su iz Toponice.

-Pasuljani (Kocići), Sv. Đorđe, su iz Vete.

-Đorđevići, Sv. Vrači, su iz Kosmovca.

-Bakići, Sv. Vasilije, su iz Popovog Hana, Cigani-Romi, svinjari.

Selo ima groblje.

Seoska preslava je Vaskrs; „volovska slava“ su Sv. Vlasi.

IZVOR: Prema knjizi dr Mihaila Kostića „Belopalanačka oblast (kotlina)“, izdanje 1970. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.