Poreklo stanovništva, selo Urvič (Vladičin Han)

23. januar 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Urvič, opština Vladičin Han, Pčinjski okrug. Prema knjizi dr Jovana F. Trifunoskog „Grdelička Klisura“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Urvič je malo selo u nižem delu Grdeličke Klisure. Oko njega su Jastrebac, Letovište, Tegovište i dr.

Vode.

Stanovnici se snabdevaju vodom iz izvora ozidanih u česme i iz nekoliko bunara.

Zemlje i šume.

Govori se da je zemlje današnjeg Urviča pripadala selu Dupljanu, desno od Južne Morave. U tursko doba na tom mestu ubijen je neki čovek. Krvninu od 70 volova platili su stanovnici sela Jastrebca. Od tada ta zemlje nije više dupljanska. Atar Urviča potpuno potpuno je izdvoajen od atara sela Jaastrebca. I pored toga što Urvič leži blizu Južne Morave ima 90 hektara i na planini iznad Jastrebca. Tamo meštani poseduju šumu, utrinu, livade i njive sa krompirom.
Topografski nazivi u ataru su: Rosulja, Trajkov An, Livađe, Karadžin Rid, Stojkov Rid, Kriv Del, Urvička Padina, Orište, Gluvčevica i Korito.

Tip sela.

Selo ima dva roda i dve mahale. Svaki rod čini jednu mahalu. U svakoj mahali se izdvajaju manje grupe kuća. U Urviču je 1959. godine bilo 20 domova.

Postanak sela.

Današnji Jastrebac i Urvič su nekada činili jedno selo pod imenom Jastrebac gde je Urvič bio mahala. Zbog znatne udaljenosti, pre 90 godina. Urvič se izdvojio u posebno selo. Prvi kmet u selu bio je Stanoje Vučković.
Mesto Trajkov An leži pored Južne Morave. Kada se probijao tunel za železničku prugu, tu je neki Trajko iz sela Lepenice – Vranjska Kotlina otvorio han. Nakon izgradnje pruge han je napušten.

Današnje stanovništvo.

U Urviču postoje dva roda:
-Livađani i;
-Gluvčančani.
Slave Aranđelovdan. Potiču od dva brata doseljena odnekuda. U Velikoj Kopašnici imaju rođake. Pomenuta braća, osnivači rodova, u Urvič su došli tada „kada je radio samokov u Surdulici“. Oni su neko vreme morali da kuluče na tom samokovu. To je moglo biti polovinom 19. veka.

Iseljenici.

U Velikoj Kopašnici, u severnom delu Grdeličke Klisure žive rodovi:
-Mali Urvičanci i:
-Stari Urvičanci ili Živkovci.
Potiču od istog pretka tamo doseljenog u 19. veku iz Urviča.

IZVOR: Prema knjizi dr Jovana F. Trifunoskog „Grdelička Klisura“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.