Порекло презимена, село Сибница (Жабари)

19. март 2016.

коментара: 0

Порекло становништва села Сибница, општина Жабари – Браничевски округ. Према књизи Михаила Ј. Миладиновића „Пожаревачка Морава“, прво издање 1928. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Сибница, школско двориште (фото Википедија)
Сибница, школско двориште (фото Википедија)

Положај села и воде.

Сибница се налази у котлини кроз коју пролази поток, који се јужно од села улива у Мајурски Поток а лети пресушује. У селу се налазе два извора од којих се један зове ЂукинКладенац а нешто даље од села налазе се ови извори: Јовановац, Бучина и Падина.

Земље и шуме.

Обрадиви делови сеоског атара носе ове називе: Мајур, Раловац, Бучине, Велико Поље, Гривина Бара, Клење, Изворац, Равнина, Река, Гостиловац, Бело Брдо, Карановац, Дубрава и Дрењар.

Постанак села.

Не може се тачно одредити када је Сибница настала. Може се рећи да је постојала у почетку XVIII века, јер је налазимо на Лангеровој карти. По причању старих мештана у доба аустријске окупације у Сибници је било само 7 кућа.
Сеоска слава је Недеља Свих Светих а преслава Св. Вартоломеј. Становници су Срби. Било је раније неколико влашких породица, али су се оне потпуно посрбиле.
Цигана-Рома има три куће. Они су ковачи и обрађују земљу. По причању ово село је одувек било на данашњем месту. У селу има 201 кућа и 1157 становника.

Порекло становништва.

Родови су:

-Симићи (Милановци и Илијини), Ђурђиц, су пореклом са Косова, одакле су давно досељени.
-Фрајкорци, Лазаревдан, су непознатог порекла.
-Радојковићи, Јовањдан, су из Купинова у Срему.
-Мандићи, Јовањдан, не знају поуздано за своје порекло, мисле да су старинци у селу.
-Крајинци, Јовањдан, су из Крајине.
-Филиповићи, Ђурђиц, су из Кривог Вира код Бољеваца. Предак Павле био је „хајдуче“.
-Милошевићи, Никољдан, су из Црне Реке.

Цигани-Роми славе Св. Петку. Пореклом су из околине.

ИЗВОР: Према књизи Михаила Ј. Миладиновића „Пожаревачка Морава“, прво издање 1928. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.