Пронађите у дигитализованим базама своје претке, ратнике из Првог светског рата

12. март 2016.

коментара: 51

Трагате већ дуго за податком о свом деди ли прадеди који је током Првог светског рата пао у непријатељске руке, који је рањен или погинуо? Ево могућности да на веома лак начин пронађете писани траг о њему.

srpski-ratni-zarobljenici

На сајту Међународног комитета Црвеног крста постоји одлична претрага списка на стотине хиљада заробљених војника у Првом светском рату (1914-1918). Довољно је само да укуцате име и презиме претка за којим трагате, одредите земљу (тадашњег) порекла и наведете да ли је реч о војнику или цивилу. Уколико будете имали среће, из милиона скенирани картица искочиће управо његово име.

Овој изузетној бази података можете приступити уколико клинете ОВДЕ.

Друга веома добра база, нарочито за оне којима су преци из западних делова бивше Југославије, јесу спискови аустроугарских ратних губитака од 1914. до 1919. године.

Ове спискове можете прегледати и једноставно претражити уколико кликнете ОВДЕ, а искуства оних који су проналазили своје претке у овој бази прочитајте ОВДЕ.

Срећна потрага!

Коментари (51)

Одговорите

51 коментара

  1. Небојша Бабић

    Нема црногорске војске…

    • Раде Бракочевић

      Небојша, видио сам да нема црногорске војске. Синоћ сам безуспјешно претраживао страдале Црногорце у концентрационим логорима Аустро Угарске. И поред славне Мојковачке битке, послије капитулације краља Николе, Црна Гора и Црногорци нијесу имали статус савезника. Ту је и “допринос” интрига дворске камариле Карађорђевића – Николе Пашића и других – борба између династија Карађорђевића и Петровића (обрачун унука Александра с ђедом Николом). Жалосно је све то , јер ми је ђед био у интернацији у злогласном Нађмеђеру све вријеме од 1916.г до примирја 1918. г.

      • Јовица Кртинић

        Босна је у то време била у саставу Аустроугарске монархије тако да се сви који су пореклом са територије БиХ могу пронаћи под Аустроугарском.

    • Goran Raonc

      2017 godine sam bio na radu u Slocackoj. Sticajem okolnosti sam bio smesten u Nagymederu (Madjarski naziv) odnosno Velky Meder (Slovacki nazv)…posto je u pitanju juzna Slovacka.Naime,obisao sam i groblje tamo sa kolegama koji su bili samnom. Vratio sam se kuci i stricu ispricao za to….on sokiran…kad na tom groblju sahranjen moj rodjeni pradeda…tacno posle 100 godina od njegove smrti prvi direktan potomak koji mu je svecu zapalio…vecna im slava…Inace su moji sa Kosanice blizu Djurdjevica Tare

  2. рајо

    А ми немамо чак ни списак покопаних у костурници на Зејтинлику…

      • рајо

        Знам за овај чланак, то је списак оних који почивају на гробљу, у одвојеним гробовима. За оне који су сахрањени и заједничкој костурници оваквог списка нема.

        • свештеник Иван Делић

          Поштовани,

          с обзиром да сам прошле јесени крајем септембра боравио у Грчкој имао сам велику част да посетим и Зејтинлик и да се поклоним онима који су дали живот свој за веру и отаџбину и морам да кажем да ПОСТОЈЕ два регистра (списка). Један је регистар оних који су сахрањени на гробљу а други је регистар сахрањених у крипти (заједничкој гробници). Исте регистре је објавио часни официр Петар Опачић у својој књизи СОЛУНСКИ ФРОНТ; ЗЕЈТИНЛИК у издању Југословенске књиге у Београду 1986. године. Ту књигу поседују скоро све библиотеке па је до ње лако доћи. Ако Бог да припремићу поменути други списак

          • Јовица Кртинић

            Поштовани оче Иване, унапред Вам хвала на труду. Свако добро!

          • Dragoljub

            Помаже Бог, оче Иване, списак је потребан али са додатним подацима, година родјенја, место, чета, пук, батаљон, дивизија, то из разлога што има људи са истим именима и презименима широм Србије. Хвала вам унапред. С поштовањем Драгољуб

  3. Zeljko lazarevic

    Jesu li ovo spiskovi osoba koji su umrli ili svih zarobljenih,naime moj cukundeda je preziveo u zemlju se vratio 1923 ali ga nema na spisku. hvala.

  4. Boban

    Žalosno je da i posle skoro 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, nemamo kompletne spiskove i popise stradalih, nestalih, zatočenih srpskih rodoljuba, u svim krajevima Srbije, u Grčkoj-Plava grobnica, ostrvo Vido, Zejtinlik u Solunu, u Bizerti, širom logora po srednjoj Evropi….
    Stalno se potenciraju projekti vezani za Prvi svetski rat, a niko od srpskih istoričara se nije latio jednog takvog krupnog i kapitalnog projekta popisivanja srpskih žrtava.
    Takođe je potrebno digitalizovati gradju o pomenutom periodu – knjige, fotografije i periodičke publikacije.

  5. Milena

    Znate li mozda nesto o stradalnicima logora Boldogason,,,,?

  6. Јоксим

    Милена, то је био дуже времена логор за заробљене – интерниране официре… И ја сам претраживао, али Црногораца из Црне Горе нема. Занима ме Миро Милошев Лабудовић командир у Шекуларско – требачком батаљону Горњовасојевичке бригаде, који је страдао у Болдогасоњу.

  7. Ненад

    Ову су спискови заробљених војника, како да дођем до списка погинулих, конкретно ме интересују погинули на Брегалници. Хвала за сваку помоћ

  8. Игор Дамјановић

    И мој чукундеда је био у логору у Мађарској, али га нема у овој бази података. Преживио је и вратио се у родно Југово, Пљевља после рата. Био је војни српске војске. Звао се Иван Дамјановић.

  9. Dragan Ristic

    Moj čukundeda Pavle Ristić je poginuo u Braunau 15.marta 1916,piše na njegovoj spomen ploči da je bio vojnik POŽ.54.1 .Nisam ga ovde našao može li mi neko pomoći?
    pozdrav,
    Dragan Ristić

  10. Metohijac

    Gde mogu pronaći imena ranjenika na Mojkovačkoj bici 1916. ?