Poreklo prezimena, selo Ličin Dol (Leskovac)

25. februar 2016.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Ličin Dol, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi dr Jovana F. Trifunoskog „Grdelička Klisura“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Ličin-Dol

Položaj sela.

Selo leži desno od Južne Morave na zemljištu visokom oko 700 metara. Okolna naselja su: Krpejce sa juga, Palojci sa severa, Graovo sa zapada i druga.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće sa izvora. Skoro svaka seoska kuća ima posebnu „živu vodu“.

Zemlje i šume.

Pojedini krajevi atara nose ove nazive: Kiselica, Kriva Luka, Morava, Gorunje, Breg, Trševine, Pešin Rid, Garine, Šljigernik, Belica, Mala Ornica, Selište, Gradac, Manastir i Kaluđerac.

Tip sela.

Ličin Dol je selo razbijenog tipa. U njemu su četiri mahale koje se zovu:Samčekinska, Klisurska, Bozdelija i Šopovska, Izvan mahala postoje dve izdvojene kuće. To su Pandžinci i Šljekorci. U Ličnom Dolu 1960. godine bilo je 40 domova.

Starine u selu.

Gradac ili Kale je „šiljo i visoko brdo“ na granici između Ličinog Dola i Novog Sela. Tamo se poznaju slabi ostaci od nekadašnje tvrđave. Zove se i Ličindolski Gradac. Jedan lokalitet na Gradecu zove se Kaluđerac. Za uzvišenje Gradac vodio se sudski spor oko 10 godine između stanovnika Ličin Dola i Novog Sela a 1909. godine tu je došlo i do oružanog sukoba između meštana ovih sela.
Lokalitet zvani Manastir je u blizini mahale Šopovi. Meštani kažu da su im stariji ljudi govorili da je tu nekada postojao manastir. Ostataka od manastira nema.
Na potesu Pešin Rid postoji mesto Selište. Tamo su sada njive. Vlasnici tih njiva izoravali su „ognjišta i starinske grnce“.
Lokalitet Izvor je izvor, koji izbija u blizini pomenutog Gradeca.

Postanaka sela.

Postoji legenda da je selo Ličin Dol osnovano krajem XVIII ili početkom XIX veka. Tada su odnekuda došli preci današnjeg roda Bozdelija. Prilikom doseljavanja oni su u Ličinom Dolu zatekli samo jednu kuću od nekog roda koji se zvao Ćutuklici, koji su kasnije izumrli i odseljeni.
Posle naseljavanja roda Bozdelija doseljavali su se i preci drugih seoskih rodova. Najpre su došli preci današnjeg roda Pandžinci, zatim Samčekinci, Klisurci i Šopovi. Oni su se doseljavali iz pojedinih naselja koja leže istočno od Grdeličke Klisure.
Seoska slava je Drugi dan Duhova. Ranije se na pomenuti dan slave priređivao sabor oko krsta, koji se nalazi na Pešinom Ridu.
Ličin Dol ima posebno groblje. Ono je na potseu Trševine.

Poreklo stanovništva.

U Ličin Dolu su ovi seoski rodovi:
-Bozdelije, Nikoljdan, su odnekuda doseljeni. Kuće su im u istoimenoj mahali.
-Pandžinci; Aranđelovdan i:
-Šljekorci, Nikoljdan, su nepoznatog porekla, ne zna se odakle su doseljeni.
-Samečkinci, Nikoljdan, su kako kažu iz sela Samečkinca u Bugarskoj – okolina Trna. Iz starine su pošli tri grane jednog roda; jedna grana se naselila u Ličin Dol, druga u Novo Selo – Zavišići i treća u Crnu Travu. Rod Samečkinci u Ličinom Dolu imaju ovu genealogiju: Vladislav, 64 godine-Ranđel-Stojmir-Ignjat-Ilija, osnivač roda, koji se doselio sa braćom Ignjatom i Petrom. Tada je osnovano selo Ličin Dol.
-Klisurci, Nikoljdan, doseljeni su iz Klisure blizu bugarske granice. Njihove kuće su blizu Južne Morave.
-Šopovi, Aranđelovdan su doseljeni 1876. godine iz Crne Trave u slivu Vlasine. Tamo imaju rođake. Zovu se Stepanovci i žive u mahali Mala Reka. Rod Šopovi u Ličin Dolu potiču od pretka Cvetka. Cvetko je kupio od pripadnika roda Šljekorci njivu Krivu Luku pokraj Južne Morave. Tamo je sagradio kuću i vodenicu. Posle nekoliko godina pomenuti Cvetko nije hteo da živi „pored puta“ i sagradio kuću „visoko u selu“. Ta njegova kuća, najpre pokrivena šindrom, i danas postoji. Pre nekoliko godina dva domaćinstva od roda Šopovi ponovo su se premestili „u Moravu“.

Iseljenici i izumrli stanovnici.

-Ignjatovići su se iselili u Koraćevac, levo od Južne Morave.
U novije vreme iz ličin Dola iseljeno je 17 domaćinstava. Ona žive u selu Bratincu kod Leskovca – 4 kuće; Beloj Crkvi – Banat dve kuće; Buljkesu – Vojvodina 7 kuća i Knićaninu – Vojvodina 4 kuće.
Kako je već rečeno, izumrli su Ćutuklici a još i Krndžini. Ovi prvi su bili najstariji rod u selu. Živeli su u današnjoj mahali Bozdelije. Kasnije se „to pleme izgubilo“, samo jedno domaćinstvo živi u Kosančiću kod Leskovca.
Krdžini su bili odnekud doseljeni. Njihovo imanje danas poseduje rod Šljekorci.

IZVOR: Prema knjizi dr Jovana F. Trifunoskog „Grdelička Klisura“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Ignjatovic Dalibor

    Porodice Ignjatovic su u naselju Bratmilovce kod leskovaca a ima porodica iz bozdelija