Pronađite u digitalizovanim bazama svoje pretke, ratnike iz Prvog svetskog rata

12. mart 2016.

komentara: 51

Tragate već dugo za podatkom o svom dedi li pradedi koji je tokom Prvog svetskog rata pao u neprijateljske ruke, koji je ranjen ili poginuo? Evo mogućnosti da na veoma lak način pronađete pisani trag o njemu.

srpski-ratni-zarobljenici

Na sajtu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta postoji odlična pretraga spiska na stotine hiljada zarobljenih vojnika u Prvom svetskom ratu (1914-1918). Dovoljno je samo da ukucate ime i prezime pretka za kojim tragate, odredite zemlju (tadašnjeg) porekla i navedete da li je reč o vojniku ili civilu. Ukoliko budete imali sreće, iz miliona skenirani kartica iskočiće upravo njegovo ime.

Ovoj izuzetnoj bazi podataka možete pristupiti ukoliko klinete OVDE.

Druga veoma dobra baza, naročito za one kojima su preci iz zapadnih delova bivše Jugoslavije, jesu spiskovi austrougarskih ratnih gubitaka od 1914. do 1919. godine.

Ove spiskove možete pregledati i jednostavno pretražiti ukoliko kliknete OVDE, a iskustva onih koji su pronalazili svoje pretke u ovoj bazi pročitajte OVDE.

Srećna potraga!

Komentari (51)

Odgovorite

51 komentara

  1. Marko

    Molim osobe iz cg da mi posalju biografije predaka umrlih u ropstvu ako imaju i fotografije. Moj mail je [email protected]… Pisem monografiju o nasim zrtvama i svima cu poslati podatke koje imam. Dobio sam ih iz vojnih arhiva…. Unaprijed zahvalan Marko

  2. Spiskovi vojnika umrlih na području Moravske, čiji se posmrtni ostaci čuvaju u Mauzoleju u gradu Olomouc (preneti sa prvobitnih mesta sahranjivanja 20-tih godina prošlog veka), a koji su bili rođeni na području koje je pripalo Kraljevini SHS. Razvrstani na sadašnje države, po mestu njihovog rođenja: http://prosrbsko.cz/mauzoleum-ljuba-za-ljubav/pocet-padlych-vojaku-ulozenych-v-mauzoleu
    Navedni su prezime i ime, rod vojske, godina mesto i zemlja rođenja, datum smrti, mesto prvobitne sahrane i veroispovest. U kojoj vojsci su služili nije navedeno. Mahom se radi o vojnicima koji su umrli u bolnicama u Moravskoj (danas deo Češke Republike), vojnicima AU vojske, ali i o ratnim zarobljenicima.

  3. aleksa

    Panić Kosta moj pradeda, ima ga u spiskovima nestalih al nista dalje ne znam….pomoć

  4. Slavica antic

    Moj cukundeda se zvao Stanic M Zivota. Znam da je umro u logoru u Madjarskoj pred kraj rata. Pomoc da znamo gde mu je grob.

  5. Slavica

    Malo pre mi je stigao neki odgovor od vas ali mi unuce nesto zafrknulo nisam uspela da procitaj. Molim ako moze ponovo odgovor.

  6. Aleksandra Rupar

    Molim Vas…nigde nemogu da nadjem podatke o mom pradedi Kosti Filipovic-u…solunski ratnik koji je preziveo . Nosioc je Karadjordjeve zvezde i bio je general pukovnik. Imamo njegovu sliku…nista vise.Ako imate bilo kakve podatke u vezi sa njim, bila bih vam zahvalna da mi prosledite.
    Unapred zahvalna
    Aleksandra Rupar

  7. amra

    Kako da se registrujem na forum? Moj pradedo je nestao u Prvom svjetskom ratu, Soča, 4 BH regimenta. Ne mogu da ga nađem na ovim spiskovima. A na forum nema šanse da se registrujem.

  8. Ana

    Imate li išta o Aradu?

  9. M. Ješić

    Jedan moj predak, Milovan Ješić poginuo je u Albaniji 1915.
    Zanimaju me bliži podaci o njemu

  10. Darko Krstić

    Poštovani,
    Znate li nešto o Dragutinu Krstić-u iz sela Sinjac kod Bele Palanke,moji ne znaju ništa,samo da je poginuo na Ceru ali i to ne znam da li je istina?!
    Puno pozdrava
    Darko Krstić 0641155570