Pronađite u digitalizovanim bazama svoje pretke, ratnike iz Prvog svetskog rata

12. mart 2016.

komentara: 51

Tragate već dugo za podatkom o svom dedi li pradedi koji je tokom Prvog svetskog rata pao u neprijateljske ruke, koji je ranjen ili poginuo? Evo mogućnosti da na veoma lak način pronađete pisani trag o njemu.

srpski-ratni-zarobljenici

Na sajtu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta postoji odlična pretraga spiska na stotine hiljada zarobljenih vojnika u Prvom svetskom ratu (1914-1918). Dovoljno je samo da ukucate ime i prezime pretka za kojim tragate, odredite zemlju (tadašnjeg) porekla i navedete da li je reč o vojniku ili civilu. Ukoliko budete imali sreće, iz miliona skenirani kartica iskočiće upravo njegovo ime.

Ovoj izuzetnoj bazi podataka možete pristupiti ukoliko klinete OVDE.

Druga veoma dobra baza, naročito za one kojima su preci iz zapadnih delova bivše Jugoslavije, jesu spiskovi austrougarskih ratnih gubitaka od 1914. do 1919. godine.

Ove spiskove možete pregledati i jednostavno pretražiti ukoliko kliknete OVDE, a iskustva onih koji su pronalazili svoje pretke u ovoj bazi pročitajte OVDE.

Srećna potraga!

Komentari (51)

Odgovorite

51 komentara

  1. Nebojša Babić

    Nema crnogorske vojske…

    • Rade Brakočević

      Nebojša, vidio sam da nema crnogorske vojske. Sinoć sam bezuspješno pretraživao stradale Crnogorce u koncentracionim logorima Austro Ugarske. I pored slavne Mojkovačke bitke, poslije kapitulacije kralja Nikole, Crna Gora i Crnogorci nijesu imali status saveznika. Tu je i “doprinos” intriga dvorske kamarile Karađorđevića – Nikole Pašića i drugih – borba između dinastija Karađorđevića i Petrovića (obračun unuka Aleksandra s đedom Nikolom). Žalosno je sve to , jer mi je đed bio u internaciji u zloglasnom Nađmeđeru sve vrijeme od 1916.g do primirja 1918. g.

    • Dragisa

      Nema ni Bosne

      • Jovica Krtinić

        Bosna je u to vreme bila u sastavu Austrougarske monarhije tako da se svi koji su poreklom sa teritorije BiH mogu pronaći pod Austrougarskom.

    • Goran Raonc

      2017 godine sam bio na radu u Slocackoj. Sticajem okolnosti sam bio smesten u Nagymederu (Madjarski naziv) odnosno Velky Meder (Slovacki nazv)…posto je u pitanju juzna Slovacka.Naime,obisao sam i groblje tamo sa kolegama koji su bili samnom. Vratio sam se kuci i stricu ispricao za to….on sokiran…kad na tom groblju sahranjen moj rodjeni pradeda…tacno posle 100 godina od njegove smrti prvi direktan potomak koji mu je svecu zapalio…vecna im slava…Inace su moji sa Kosanice blizu Djurdjevica Tare

  2. rajo

    A mi nemamo čak ni spisak pokopanih u kosturnici na Zejtinliku…

      • rajo

        Znam za ovaj članak, to je spisak onih koji počivaju na groblju, u odvojenim grobovima. Za one koji su sahranjeni i zajedničkoj kosturnici ovakvog spiska nema.

        • sveštenik Ivan Delić

          Poštovani,

          s obzirom da sam prošle jeseni krajem septembra boravio u Grčkoj imao sam veliku čast da posetim i Zejtinlik i da se poklonim onima koji su dali život svoj za veru i otadžbinu i moram da kažem da POSTOJE dva registra (spiska). Jedan je registar onih koji su sahranjeni na groblju a drugi je registar sahranjenih u kripti (zajedničkoj grobnici). Iste registre je objavio časni oficir Petar Opačić u svojoj knjizi SOLUNSKI FRONT; ZEJTINLIK u izdanju Jugoslovenske knjige u Beogradu 1986. godine. Tu knjigu poseduju skoro sve biblioteke pa je do nje lako doći. Ako Bog da pripremiću pomenuti drugi spisak

          • Jovica Krtinić

            Poštovani oče Ivane, unapred Vam hvala na trudu. Svako dobro!

          • Dragoljub

            Pomaže Bog, oče Ivane, spisak je potreban ali sa dodatnim podacima, godina rodjenja, mesto, četa, puk, bataljon, divizija, to iz razloga što ima ljudi sa istim imenima i prezimenima širom Srbije. Hvala vam unapred. S poštovanjem Dragoljub

  3. Zeljko lazarevic

    Jesu li ovo spiskovi osoba koji su umrli ili svih zarobljenih,naime moj cukundeda je preziveo u zemlju se vratio 1923 ali ga nema na spisku. hvala.

  4. Boban

    Žalosno je da i posle skoro 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, nemamo kompletne spiskove i popise stradalih, nestalih, zatočenih srpskih rodoljuba, u svim krajevima Srbije, u Grčkoj-Plava grobnica, ostrvo Vido, Zejtinlik u Solunu, u Bizerti, širom logora po srednjoj Evropi….
    Stalno se potenciraju projekti vezani za Prvi svetski rat, a niko od srpskih istoričara se nije latio jednog takvog krupnog i kapitalnog projekta popisivanja srpskih žrtava.
    Takođe je potrebno digitalizovati gradju o pomenutom periodu – knjige, fotografije i periodičke publikacije.

  5. Milena

    Znate li mozda nesto o stradalnicima logora Boldogason,,,,?

  6. Joksim

    Milena, to je bio duže vremena logor za zarobljene – internirane oficire… I ja sam pretraživao, ali Crnogoraca iz Crne Gore nema. Zanima me Miro Milošev Labudović komandir u Šekularsko – trebačkom bataljonu Gornjovasojevičke brigade, koji je stradao u Boldogasonju.

  7. Nenad

    Ovu su spiskovi zarobljenih vojnika, kako da dođem do spiska poginulih, konkretno me interesuju poginuli na Bregalnici. Hvala za svaku pomoć

  8. Igor Damjanović

    I moj čukundeda je bio u logoru u Mađarskoj, ali ga nema u ovoj bazi podataka. Preživio je i vratio se u rodno Jugovo, Pljevlja posle rata. Bio je vojni srpske vojske. Zvao se Ivan Damjanović.

  9. Dragan Ristic

    Moj čukundeda Pavle Ristić je poginuo u Braunau 15.marta 1916,piše na njegovoj spomen ploči da je bio vojnik POŽ.54.1 .Nisam ga ovde našao može li mi neko pomoći?
    pozdrav,
    Dragan Ristić

  10. Metohijac

    Gde mogu pronaći imena ranjenika na Mojkovačkoj bici 1916. ?