Пронађите у дигитализованим базама своје претке, ратнике из Првог светског рата

12. марта 2016.

коментара: 47

Трагате већ дуго за податком о свом деди ли прадеди који је током Првог светског рата пао у непријатељске руке, који је рањен или погинуо? Ево могућности да на веома лак начин пронађете писани траг о њему.

srpski-ratni-zarobljenici

На сајту Међународног комитета Црвеног крста постоји одлична претрага списка на стотине хиљада заробљених војника у Првом светском рату (1914-1918). Довољно је само да укуцате име и презиме претка за којим трагате, одредите земљу (тадашњег) порекла и наведете да ли је реч о војнику или цивилу. Уколико будете имали среће, из милиона скенирани картица искочиће управо његово име.

Овој изузетној бази података можете приступити уколико клинете ОВДЕ.

Друга веома добра база, нарочито за оне којима су преци из западних делова бивше Југославије, јесу спискови аустроугарских ратних губитака од 1914. до 1919. године.

Ове спискове можете прегледати и једноставно претражити уколико кликнете ОВДЕ, а искуства оних који су проналазили своје претке у овој бази прочитајте ОВДЕ.

Срећна потрага!

Коментари (47)

Одговорите

47 коментара

 1. Немања

  Да ли постоји списак сахрањених на острву Видо?

 2. Zanima me gde je moj Pradeda?STEFANOVIC SINADIN,Pricao mi je deda da je izgubio nogu,nema ga na spisku nigde!

 3. Ivana

  Postovani,
  Kako doći do informacija o dobrovoljcima iz Bosne koji su se borili u srpskoj vojsci? Moj pradjed Petar Samardžić se borio u srpskoj vojsci ne u austrougarskoj iako su Srbi u Bosni bili prinudno regrutovani za njih se boriti. Petar je bio dobrovoljac i po povratku iz rata dobio je zemlju u Pančevačkom ritu međutim razbolio se i preminuo i nikad se familija nije tamo preselila. PKB je zemlju prisvojila. Negdje sam procitala da dobrovoljci iz Bosne su bili mahom zarobljenici iz austrougarske vojske koji su se sami predavali na ruskom frontu a ovi ih dalje prosleđivali u Srbiju da bi se pridruživali srpskoj vojsci. Spiskovi ovih zarobljenika postoje međutim mog pradeda tamo nema. Da li postoje podatci o dobrovoljcima?

  • Саша Панчевачки

   Поштована Ивана,

   сада сам на попису губитака АУ нашао на Перу Самарџића https://des.genealogy.net/search/show/16793996 који је био члан 1.регименте и био је заробљен али од овога нема никаквих више информација. Где сте ви гледали пописе заробљеника који су се предали на руском фронту а даље су били прослеђени српској војсци?
   Без обзира да ли је био добровољац или је био део одреда који су са Руског ратишта прешли на Солунски фронт за то бисте се морали обратити Војном архиву у Београду. Ипак са сличним сам се проблемом и ја сусрео с тим да је мој предак заробљен код Ниша 1915.године и да је прешао и Проклетије са војском и даље учествовао у пробијању Солунског фронта, а када сам се у архиву интересовао за јединицу и чин који је имао речено ми је да за било каква сазнања о њему морам да им већ у архив дођем са подацима о јединици (и то типа дивизија и батаљон ). По мени је то срамота и нема никакве логике јер због тих података и долазим у архив, али таква је тренутно ситуација.

 4. Влајко

  Поштовани!

  Дали постоје буило какви подаци о Илић (Јове) Љупко рођен 1881 године у селу Кошћани или селу Прибраћи код Доњег Вакуфа који је био добровољац у првом свјетском рату и који
  се вратио из рата у село Прибраћу, гдје је по том основу добио шуму (добровољачки гај) и умро 1920 године.

  Унапријед захвалан
  Влајко

 5. Dalibor Radovic

  Postovani pokusavam da pronadjem neki podatak o stradalim vojnicima u Prvom Svetskom ratu.
  Pradedin brat Cedomir Radovic selo Vrbica Arandjelovac.Unapred hvala.

 6. Рада

  Поштовани,

  Да ли негде постоји списак рањених на Церу и одведених у заробљеништво?
  Према ономе што знамо, мој прадеда Љубомир Јаковљевић из села Милочај крај Краљева је рањен на Церу и одведен у заробљеништво. Један од људи из села који је био са прадедом и који се вратио из рата рекао је да је прадеда рањен и одведен у заробљеништво у Златни Праг.
  Истраживањем, сазнала сам да 90% заробљеника који су боравили у логору Јиндриховице (Хајнрисгрин) у близини Карлових Вари су били људи из околине Краљева, Чачка, Крагујевца и тражили смо даље али ништа нисмо нашли.
  Срдачан поздрав,
  Рада