Порекло презимена, село Четереже (Жабари)

19. март 2016.

коментара: 0

Порекло становништва села Четереже, општина Жабари – Браничевски округ. Према књизи Михаила Ј. Миладиновића „Пожаревачка Морава“, прво издање 1928. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Манастир и црква рођења Богородичиног у селу Четереже
Манастир и црква рођења Богородичиног у селу Четереже

Положај села.

Четереже се налази на комуникацији између Мораве и Млаве, односно на путу Жабари – Петровац на Млави. Близу села налази се Коса, како мештани називају Браничевски Повијарац и њени делови: Ђула, Главица, Страна и Кусјак са истоименим потоком.

Воде.

Потоци који пролазе кроз атар овог села су: Смедеревац, Црквени, Рићевачки, Вршински – извире из места Вршине изнад брда Преседне. У селу има 10 извора: Ваљарски Кладенац, Сеоски и Бачићски Кладенац, Тепсијица, Стублина у Бакаловом Потоку, Гробљанска, Будин, Бакалов и извор у Клењару.

Земље и шуме.

Делови атара су: Слатина, Преседна, Влашке Њивице, Кусјак, Виногради, Гајеви, Бучина, Поља, Рићевац, Ђорђев, Поток, Селиште, Гробљански Поток, Крајиште, Гривина Бара, Гостиловац, Куртин Гроб, Чемерика, Луг, Јанково Поље, Милојево Брдо, Гробарка, Дубрава, Трешње, Ливада, Будин Поток, Равнине, Бук, Доњи Лук, Шајковац и Кованлук.

Тип села.

Због природе земљишта није могао овде да се развије потпун тимочки тип па је село унеколико мачванског типа. Мале су: Ваљарска, Бачићска, Маргићи и Вуковићи. У селу има 209 кућа и 1151 становника.

Име селу.

Не зна се због чега је село добило ово име. Неки причају, да су се за време Турака на овом месту, које је било обрасло шумом, криле српске хајдучке чете, по коме је и ово место добило име. Са овим четама доводе у везу и Станоја Главаша, по коме се мост на Четерешком Потоку зове Главашевића Ћуприја а веле да је ту Главаш турску чету „срезао“ те би по томе село назвали Четереже.

Постанак села.

Прича се да су први досељеници били браћа Јаков и Мијат, који су дошли из неког од околних села. После њих су дошли други из Старе Србије, Крајине и околине Зајечара. Прво насеље је било на месту, где је и данас село. Ту је у другој половини XVIII века први пут искрчена шума и постао збег „од три колибе“, одакле се доцнијим насељавањем развило село. По причању Јаковљевих и Мијатових потомака испада де је село основано пре 155 година, дакле око 1780. године. Прича се да је село доцније, због куге, привремено помештено на североисток, код данашње четерашке цркве. То место се зове Селиште. Када је зараза прошла, врате се на старо место. Становници Четереже су Срби изузимајући четири куће Цигана-Рома.
Заветина је о Духовима а мала заветина Огњена Марија.
Поред нове село има и стару цркву брвнару направљену 1805. године. По попису 1818. године Четереже је имало 32 куће.

Порекло становништва.

Родови су:

-Ваљаревићи, Ђурђиц, су пореклом са Косова. Куће су им у Ваљаревића Мали.
-Вуковићи, Лазаревдан, су пореклом са Косова. Насељени су у мали која носи њихово име.
-Маргићи, Јовањдан, су пореклом из Крајине. Насељени су у Доњој или Маргића Мали.
-Бачићи, Никољдан, су из околине Зајечара и насељени су у мали која носи њихово име.
-Ђурићи, Ђурђиц, су непознатог порекла.

ИЗВОР: Према књизи Михаила Ј. Миладиновића „Пожаревачка Морава“, прво издање 1928. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.