Poreklo prezimena, selo Četereže (Žabari)

19. mart 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Četereže, opština Žabari – Braničevski okrug. Prema knjizi Mihaila J. Miladinovića „Požarevačka Morava“, prvo izdanje 1928. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Manastir i crkva rođenja Bogorodičinog u selu Četereže
Manastir i crkva rođenja Bogorodičinog u selu Četereže

Položaj sela.

Četereže se nalazi na komunikaciji između Morave i Mlave, odnosno na putu Žabari – Petrovac na Mlavi. Blizu sela nalazi se Kosa, kako meštani nazivaju Braničevski Povijarac i njeni delovi: Đula, Glavica, Strana i Kusjak sa istoimenim potokom.

Vode.

Potoci koji prolaze kroz atar ovog sela su: Smederevac, Crkveni, Rićevački, Vršinski – izvire iz mesta Vršine iznad brda Presedne. U selu ima 10 izvora: Valjarski Kladenac, Seoski i Bačićski Kladenac, Tepsijica, Stublina u Bakalovom Potoku, Grobljanska, Budin, Bakalov i izvor u Klenjaru.

Zemlje i šume.

Delovi atara su: Slatina, Presedna, Vlaške Njivice, Kusjak, Vinogradi, Gajevi, Bučina, Polja, Rićevac, Đorđev, Potok, Selište, Grobljanski Potok, Krajište, Grivina Bara, Gostilovac, Kurtin Grob, Čemerika, Lug, Jankovo Polje, Milojevo Brdo, Grobarka, Dubrava, Trešnje, Livada, Budin Potok, Ravnine, Buk, Donji Luk, Šajkovac i Kovanluk.

Tip sela.

Zbog prirode zemljišta nije mogao ovde da se razvije potpun timočki tip pa je selo unekoliko mačvanskog tipa. Male su: Valjarska, Bačićska, Margići i Vukovići. U selu ima 209 kuća i 1151 stanovnika.

Ime selu.

Ne zna se zbog čega je selo dobilo ovo ime. Neki pričaju, da su se za vreme Turaka na ovom mestu, koje je bilo obraslo šumom, krile srpske hajdučke čete, po kome je i ovo mesto dobilo ime. Sa ovim četama dovode u vezu i Stanoja Glavaša, po kome se most na Četereškom Potoku zove Glavaševića Ćuprija a vele da je tu Glavaš tursku četu „srezao“ te bi po tome selo nazvali Četereže.

Postanak sela.

Priča se da su prvi doseljenici bili braća Jakov i Mijat, koji su došli iz nekog od okolnih sela. Posle njih su došli drugi iz Stare Srbije, Krajine i okoline Zaječara. Prvo naselje je bilo na mestu, gde je i danas selo. Tu je u drugoj polovini XVIII veka prvi put iskrčena šuma i postao zbeg „od tri kolibe“, odakle se docnijim naseljavanjem razvilo selo. Po pričanju Jakovljevih i Mijatovih potomaka ispada de je selo osnovano pre 155 godina, dakle oko 1780. godine. Priča se da je selo docnije, zbog kuge, privremeno pomešteno na severoistok, kod današnje četeraške crkve. To mesto se zove Selište. Kada je zaraza prošla, vrate se na staro mesto. Stanovnici Četereže su Srbi izuzimajući četiri kuće Cigana-Roma.
Zavetina je o Duhovima a mala zavetina Ognjena Marija.
Pored nove selo ima i staru crkvu brvnaru napravljenu 1805. godine. Po popisu 1818. godine Četereže je imalo 32 kuće.

Poreklo stanovništva.

Rodovi su:

-Valjarevići, Đurđic, su poreklom sa Kosova. Kuće su im u Valjarevića Mali.
-Vukovići, Lazarevdan, su poreklom sa Kosova. Naseljeni su u mali koja nosi njihovo ime.
-Margići, Jovanjdan, su poreklom iz Krajine. Naseljeni su u Donjoj ili Margića Mali.
-Bačići, Nikoljdan, su iz okoline Zaječara i naseljeni su u mali koja nosi njihovo ime.
-Đurići, Đurđic, su nepoznatog porekla.

IZVOR: Prema knjizi Mihaila J. Miladinovića „Požarevačka Morava“, prvo izdanje 1928. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.